Povežite se s nama

U fokusu

Čačić zatražio od Plenkovića da osobno riješi plaćanje obaveza po JPP-u Županiji ili razriješi Štromara

Objavljeno:

- dana

OŠTRO PO BIVŠEM ŽUPANU

– Gospodo, nemojte mi prodavati blesavoće da ćete vi nešto učiniti za Varaždinsku županiju. Prestanite nam pomagati, samo nam vratite naše novce – poručio je varaždinski župan Radimir Čačić potpredsjedniku Vlade Predragu Štromaru danas na konferenciji za novinare.

Varaždinski župan je danas optužio bivšeg župana, aktualnog potvredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja, da radi protiv Varaždinske županije. Izvjestio je da je u ponedjeljak uputio javno pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, kojim je od njega zatražio da osobno na Vladi pokrene postupak plaćanja obveza Varaždinskoj županiji za JPP projekte. 

“Ako neće platiti dogovorom, onda će sudskom tužbom”

– Molim Vas da donesete osobnu odluku o tome ili razriješite potpredsjednika Vlade Predraga Štromara da bi se spriječilo njegovo daljnje djelovanje na nanošenju štete građankama i građanima Varaždinske županije opstrukcijom povrata sredstava – naveo je Čačić u pismu.

Podsjećamo, riječ je o 30 milijuna kuna za sufinanciranje dospjelih najamnina za 32 školska objekte i dvorane, kao i o budućim uplatama. Čačić je podsjetio da sredstva Županiji nisu isplaćena unatoč postignutom dogovoru.

Ako Štromar želi skupljati političke poene glumeći da nešto radi, onda je doista bolje da ne radi ništa – poručio je Čačić

– Nakon što sam postigao dogovor s premijerom i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem da se Varaždinskoj županiji odmah isplati 30 milijuna kuna, a ministar financija Zdravko Marić je osigurao novce i zatražio da se izvrši isplate, Štromar zajedno sa svojom ministricom Blaženkom Divjak izmišlja da mu treba još neka promjena u zakonu koja bi mu dozvolila da se to isplati. To do Štromara nitko nikad spomenuo nije. To je nepotrebno, potvrdila je to i struka, ali ako Štromar želi skupljati političke poene glumeći da nešto radi, onda je doista bolje da ne radi ništa – poručio je Čačić koji je o toj temi u Zagrebu u dva navrate trebao razgovarati i sa Štromarom i ministricom Divjak.  

– Zadnji sastanak sa Štromarom i Divjak bio je zakazan za 5. listopada i tog dana Štromar me obaviještava, bez ijedne riječi obrazloženja i isprike, da otkazuje sastanak. Prestanite liječiti komplekse. Vrč ide na vodu dok se ne razbije, pa tako i maltretiranje građana ove Županije i nanošenjem štete ovakvim opstrukcijama – rekao je Čačić.

Siguran je da će 30 milijuna kuna biti uplaćeno u županijski proračun.

– Ne mogu oni nama pobjeći, oni će sve to platiti, ovako ili onako. Ako ne dogovorom, koji je postignut, onda sudskom tužbom – najavio je Čačić. 

Glasno prosvjedovao, a sada opstruira?

Zanimljivo je da je Štromar, kad je bio župan, često negodovao zbog toga što država ne izvršava svoje obaveze po JPP-u.

>>Veliki problemi: Županija ostaje bez 15 milijuna kuna za JPP

>>Burno zbog JPP-a: Štromar optužio vijećnike HDZ-a da rade protiv obrazovanja i ne žele veći proračun

>>Štromar: Županija neće bankrotirati, ali ćemo tužiti državu zbog JPP-a  

Govorio je kako se potpisani Sporazumi moraju poštivati, optuživao saborske zastupnike HDZ-a da rade protiv sjevera, čak je Varaždinska županija dok je bio župan podnijela tužbu Trgovačkom sudu u Varaždinu zbog neisplate najamnina, a sada je protiv toga?

 

Pismo ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak 

 

Poštovana gospođo ministrice Divjak,

Žao mi je što Vam se moram obratiti ovim putem, jer nažalost niste uspjeli u svojem nesumnjivo opterećenom rasporedu naći vremena za sastanak sa mnom i s mojim suradnicima, a vezano za probleme čije rješavanje ovisi o Vašim i našim odlukama i suradnji. Do sada su to učinili svi ministri ove Vlade s kojima smo imali otvorena pitanja, a mnogi i u nekoliko navrata. Nažalost, problem rješenja povratka novca od strane Vlade RH Varaždinskoj županiji po osnovi učešća u JPP projektima ne može trpjeti daljnje odlaganje.

– nakon dogovora s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem u prisustvu predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Jandrokovića,

– nakon informacija da je u projekciji u proračunu 2018. osiguran iznos za JPP za Varaždinsku županiju i Koprivničko-križevačku županiju,

– nakon višekratno potvrđene spremnosti ministra financija da se dospjele obveze države u najkraćem roku ispune, te nakon upozorenja ministra financija da svako daljnje odlaganje otežava ispunjenje obveza,

neupitno je ovog trenutka jedina formalna prepreka usvajanje izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Saboru po hitnom postupku, a koji prijedlog navedenog Zakona upućuje Vaše Ministarstvo.

Usprkos činjenici da su svi stručnjaci koje sam konzultirao stava da je potpuno nepotrebno donošenje izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, prihvatio sam stav koji mi je iznio Vaš resorni potpredsjednik Vlade Predrag Štromar da će se pitanje povrata novca i daljnjeg financiranja regulirati na taj način uz obećanje da će to biti riješeno na samom početku zasjedanja Sabora.

Obzirom na sve navedeno, najljepše Vas molim da me službeno obavijestite o roku kojem će sve dogovoreno biti ispunjeno kako ne bi dalje povećavali ogromne štete i gubitke koje smo do sada pretrpjeli kao Županija, te kako bi mogli pristupiti realizaciji obveze pripreme i donošenja proračuna za 2018. godinu.

S osobitim poštovanjem,

župan Varaždinske županije Radimir Čačić

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje