Povežite se s nama

U fokusu

Alen Runac: Zatražit ću prebrojavanje nevažećih listića

Objavljeno:

- dana

Zadovoljan rezultatom, no…

Alen Runac, kandidat HDZ-a za župana Varaždinske županije uložit će prigovor na privremene rezultate izbora. Njemu je drugi krug pobjegao za samo 16 glasova, za koliko je od njega bio bolji Radimir Čačić, kandidat za župana Reformista.

– Uložit ću prigovor na broj nevažećih listića koji je izrazito velik. Imamo čak 4,38 posto nevažećih listića, dok ih je u susjednom Međimurju tek 1,79 posto. Drugi prigovor odnosit će se na prebrojavanje s obzirom na to da je rezultat u okviru statističke pogreške pa ću tražiti ponovno prebrojavanje nevažećih listića – rekao je Runac te dodao da je izrazito zadovoljan rezultatima.

Na novinarsko pitanje kome bi dao podršku ako se i nakon prebrojavanja nevažećih listića ustanovi da Čačić ima više glasova od njega i u drugi krug Čačić ide sa Štromarom, Runac je odgovorio vrlo šaljivo.

Smijeh

-To je kao da me pitate kojeg sina više volim – dodao je Runac.

HDZ je osvojio 13 vijećnika u Županijskoj skupštini. Najviše, njih 19 osvojila je koalicija HNS-SDP-HSU-HSS i Laburisti, Reformisti sedam, a Živi zid dva vijećnika.

– Imamo 30 posto više vijećnika u Županijskoj skupštini – dodao je Anđelko Stričak, šef Županijskog HDZ-a.

Od ukupno šest gradova i 22 općine na području Varaždinske županije HDZ je vodio 10 jedinica lokalne samouprave, SDP jedan grad, HNS četiri grada i deset općina i HSS tri općine.

– Nakon prvog kruga HDZ je zadržao jedan grad te osvojio osam općina od čega smo šest zadržali i dvije osvojili i to Bednju i Martijanec. U drugom krugu HDZ ide u drugi krug u tri općine i to u Donjoj Voći, Vidovcu i Petrijancu te Maruševcu i očekujemo pobjedu – istaknuo je Stričak te dodao da je zadovoljan rezultatom HDZ-a izborima za grad Varaždin.
Podsjetimo, Habijan je osvojio 14,19 posto glasova te je ostao bez drugog kruga.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!