Povežite se s nama

U fokusu

Liječnička komora: župan Štromar vrši pritisak na varaždinsku bolnicu i diskriminira mlade liječnike

Objavljeno:

- dana

PREPUCAVANJA OKO SPECIJALIZANATA

Varaždinski župan Predrag Štromar poslao je jučer Općoj bolnici Varažin dopis u kojemu nalaže da se u bolnici ne primjenjuje novi pravilnik o specijalističkom usavršavanju liječnika.

Županova gesta izazvala je veliko negodovanje predstavnika Hrvatske liječničke komore koji su u petak, 2. rujna održali radni sastanak s ravnateljicom bolnice Sanjom Zember.

Predsjednik HLK-a Trpimir Goluža kazao je kako je županov dopis skandalozan i diskriminatoran prema mladim liječnicima.

“Slični pritisci bolnicama dolaze od Udruge poslodavaca u zdravstvu te je istovjetni naputak poslao i Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na svome području dok su u nekim drugim županijama pritisci bili više neformalni”, kazao je Goluža.

Prepucavanja između bolnica i HLK-a traje od 8. srpnja kad je na snagu stupio novi Pravilnik prema kojemu mladi liječnici specijalizanti prilikom raskidanja radnog odnosa sa svojom zdravstvenom ustanovom više ne moraju vraćati trošak svojih bruto plaća nego su dužni podmiriti samo troškove specijalizacije.

U skladu s novim Pravilnikom, ravnatelji bolnica dužni su potpisati anekse ugovora o radu sa specijalizantima, ali su ih počeli bombardirati sa svih strana. Dok jedni vrše pritisak na njih da se aneksi ne potpisuju, iz Liječničke komore upozoravaju da to znači nepoštivanje zakona i najavljuju sankcije.

Pravilnik potiče na odlazak ili ostanak?

U Komori tvrde da su dotadašnja pravila bila diskriminatorna i da su liječnici bili primorani potpisivati „robovlasničke“ ugovore ukoliko su željeli dobiti specijalizaciju. Pritom ističu da su liječnici tijekom specijalističke edukacije uredno odrađivali posao u svojoj bolnici, a trošak njihove plaće bolnice su fakturirale HZZO-u. Liječnici su se ugovorima dosad obvezivali da će nakon specijalizacije odraditi još 10 do 15 godina u svojoj bolnici te u komori kažu da takva praksa ne postoji u drugim javnim službama, kao ni u drugim zemljama EU.

I dok jedni tvrde da će novi pravilnik olakšati odlijev mladih liječnika iz Hrvatske, u Komori tvrde da su u njihovim anketama liječnici kao jedan od razloga svog odlaska na rad u inozemstvo navodili upravo nepovoljne ugovore koji im se nude u hrvatskim bolnicama, pa smatraju da će ih nova pravila upravo potaknuti na ostanak.

Ravnateljica varaždinske bolnice Sanja Zember kazala je kako će nakon županovog dopisa sazvati Upravno vijeće, na koje će pozvati župana i pročelnika za zdravstvo Varaždinske županije te će vidjeti kakva će biti njihova konačna odluka.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje