Povežite se s nama

U fokusu

U Gradu Varaždinu zaposleno 109 ljudi, zašto je potrebno zaposliti još 6 djelatnika?

Objavljeno:

- dana

ODGOVOR IZ GRADSKE VIJEĆNICE

– Povoljnom financijskom situacijom u proračunu Grada Varaždina stvoreni su preduvjeti da se zbog stalnog povećanja opsega poslova i strategije podizanja kvalitete poslova gradske uprave, koji koriste građanima, pristupi popunjavanju radnih mjesta predviđenih ranije donesenom sistematizacijom i planom zapošljavanja – odgovaraju iz Grada Varaždina na pitanje zašto namjeravaju zaposliti novih šest službenika.

Podsjećamo, natječaji su raspisani u srijedu, na što su reagirali varaždinski Reformisti, koji ističu da će biti potrošeno dodatnih 800.000 kuna kako bi se „uljebilo podobne“.

<< Grad Varaždin zapošljava šest novih djelatnika, Reformisti reagirali: Poništite natječaje, već vas je sad previše 

Na to se iz Grada nisu očitovali. Međutim, izvijestili su da iz proračuna Grada Varaždina plaću trenutno prima 90 službenika, 12 namještenika na neodređeno vrijeme i 5 službenika na određeno vrijeme. Tome još treba pribrojiti dvojicu dužnosnika, gradonačelnika i njegovog zamjenika, pa je ukupni broj 109 zaposlenih.

U planu zapošljavanje ukupno 8 ljudi, ostali natječaji bit će raspisani naknadno!

– Kada je to moguće, povećan opseg poslova i dizanje kvalitete usluga građanima rješava se preraspodjelom radnih zadataka i djelatnika unutar samih upravnih odjela. No kada to zbog specifičnih zadataka i opsega poslova  nije moguće, opravdano se pristupa novom zapošljavanju djelatnika koji svojim kvalifikacijama i stručnošću moraju garantirati daljnje unapređenje kvalitete usluga koje Grad Varaždin pruža svojim građanima – objašnjavaju iz Grada.

Napominju da su natječaji za šest novih službenika raspisani u skladu s Planom prijema u službu, što je u skladu sa Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Prema tom Planu, predviđeno je zapošljavanje ukupno osam službenika, a natječaji za preostala dva radna mjesta bit će provedeni naknadno.

I dok je trošak zaposlenih u 2015. bio 15 milijuna kuna, a u prvih sedam mjeseci ove godine je potrošeno 9,5 milijuna kuna, za 2017. će ti troškovi porasti na 18,2 milijuna kuna!

Za zaposlene je 2015. potrošeno 15 milijuna kuna, a u 2017. će taj trošak porasti na 18,2 milijuna kuna

– Projekcija rashoda za zaposlene u sljedećoj godini, s uključenih 6 novozaposlenih te umanjeno za ovogodišnje odlaske u mirovinu, iznosi oko 18.200.000 kuna – navode iz Grada.

Napominju da su rashodi za zaposlene u 2015. činili 11,94 posto prihoda poslovanja ostvarenih u prethodnoj godini umanjenih za namjenske prihode, dok je zakonom propisano da smiju iznositi do 20 posto.

– Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi u članku 14. propisuje proračunska ograničenja plaća na način da masa sredstava za plaće zaposlenih u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave ne smije iznositi više od 20 % prihoda poslovanja jedinice ostvarenih u prethodnoj godini, umanjenih za prihode od domaćih i stranih pomoći i donacija, osim pomoći za preuzete državne službenike na temelju posebnog zakona, iz posebnih ugovora: sufinanciranje građana za mjesnu samoupravu te ostvarene s osnove dodatnog udjela u porezu na dohodak i pomoći izravnanja za financiranje decentraliziranih funkcija – objašnjavaju iz Grada.

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje