Povežite se s nama

U fokusu

Alarmantno u varaždinskom HNK: čak su i neki donatori odustali zbog javnog sramoćenja

Objavljeno:

- dana

Vijećnik Županijske skupštine Ivan Čehok upitao je župana Anđelka Stričaka na današnjoj sjednici Županijske skupštine je li upoznat s time što se to događa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.

– Kao zastupnik ste, i kao župan, sudjelovali u potpunoj obnovi Kazališta, a danas smo svjedoci blaćenja ravnateljice i glumaca, a u Gradskom vijeću o tome nismo raspravljali. Što se događa u Kazalištu? Čak su i neki donatori odustali zbog javnog sramoćenja. Možete li spriječiti ovo blaćenje SDP-a i Budimo grad? – zanima vijećnika Čehoka.

Župan Anđelko Stričak je pritom odgovorio:

– Slažem se s vama da to što se radi gđi Jasni Jakovljević sramota. Pod njezinim je vodstvom HNK odradilo 4243 programa, 120 premijera, 180 naslova, 925.000 posjetitelja obišlo je kazalište, bilo je i 680 gostovanja, osvojili su 64 nagrade i još dodatno 10 nagrada. U njezinom mandatu je HNK doslovno obnovljeno te je ona kao ravnateljica svojim trudom osigurala 14 milijuna kuna sponzorstava i dva milijuna kuna donacija. Za to se mogla obnoviti Koncertna dvorana i pozornica. Nakon svega toga, mi vidimo jedan orkestrirani i sramotni nastup kontra nje. Tko stoji iza toga? Opet Budimo grad. Uspjeli su dobiti nekoliko sekundi pozornosti nacionalnih medija – sučeljavanja je prenosio portal Varaždin Express čiji je vlasnik Antun Karlović koji trenutno, mislim, izvršava zatvorsku kaznu – navodi Stričak.

Nadalje ističe da su “SDP i Budimo grad za to da HNK u Varaždinu izgubi nacionalni status“.

– To sve tu piše. Te moralne veličine očito se zalažu da varaždinsko Kazalište izgubi svoj nacionalni status. Drugog ishoda ne vidim – naveo je Stričak.

U fokusu

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradonačelnik Neven Bosilj poručio je da živi za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti proizvodne hale

Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dan Grada Varaždina. Svečanoj su sjednici prisustvovali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, ministar Davor Filipović, župan Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, direktor Fonda Luka Balen, izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, saborski zastupnici i zastupnice te brojni drugi.

Sve okupljene uvodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je na bogatu povijest Varaždina, ali i na projekte koji su realizirani u proteklih godinu dana.

-Skoro osam i pol stoljeća prošlo je od spomena imena Varaždina i s ponosom baštinimo tu povijest. Generacije Varaždinaca izgradile su naš poseban varaždinski duh, a osjećaj vezanosti za povijest i tradiciju samo je prva polovica priče – rekao je Bosilj i istaknuo da je posebno važno budućim generacijama stvoriti bolje prilike.

Spomenuo je i značajne događaje koji  su obilježili ovu godinu, poput primjerice obnove Gradske vijećnice koja slavi 500-ti rođendan.

Ponovio je da je Varaždin iznad svih te se osvrnuo i na problematiku baliranog otpada.

 -Živim za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti nove proizvodne hale i nova radna mjesta. Stvaramo temelje za novi razvojni ciklus našega grada – rekao je Bosilj i zahvalio svima koji su pomogli u rješavanju problema s balama, od stručnog tima, Fonda i na kraju hrvatske Vlade.

U ime svih načelnika i gradonačelnika sve okupljene pozdravio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Župan Anđelko Stričak, kao izaslanik predsjednika Sabora, čestitao je Dan grada svim Varaždinkama i Varaždincima.

-Da Vlada nije donijela odluku o financiranju sanacije bala vjerojatno bi na ovoj sjednici sve bilo tmurno, ali sada ovdje vlada optimizam – rekao je među ostalim Stričak.

Na kraju se obratio i premijer Andrej Plenković.

-Ovo je moj drugi boravak u Varaždinu u zadnjih desetak dana. Cilj je da zajednički emancipiramo sve što zajedno činom za razvoj grada i cijelog sjevera Hrvatske – rekao je Plenković i podsjetio da je nedavno bio na otvaranju Centra kompetentosti Medicinske škole.

-U osmoj godini mandata gotovo da nema institucije koje nisam obišao, ali ovakvu srednju školu nisam vidio – pohvalio je Plenković. Osvrnuo se i na rješenje bala.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bosilj na svečanoj sjednici županijske Skupštine uputio apel da se riješe bale. Potom je zahvalio gradonačelniku i saborskim zastupnicima Damiru Habijanu i Predragu Štromaru jer su dali doprinos u rješavanju bala.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja.

Ivan Vujec i Denis Peričić primili su nagrade za životno djelo. Medalje idu Branku Spevecu posthumno, Hani Hegedušić i Marijanu Sertiću.

Plakete se dodjeljuju, OPG-u Pocedulić, TZ-u Grada Varaždina, ŠRD Varaždin, Udruzi za klasični balet Vindija, Metalskoj industriji Varaždin d.d.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinu obuka komunalnih redara, raspravljat će i o komunikaciji s “teškim strankama“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ilustracija

Varaždin će u četvrtak, 7. prosinca, od jutarnjih sati biti domaćin obuke komunalnih redara.

Obuka komunalnih redara, namijenjena je i drugim službenicima i/ili pročelnicima u čijem je “opisu posla” problematika komunalnog gospodarstva.

Stoga će sudionici skupa u Park Boutique hotelu raspravljati između ostalog o zakonskoj regulativi za postupanje komunalnog redarstva s naglaskom na gospodarenje otpadom, o Odluci o komunalnom redu i drugim aktima JLS važnima za postupanje komunalnog redarstva.

Programom je prije pauze za kavu Predviđena još jedna zanimljiva točka. Riječ je  o profesionalnoj komunikaciji s „teškim strankama“, što god to značilo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje