Povežite se s nama

U fokusu

Alen Runac: Zatražit ću prebrojavanje nevažećih listića

Objavljeno:

- dana

Zadovoljan rezultatom, no…

Alen Runac, kandidat HDZ-a za župana Varaždinske županije uložit će prigovor na privremene rezultate izbora. Njemu je drugi krug pobjegao za samo 16 glasova, za koliko je od njega bio bolji Radimir Čačić, kandidat za župana Reformista.

– Uložit ću prigovor na broj nevažećih listića koji je izrazito velik. Imamo čak 4,38 posto nevažećih listića, dok ih je u susjednom Međimurju tek 1,79 posto. Drugi prigovor odnosit će se na prebrojavanje s obzirom na to da je rezultat u okviru statističke pogreške pa ću tražiti ponovno prebrojavanje nevažećih listića – rekao je Runac te dodao da je izrazito zadovoljan rezultatima.

Na novinarsko pitanje kome bi dao podršku ako se i nakon prebrojavanja nevažećih listića ustanovi da Čačić ima više glasova od njega i u drugi krug Čačić ide sa Štromarom, Runac je odgovorio vrlo šaljivo.

Smijeh

-To je kao da me pitate kojeg sina više volim – dodao je Runac.

HDZ je osvojio 13 vijećnika u Županijskoj skupštini. Najviše, njih 19 osvojila je koalicija HNS-SDP-HSU-HSS i Laburisti, Reformisti sedam, a Živi zid dva vijećnika.

– Imamo 30 posto više vijećnika u Županijskoj skupštini – dodao je Anđelko Stričak, šef Županijskog HDZ-a.

Od ukupno šest gradova i 22 općine na području Varaždinske županije HDZ je vodio 10 jedinica lokalne samouprave, SDP jedan grad, HNS četiri grada i deset općina i HSS tri općine.

– Nakon prvog kruga HDZ je zadržao jedan grad te osvojio osam općina od čega smo šest zadržali i dvije osvojili i to Bednju i Martijanec. U drugom krugu HDZ ide u drugi krug u tri općine i to u Donjoj Voći, Vidovcu i Petrijancu te Maruševcu i očekujemo pobjedu – istaknuo je Stričak te dodao da je zadovoljan rezultatom HDZ-a izborima za grad Varaždin.
Podsjetimo, Habijan je osvojio 14,19 posto glasova te je ostao bez drugog kruga.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Vlada prihvatila amandmane pa Sveučilištu Sjever za dogradnju odobreno dodatnih 2,5 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

sveučilište sjever

Saborski zastupnik Damir Habijan u Hrvatskom saboru je podnio amandman na Prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu kojim se redovna aktivnost Sveučilišta Sjever, u okviru razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, povećava za 2,5 milijuna eura.

Vlada Republike Hrvatske u utorak, 28. studenoga, prihvatila je 11 amandmana od ukupno 468,

Ova sredstva Sveučilište Sjever će iskoristiti rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koja su im darovana za nastavno istraživačke djelatnosti u sklopu bivše vojarne u Varaždinu.

Habijan je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala Sveučilište Sjever kao instituciju koja obrazuje brzo zaposliv kadar koji je tražen na tržištu rada.

– Ova financijska podrška bit će zasigurno novi zamah i Sveučilištu Sjever u proširenju njihovih kapaciteta i razvoju Varaždina kao sveučilišnog grada. Ovo je još jedna važna investicija naše Vlade u Varaždin i Sjever Hrvatske – rekao je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

S 20 ruku “za” izglasan je proračun Varaždinske županije za 2024. godinu vrijedan 174 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Na današnjoj Skupštini Varaždinske županije izglasan je Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Vijećnici su podržali proračun s 20 glasova za i 11 protiv. Protiv su bili vijećnici SDP-a, Reformisti i dio nezavisnih vijećnika koje predvodi Tomislav Paljak.

Konsolidirani proračun Varaždinske županije za 2024. iznosi 174 milijuna eura. To je prijedlog proračuna bez Opće bolnice Varaždin, čija osnivačka prva od 1. siječnja preuzima država, ali s još ukupno 56 korisnika.

– Proračun za 2024. pokazuje da je ovo mandat rezultata i uspjeha. O tome najbolje govori podatak je u ovom trenutku realiziranih, u provedbi ili pripremi više od 65 projekata vrijednih 355,4 milijuna eura. U 2022. godini bili smo iznimno uspješni u privlačenju EU sredstva, drugi u Hrvatskoj. Glavni županijski proračun je četvrtina proračuna i iznosi 46 milijuna eura. Bespovratna EU sredstva planirana su na 8 % i na razini su 2023. godine. Ova je godina bila povijesna za žuapanijsko zdravstvo. Najveći dio proračuna za 2024. godinu odnosi se na obrazovanje i zdravstvo – prilikom predstavljanja pojasnio je župan Anđelko Stričak, ali ulagat će se i u sva druga područja.

U proračunu je navedena i mogućnost kupnje dvorca Bela, rekao je župan, dodavši da dolina u kojoj je smješten nema nikakvu infrastrukturu. Ako će biti povoljna cijena planiramo kupiti dvorac Bela i pokrenuti razvoj cijele doline, jasan je bio Stričak.

– Svi projekti koje planiramo imaju za cilj podizanje kvalitete života građana – završio je varaždinski župan.

Prije glasanja o proračunu se vodila žustra višesatna rasprava. SDP je vladajućoj stranci predbacio što nisu njihove projekte uvrstili u proračun te povećanje rashoda za plaće županijskih zaposlenika. Reformisti smatraju da župan Stričak nema nikakve projekte, predbacuju mu pad županijskog proračuna u narednim godinama i to što za projekte ne privlači sredstva EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje