Povežite se s nama

U fokusu

HNS spreman za prodaju Termoplina, svi ostali protiv!

Objavljeno:

- dana

DVOJBE

Treba li Grad Varaždin prodati dionice Termoplina? To pitanje aktualizirano je ne samo objavom podatka da je distributer plina u prošloj godini ostvario čak 16,4 milijuna kuna neto dobiti, nego se „šuška“ da bi se prodaja uskoro mogla naći i na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća. 

U oporbenom HDZ-u i Hrastu, kao i u Reformistima su protiv prodaje, baš kao i dvojica nezavisnih vijećnika, Zlatan Avar i Robert Podolnjak. Ta mogućnost prihvatljiva je jedino HNS-u, koji u Gradu vlast obnaša zajedno sa SDP-om. No stav SDP-a nismo dobili.

Ekonomski interes

– S obzirom da Termoplin više nije društvo koje obavlja komunalne djelatnosti te da na cijenu njegovih usluga Grad Varaždin kao jedinica lokalne samouprave ne može utjecati ni na koji način, držanje dionica u navedenom društvu više se ne može promatrati kroz javni, koliko kroz ekonomski interes njegovih dioničara, između ostalog, i Grada Varaždina. Ako bi se na temelju provedenih procjena i projekcija budućeg poslovanja pokazalo kako je povoljan trenutak za prodaju dionica koje Grad drži u Termoplinu, smatramo kako je prodaja optimalno rješenje. To više što se ulaskom Hrvatske u EU, nakon liberalizacije tržišta struje, od ove godine krenulo u liberalizaciju tržišta opskrbe plinom za pravne osobe, a od sljedeće godine će i građani moći odabrati s kim će ugovoriti opskrbu plinom – navodi glasnogovornik HNS-a Leonardo Lorbek.

Habijan: Protiv smo prodaje dionica s ciljem da aktualna vlast pokrije minuse u proračunu

Potpuno drugačiji stav ima Damir Habijan, povjerenik gradskog HDZ-a.

– Već smo isticali da smo protiv prodaje dionica Termoplina u cilju da bi aktualna gradska vlast pokrila minuse u gradskom proračunu za koje je sama odgovorna. Ako je to jedini razlog prodaje, a bojimo se da je, onda je HDZ odlučno protiv! Prodaja strateškog društva kao što je Termoplin zahtijeva dubinsku analizu koristi koju bi prodaja dionica donijela. Međutim, gradski proračun je financijski opterećen problemima nastalima za vrijeme “Kukuriku koalicije”. Bojimo se da bi se prodajom zakrpale proračunske rupe, a Grad bi opet ostao bez potrebnih financijskih sredstava – ističe Habijan.

Pogodovanje?

Nezavisni vijećnik Robert Podolnjak također načelno ne podržava prodaju dionica.

– Riječ je o iznimno važnoj tvrtki za Grad, to je „obiteljsko srebro“ koje su izgradili građani Varaždina i šire od toga plaćanjem izgradnje plinske mreže, koje se ne prodaje ako nije iznimno nužno, a mislim da sada nije vrijeme za to. Drugo, tvrtka po svemu sudeći donosi značajnu dobit pa bi dugoročno bilo bolje rješenje uzimati dobit umjesto prodaje. Treće, pitanje je kako bi se prodaja tvrtke odrazila na cijene opskrbe plinom za građane. Četvrto, o prodaji nije provedena nikakva javna rasprava i ne postoji nikakav elaborat o vrijednosti tvrtke. Posljednje, ali najvažnije je to da u izborima 2013. za gradonačelnika i vijeće nijedna opcija nije građanima naznačila da je spremna prodati gradski udjel u Termoplinu te stoga smatram da ovo Gradsko vijeće nema mandat da o tome odlučuje. Javno sam već rekao da smatram da je najbolje rješenje referendum na kojem će građani imati mogućnost izjasniti se za ili protiv. Takva bi se odluka građanima mogla ponuditi tek kada bi predlagatelj formulirao za što bi koristio sredstva od prodaje. Naime, bilo bi apsolutno neprimjereno sredstva od prodaje koristiti za „krpanje proračunskih rupa“ – jasan je Podolnjak.

Da bi prihod od prodaje bio utrošen za podmirenje dugovanja, boji se i vijećnik Hrasta Željko Cecelja. – Trenutno nije vrijeme za prodaju dionica. Takve tvrtke se prodaju u dobrim vremenima kada se može postići maksimalna cijena. Osim toga, prihod bi trebao biti usmjeren u razvoj, a s obzirom na trenutno stanje u Gradu, bojim se da bi se potrošio za dugovanja – naveo je.

Podolnjak: Tvrtka donosi značajnu dobit pa bi dugoročno bilo bolje uzimati dobit

Nezavisni Zlatan Avar je također jasan.

– Ne podržavam prodaju. U Hrvatskoj se stalno ponavlja ista mantra da gradovi i općine nisu u stanju kvalitetno voditi javne gradske tvrtke. Razlog za takvu percepciju leži prvenstveno u uhljebljivanju nekompetentnih stranačkih kadrova u uprave i nadzorne odbore. Prodaja Termoplina prema dobro poznatom i uhodanom scenariju u RH rezultirala bi pogodovanjem određenim privatnim interesima, prodajom tvrtke ispod cijene i vrlo vjerojatnim povećanjem cijena usluga za krajnjeg korisnika, a to su građani – istaknuo je.

Natalija Martinčević iz Refomista kaže da su oni apsolutno protiv prodaje. – Termoplin je tvrtka koja ima monopol i od iznimne je važnosti da distribucija plina o kojoj ovisi naše gospodarstvo, naša industrija, ali i sva naša kućanstva, budu pod kontrolom građana, a ne privatnog partnera – zaključila je.

DOBIT

2011. 6,8 milijuna kn
2012. 2,8 milijuna kn
2013. 13,9 milijuna kn
2014. 16,4 milijuna kn

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje