Povežite se s nama

U fokusu

Pomoćnik ministra obrane je Zdravko Jakop iz Višnjice, brigadni general, magistar i paraglajder!

Objavljeno:

- dana

JOŠ JEDAN DUŽNOSNIK IZ ŽUPANIJE

Nakon što je dr. Denis Kovačić iz Novog Marofa prošli tjedan imenovan za pomoćnika ministra zdravlja, Vlada je na današnjem zatvorenom dijelu sjednice za pomoćnika ministra obrane imenovala brigadnog generala i magistra znanosti Zdravka Jakopa, koji je rođen u Donjoj Višnjici kod Ivanca, a danas živi u – Gornjoj Višnjici.

To mu neće biti prva dužnost u Ministarstvu obrane budući da je od 2008. do 2012. bio načelnik Službe za nadzor naoružanja.

U MORH dolazi s dužnosti zamjenika direktora RACVIAC-a (Centra za sigurnosnu suradnju jugoistočne Europe).

“Važni su dobri međuljudski odnosi”

– Raditi kao pomoćnik ministra bit će mi veliki izazov. Posla je puno, ali se toga ne bojim budući da imam iskustva u međunarodnim odnosima, kao i u tehnici. Nadam se da će kombinacija dobre volje i iskustva dobro funkcionirati – kaže Jakop.

Ističe da su financijska sredstva i ustroj važni, ali ne i najvažniji.

– Ako nema dobrih međuljudskih odnosa, tada nema sinergije i teško je ići naprijed. Stoga smatram da je posebno važno uspostaviti dobre odnose i povjerenje – ističe Jakop.

49-godišnjak je diplomirao na Fakultetu prometnih znanosti, 2011. je na Fakultetu političkih znanosti magistrirao s temom „Međunarodna vojna suradnja RH“, a trenutno priprema doktorat.

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” završio je Ratnu školu “Ban Josip Jelačić”,  a završio je i NATO Defence College u Rimu, najvišu razinu obrazovanja koju NATO organizira za visoke časnike i civilno osoblje iz zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja.

U HV-u, odnosno Oružanim snagama RH je obnašao niz dužnosti, a u Domovinski rat se uključio 31. listopada 1991. godine. Stupio je u 1. brigadu ZNG-a, a u veljači 1993. prelazi u 7. gardijsku brigadu. Te 1993. godine je i ranjen.

Najbrži dužnosnik u novoj Vladi!

Zanimljivo je da nema samo uspješnu vojnu, nego i sportsku karijeru. Bio je izbornik hrvatske paraglajding reprezentacije, koju je vodio na četiri svjetska prvenstva, a može se pohvaliti s osvojenim četvrtim mjestom u ekipnom dijelu natjecanja.

– Do prije dvije godine sam se aktivno natjecao, a sada letim za svoj gušt – otkrio je novi pomoćnik ministra obrane, koji je u novoj Vladi zasigurno najbrži član na duge staze.

Naime, Jakop je 1986. godine bio treći na prvenstvu bivše Jugoslavije u utrci na pet kilometara.

Još jedan pomoćnik?

Zadovoljan imenovanjem drugog dužnosnika iz Varaždinske županije u novu Vladu je šef županijskog HDZ-a i saborski zastupnik te stranke Anđelko Stričak.

– Jako smo zadovoljni, no očekujemo imenovanje još jednog pomoćnika ministra – kratko je rekao.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje