Povežite se s nama

U fokusu

Miličić: U AP-u je puno problema, a našim članovima se i na bolovanju prijeti otkazima!

Objavljeno:

- dana

RIS O PROBLEMIMA U AP-u

– To što je poslodavac zbog jednog sindikalnog sastanka sazvao konferenciju za novinare samo govori da je u Upravi tvrtke prisutna velika nervoza koja dokazuje da u tvrtki nešto ne štima. Nismo željeli iznositi “prljavi veš” tvrtke u javnost i stvarno je čudno zašto najprije nisu razgovarali s nama o našim problemima – komentirao je Siniša Miličić, predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata (RIS) današnje sazivanje konferencije za novinare rukovodstva tvrtke AP Varaždin.

Iako je izvršni direktor AP-a Franc Harapin rekao da su pokušavali riješiti probleme i održavali sastanke sa sindikatom, Miličić kaže da to nije istina.  

Presečki: U AP-u nema mobinga, mi samo tražimo red, rad i disciplinu

– Ni na jedan dopis koje smo im poslali u zadnjih godinu dana nisu odgovorili, a da stvar bude zanimljivija, potpisali su ih oba sindikalna povjerenika, dakle, i povjerenik RIS-a i Sindikata prometa i veza koji isto djeluje u tvrtki i s kojim dobro surađujemo – rekao me Miličić.

Problema ima, a dobre volje za njihove rješavanje baš i ne

Predsjednik RIS-a je potvrdio da tvrtka ima problema, ali da se unatrag godinu dana ništa nije popravilo, niti je od strane poslodavca pokazana dobra volja za njihovo rješavanje.

– Radnicima ne daju ispise o obavljenim radnim satima jer varaju radnike  – tvrdi Miličić

– Jedan od problema su plaće. Ako vozač tjedno odvozi 48 sati, odnosno 200 sati na mjesec, zagarantirana mu je plaća od 3.500 kuna neto. No, problem je što su plaće radnika ugovorene u neto, a ne bruto iznosu od čega korist nema radnik, neko poslodavac jer su mu manja davanja prema državi. Činjenica jest da Zakonom o radu to nije zabranjeno, no problem je što vozači za isti odrađeni posao ne dobivaju istu bruto plaću. Na to smo u dopisu u listopadu prošle godine upozorili direktora Ivicu Presečkog. Čak smo i predložili da se vozačima zajamči minimalna plaća od 4.600 kuna bruto, što otprilike odgovara iznosu neto plaće, no nikad nikakav odgovor nismo dobili. U lipnju prošle godine pisali smo izvršnom direktoru Francu Harapinu zbog prijevoza zaposlenika kojeg ne dobivaju, predlagali smo da se nastavi s ustaljenom praksom isplate jubilarnih nagrada, no ni na jedan dopis nisu odgovorili – tvrdi Miličić koji je upozorio i na druge probleme u toj tvrtki.

– Prema Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu tražili smo od poslodavca da radnicima da ispise o obavljenim radnim satima, što nisu učinili uz obrazloženje da je to zatražio sindikat, a ne radnici. No, nisu dali ispise jer varaju radnike na radnim satima i nitko od vozača ne zna koliko će taj mjesec dobiti plaću. Uz sve to, radnicima se prijeti, govori da će im se skinuti od plaće ako ne smanje potrošnju goriva, a većina vozača to ne može kontrolirati zbog starih autobusa, a u slučaju da su stornirali karte to je išlo na trošak radnika. To je protivno zakonu – rekao je Miličić.

– Otkaz je dobio i radnik s 38 godina radnog staža u AP-u koji se tereti da je ukrao 283 kune – otkrio je predsjednik RIS-a

Osvrnuo se i na nedavne otkaze koje je dobilo sedmero radnika.

– Među njima otkaz je dobio radnik s 38 godina radnog staža u AP-u kojeg se tereti da je prisvojio 283 kune. Nije završio obuku, dva tjedna je radio na novom sustavu naplate i sve je radio uz prisustvo šefa. Dobio je otkaz. Mi smo angažirali odvjetničku kuću, no najgore je to što je poslodavac postupio krajnje neljudski – istaknuo je predsjednik RIS-a.

Opomene pred otkaz jer nema očekivanog trajanja bolovanja

Iako u AP-u tvrde da mobinga u tvrtki nema i ne znaju o čemu se radi, Miličić tvrdi drugačije.

– Članica našeg sindikata je na dugotrajnom bolovanju i uredno predaje doznake, no zbog toga što joj liječnica nije napisala očekivano trajanje bolovanja dobila je opomenu pred otkaz. I to ne jednom. Svaki put kad joj liječnica nije napisala očekivano trajanje bolovanja, dobila je opomenu pred otkaz. Dakle, ona se sustavno uznemiruje i ugrožava se njezino zdravstveno stanje, pa smo zamolili poslodavca da je pusti na miru. Zamjera se i našem povjereniku koji je ustvrdio da su otkazi dani sedmero radnika protuzakoniti. Riječ je o jednom o najboljih vozača koji je vozio međunarodne linije, a sada vozi stari autobus za Novu Ves  – doznali smo od Miličića koji poručuje da će se sindikalno okupljanje održati kako je planirano – u nedjelju.

Izvor:
Foto: Arhiva/RT

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje