Povežite se s nama

U fokusu

Mljekara za koju su dobili javni novac ne radi, za gradnju dužni 609.000 kn

Objavljeno:

- dana

SUMNJA

Protiv Josipa Boraka (34), upravitelja Poljoprivredne zadruge Cestica, aktualnog direktora Tehnološkog parka Varaždina i člana HNS-a, PU varaždinska je prošli tjedan podnijela kaznenu prijavu. Terete ga za subvencijsku prijevaru “tešku“ 400.000 kuna.

– Kao upravitelj PZ-a u Cestici je krajem 2007. godine s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva sklopio ugovor za projekt izgradnje pogona za preradu mlijeka, kojime su mu odobrena novčana sredstva u iznosu od 500.000 kuna. Sumnja se da je samo 100.000 kuna iskoristio sukladno namjeni, dok je ostali novčani iznos iskoristio u razne svrhe, protivno namjeni – naveli su iz policije.

”Prijave prije izbora”

Josip Borak, koji je prošli tjedan kao direktor Tehnološkog parka Varaždin bio na službenom putu u Izraelu, ističe da je nevin. 
– Ovakve prijave redovito se javljaju prije svakih izbora, tako da je na neki način bilo očekivano da će se pojaviti i ovoga puta. Slično se događalo i 2009. te 2013. godine. No, sve te prijave su bile neosnovane i na kraju odbačene – istaknuo je Borak u srijedu, dan prije nego što su u Općini Cestica za 20. ožujka raspisani prijevremeni izbori.
Ustvrdio je da su sva sredstva potrošena u svrhu projekta. 

 

Izgradnja objekta stajala je 1,3 milijuna kuna, a 609.000 kuna dužni su Meteoru

– To je potvrdilo i samo Ministarstvo dopisom iz 2014. godine. Svoju ću nevinost dokazati na sudu ako Državno odvjetništvo prihvati kaznenu prijavu – poručio je Borak. PZ Cestica je pola milijuna kuna potpore dobila iz Programa razvitka seoskog prostora, a pogon za preradu mlijeka izgradili su u Babincu. Iako su javni novac dobili prije osam godina, mljekara još uvijek ne radi. Iz dopisa Ministarstva iz ožujka 2014., koji je Borak dostavio medijima, vidljivo je da su i poljoprivredni inspektori iz varaždinske područne jedinice provjeravali na što je utrošeno 500.000 kuna javnog novca. 

Očitovanje su zatražili od Ministarstva, koje je odgovorilo da je PZ Cestica u svibnju 2009. zatražilo produženje roka za realizaciju projekta mljekare do 30. listopada 2009. Aneks ugovora s njima nisu potpisali. Produljenje roka je tada bilo zatražilo još korisnika, pa je ministar donio odluku kojom je odobrio prenamjenu sredstava.
“Prenamjena sredstava se odobrava onim korisnicima potpore koji su završili odobrene projekte, stavili ih u funkciju, ali se njihova izvješća o utrošku sredstava ne poklapaju s namjenom definiranom u ugovorima, ako su ti troškovi dozvoljeni po propozicijama natječaja u okviru kojega su im odobreni projekti. Korisnik je dostavljanjem izvješća i utroškom dodijeljenih sredstava ispunio ugovorne obveze prema Ministarstvu. Daljnje obveze i postupanja korisnika nisu u našoj nadležnosti”, navela je pomoćnica ministra u očitovanju iz 2014. 

 

Mljekara neće raditi: Borak navodi da bi se aktiviranjem pogona stvarali gubici

Što je navedeno u izvješću koje je PZ Cestica dostavilo Ministarstvu, nije poznato. Međutim, poznato je da mljekara za koju su dobili potporu nije u funkciji. Štoviše, za izgradnju objekta u Babincu dužni su 609.000 kuna: založno pravo na nekretnini na taj iznos ima Meteor Trade u stečaju. Gradnja objekta površine 222 četvorna metra i komunalno opremanje stajali su 1,3 milijuna kuna.

– Podmireno je više od pola tog iznosa, odnosno oko 700.000 kuna, dok će ostatak biti plaćen kad zadruga počne funkcionirati. Za tu je razliku upisano založno pravo Meteora kao izvođača radova – objasnio je Borak.

Što zapravo rade?

Iz toga je jasno da PZ Cestica ne funkcionira ni deset i pol godina otkako je osnovana. Dobili su pola milijuna kuna javnog novca, a više od 600.000 kuna su dužni. S čime se trenutno bave?

– Istražuje se tržište za nove djelatnosti u poljoprivredi, te smo u procesu aktivnog traženja najboljeg partnera kojim bismo unaprijedili poljoprivrednu proizvodnju u našem kraju – odgovorio je Josip Borak. Mljekaru i dalje ne planiraju staviti u funkciju. – Tržišni uvjeti i trenutne cijene su takve da bi se aktiviranjem pogona stvaralo velike gubitke i time nanijela golema šteta. Zajedno sa svojim suradnicima razmatramo najbolje mogućnosti i utvrđivanje onih djelatnosti u poljoprivredi kojima bismo unaprijedili poljoprivredu u našem području, ali i stvarali dobre poslovne rezultate – objasnio je Borak.

Od upravitelja PZ-a do direktora Tehnološkog parka

PZ Cestica je osnovana 2005., a Josip Borak je upravitelj postao sa samo 23 godine. Uz tog člana HNS-a, zadrugu su osnovala još tri člana, a svaki je dao ulog od 2.000 kuna. Članovi Nadzornog odbora su Pavao Krtanjek i Krunoslav Šimunec iz Zagreba te Danijel Korotaj iz Kolarovca, sin dosadašnjeg načelnika Općine Cestica Mirka Korotaja. Iste godine kada je postao upravitelj PZ-a, 2005., Borak je počeo raditi u AZRA-i. Krajem 2010. postaje direktor. Dvije godine kasnije odlazi u tada tek osnovani Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, a 2013. je imenovan za predsjednika Uprave CEI-a. Prošle godine sam odstupa s te dužnosti i postaje direktor Tehnološkog parka Varaždin.

Posljedica zapošljavanja po političkom ključu

– Ne želimo polemizirati o konkretnom postupku pokrenutom protiv direktora Tehnološkog parka Varaždin, no želimo ukazati da se Povjerenstvo HDZ-a od početka zalagalo za međunarodni javni natječaj za izbor novog direktora TPV-a. Da je bio prihvaćen prijedlog Kluba vijećnika HDZ-a, danas Tehnološki park ne bi bio u situaciji u kojoj se našao zbog provođenja politike zapošljavanja po stranačkom ključu – istaknuo je u priopćenju Damir Habijan, povjerenik varaždinskog HDZ-a.
Podsjetio je da stalno upozoravaju da je ključne i rukovodeće pozicije u tvrtkama, ustanovama i institucijama u vlasništvu Grada Varaždina nužno depolitizirati. – Aktualna gradska vlast ni pod koju cijenu ne odustaje od politike stranačke podobnosti i zapošljavanja po stranačkom ključu. Iskreno se nadamo da je ovim događajem takva praksa u gradskoj vlasti završila – zaključio je.

PRIHODI OD KROVIŠTA

Na objektu PZ Cestice u Babincu je 2013. postavljena solarna elektrana. – Jedna smo prvih općina u Županiji koja je krenula s projektom solarnih panela, čime smo potvrdili i ekonomičnost i ekološku svijest. Naša zadruga iznajmljuje krov na svom objektu, a za što dobivamo 50 eura po kW isporučene energije, odnosno ukupno godišnje 500 eura – naveo je Borak.

Izvor:
Foto:

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje