Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinska županija ulazi u prijevoznički biznis: osniva tvrtku, a planira kupiti i autobuse s novcima iz EU

Objavljeno:

- dana

UOČI ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Varaždinska županija uskoro bi mogla dobiti novu tvrtku za javni prijevoz putnika. 

Riječ je o trgovačkom društvu Autobusni prijevoz Varaždinske županije d.o.o. koju bi osnovala Varaždinska županija, a kojoj bi direktor bio Ante Klečina iz Varaždina.

– U svrhu racionalnijeg obavljanja djelatnosti prijevoza putnika autobusima u unutarnjem cestovnom prometu na području Varaždinske županije, koji se financira sredstvima Županijskog proračuna, osniva se trgovačko društvo Autobusni prijevoz Varaždinske županije d.o.o. – navodi se u obrazloženju Odluke o osnivanju trgovačkog društva, o kojoj će se sutra raspravljati na sjednici Županijske skupštine.

Zbog bolje mobilnosti, usklađivanja linija…

Prihvate li vijećnici ovaj prijedlog, Županija će dobiti vlastitu tvrtku za javni prijevoz kojom će se prevoziti kako srednjoškolci, tako i umirovljenici i svi ostali građani na onim linijama na kojima će tvrtka ugovoriti prijevoz.
– Tvrtka se ne osniva zbog prijevoza srednjoškolaca. Na onim linijama na kojima će prijevoz pružati neka druga tvrtka, učenici će putovati njihovim autobusima kao i dosad – poručili su iz Varaždinske županije. 

Istraživanja koja su provedena pokazala su da je moguće, za ista sredstava, organizirati znatno veći broj polazaka u odnosu na stanje koje imamo danas

Osim što je takva praksa uobičajena u drugim europskim zemljama, poput Njemačke, Austrije i Francuske, u Županiji tvrde da je osnivanje vlastite prijevozničke tvrtke u skladu s Master planom integriranog prijevoza putnika regije Sjever, temeljnog strateškog razvojnog dokumenta za područje Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije koji vrijedi do 2027. godine.
– Master plan predviđa razvoj sustava integriranog prijevoza putnika, što će u praksi značiti usklađivanje voznih redova između vlaka i autobusa, korištenje zajedničke prijevozne karte za vlak i za autobus, te učestale polaske i vlakova i autobusa – objasnili su u Županiji.
Tvrde da je na linijama, koje će preuzeti nova županijska tvrtka, moguće ostvariti značajne uštede javnih sredstava.
– Istraživanja koja su provedena za potrebe Master plana i sva druga dostupna istraživanjima, pokazala su da je postojeća sredstva moguće optimalno iskoristiti, odnosno za te iznose omogućiti znatno veći broj polazaka u odnosu na stanje koje imamo danas – poručuju iz Županije.

Zasad bez autobusa, ali…

Iako će se novoosnovana tvrtka baviti javnim prijevozom, autobuse zasad neće posjedovati.
– Prema postojećim zakonskim rješenjima moguće je sklopiti ugovore o suradnji s drugim prijevoznikom. No, dobije li tvrtka koncesiju za županijski prijevoz, plan je da se kupe novi, suvremeni autobusi i to sredstvima EU – navode u Županiji.
Naime, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ove je godine već pokrenulo natječaj za kupovinu novih autobusa namijenjen javnim komunalnim prijevoznim tvrtkama. Tako su nove autobuse nabavili, primjerice, zagrebački ZET i Auto Promet Sisak.
– Ministarstvo planira u suradnji s regionalnom i lokalnom samoupravom pokrenuti još poziva za nabavu novih autobusa, što Varaždinska županija planira iskoristiti – poručuju iz Županije.

Model integriranog prijevoza putnika za regionalno povezivanje na području triju sjevernih županija prvi je takvog tipa u Hrvatskoj, odnosno to je prvi model koji se ne odnosi na velegrad i njegovu suburbanu regiju. Novi sustav će omogućiti znatno veći broj autobusnih kilometara te će, osim značajnog poboljšanja mobilnosti građana, omogućiti kako novoj tvrtki, tako i svim dosadašnjim prijevoznicima znatno više potencijalnog posla prijevoza, navode u Varaždinskoj županiji.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb doveli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio je župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje