Povežite se s nama

Međimurje

Alkohol je najčešći “okidač” u napadima na policajce, ove godine devet takvih slučajeva

Objavljeno:

- dana

NA DUŽNOSTI

“U Murskom Središću, u Ulici Sitnice, 40-ogodišnji muškarac fizički je nasrnuo na policijskog službenika Policijske postaje Mursko Središće.

Naime, prilikom postupanja prema dojavi o obiteljskom nasilju te izdvajanja nasilnika iz obitelji i potom njegova privođenja na kriminalističko istraživanje, rukom je udario policijskog službenika.”

Jednaki scenarij

Ovo je jedan od ukupno devet primjera napada na policijske službenike koji su se u prvih osam mjeseci dogodili na područjima policijskih uprava međimurske i varaždinske. Srećom, u ovim slučajevima policajci nisu teže ozlijeđeni. No, to ne umanjuje rizik s kojim se policijski službenici gotovo svakodnevno susreću u obavljanju svojih dužnosti.

Svi policijski službenici opremljeni su i obučeni za uspješnu obranu od napadača

– Najčešće napadi na policijske službenike događaju se prilikom intervencija povodom dojava građana o narušavanju javnog reda i mira, odnosno dojava o nasilju u obitelji. Napadači su najčešće u trenutku počinjenja ovih kaznenih djela pod utjecajem alkohola. Alkohol je “okidač” za neželjeno ponašanje, a pod njegovim utjecajem počinitelji se lakše odlučuju počiniti kazneno djelo ili neki drugu kažnjivu radnju – poručuje Radovan Gačal, glasnogovornik Policijske uprave međimurske, na čijem je području ove godine zabilježeno pet slučajeva napada na policiju.

Varaždinska policija pak bilježi jedan slučaj manje, ali je scenarij jednak.
– Policijski službenici najviše su napadnuti prilikom obavljanja policijskog postupanja kod uspostavljanja i održavanja javnog reda i mira, prilikom privođenja, u kontroli prometa, prilikom provjere identiteta nepoznatih osoba, prilikom pružanja asistencija, kod osiguranja javnih skupova, ali i izvan službe – odgovaraju iz PU varaždinske.
Policija poslove obavlja primjenom policijskih ovlasti. Pritom policijski službenik postupa imajući u vidu razmjer između ovlasti koju primjenjuje i svrhe obavljanja policijskog posla.

Policija će primijeniti ovlast kojom se najmanje zadire u slobode i prava čovjeka

– Uvijek će primijeniti policijsku ovlast kojom se u najmanjoj mjeri zadire u slobode i prava čovjeka, a postiže svrha obavljanja policijskog posla. Upotrijebit će uvijek najblaže sredstvo prisile kojim postiže cilj, a prestaje s uporabom sredstava prisile odmah po prestanku razloga zbog kojih je sredstvo prisile bilo uporabljeno – objašnjavaju iz policijskih uprava.

Opremljenost

Svi policijski službenici opremljeni su određenim sredstvima prisile koja im omogućavaju uspješnu obranu od napadača. Konkretno, prilikom obavljanja policijskih poslova raspolažu s kratkim i dugim policijskim oružjem, službenom palicom, sredstvom za vezivanje “lisicama”, raspršivačem s nadražujućom tvari, a u određenim situacijama sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima mogu se za odbijanje napada, odnosno za svladavanje napadača, koristiti i uređaji za prisilno zaustavljanje motornog vozila, službeni psi, posebna motorna vozila, kemijska sredstva, uređaji za izbacivanje vode, razna eksplozivna sredstva i druga posebna oružja.

– Policijski službenici Interventne jedinice policije, osim spomenute opreme, posjeduju i drugu specijalističku opremu koja je prvenstveno namijenjena za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, odnosno sprečavanje nereda na sportskim natjecanjima. Ujedno, svaki od policijskih službenika tijekom svog školovanja prolazi specijalističku obuku iz poznavanja borilačkih vještina i rukovanja prethodno nabrojenim sredstvima prisile. Isto tako, svake godine kroz dodatne treninge utvrđuju se i usavršavaju znanja koja su ranije stečena – poručuju iz policije.

Nasilnici u istražnom zatvoru
– Najoštrije osuđujemo svaki napad na policijske službenike. U okviru zakonskih mogućnosti zalažemo se da se počinitelji takvih nedjela odmah procesuiraju. U ovoj godini svi napadači na policijske službenike nakon provedenog kriminalističkog istraživanja uz kaznenu prijavu predani su pritvorskim nadzornicima. 
Nakon ispitivanja, a na prijedlog nadležnih državnih odvjetnika, suci istrage Županijskog suda u Varaždinu odredili su im istražni zatvor – otkrio je glasnogovornik Gačal.

Zaštita građana

U slučajevima kada policijski službenici sudjeluju u nekom traumatskom događaju, odnosno nekoj visoko stresnoj situaciji, odmah po događaju pruža im se psihološka prva pomoć. U takve situacije svakako se ubrajaju i napadi na policijske službenike bilo kojom vrstom oružja, oruđa ili tjelesnom snagom, kao i ozbiljne prijetnje.

Napadi na policijske službenike izravno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u nekoj zajednici

– Psihološku prvu pomoć provode voditelji postupaka psihološke prve pomoći u policijskim upravama, odnosno postajama. U Policijskoj upravi međimurskoj trenutno je osposobljeno 14 voditelja postupaka psihološke prve pomoći koji su prošli potrebne edukacijske tečajeve. Voditeljima postupaka psihološke prve pomoći stručnu pomoć pružaju koordinatori, koji su imenovani u svakoj policijskoj upravi, kao i psiholozi MUP-a. Ovisno o težini situacije i traumatskom događaju, u roku od 24 sata do desetak dana od nastalog događaja, provode se i psihološki postupci intervencije u kriznim situacijama te integracije traume, koju provode timovi psihologa MUP-a – otkriva glasnogovornik Gačal.

Psihološka prva pomoć pruža konkretnu pomoć i podršku policijskim službenicima, kao i drugim zaposlenicima koji su sudjelovali u nekoj visoko stresnoj situaciji ili traumatskom događaju, kako bi se lakše nosili s proživljenim traumatskim događajem te im omogućuje brz i kvalitetan oporavak.

– Prvenstvena uloga policije u društvu je zaštita svih naših građana te stvaranje sigurnog okruženja u kojem živimo, stoga napadi na policijske službenike direktno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u nekoj zajednici – zaključuje Gačal.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Srpak: „Završit ćemo velike projekte, a potom se usmjeriti na kvalitetu života!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Grada Murskoga Središća izvode se brojne projektne aktivnosti koje su vrijedni stanovnici najsjevernijega hrvatskoga grada uspjeli realizirati unatoč situaciji s pandemijom.

Kako kaže tamošnji gradonačelnik Dražen Srpak, kad je 2019. sastavljao godišnji rezime, nije ni slutio da bi nas mogla zadesiti godina poput protekle i pokazati koliko smo u nekim aspektima života zapravo bespomoćni.

– U našem smo gradu od samoga početka organizirani te smo uz pomoć volontera pružali pomoć svima koji su je trebali. Svakodnevni život se u potpunosti promijenio, tako da ljetos nije bilo manifestacija kako ne bismo nepotrebno ugrožavali živote naših sugrađana. Novac koji smo tako uštedjeli preusmjerili smo za povećanje potpora za srednjoškolce i studente te neke druge potrebe. Nakon izbijanja drugog vala epidemije također smo se prilagodili i neke društvene događaje, kao što je Advent u Gradu Rudara, simbolično obilježili.

Infrastruktura i turizam

Gospodarska zona Brezje je opremljena komunalnom infrastrukturom uz pomoć sredstava iz europskih fondova – sve su čestice prodane pa je pokrenuta procedura njezina proširenja. Završena je potpuna rekonstrukcija ulice Slatine, pri čemu je otvoren i prostor za novu stanogradnju – prodano je svih šest gradilišta. Uz pomoć europskih sredstava također je izgrađen novi, suvremeno opremljen i uređen Dječji vrtić „Maslačak“ u toj ulici. U potpunosti je adaptiran i opremljen Centar za kulturu „Rudar“ (vrijednost ukupno oko 10 milijuna kuna), pri čemu je putem projekta „Kino u gradu, grad u kinu“ postavljena oprema za prikazivanje najnovijih filmova.

Gradska uprava preseljena je u prostore stare škole

Gradska uprava preselila je u zgradu stare škole, dok su županijske i državne službe preseljene u prijašnje gradske prostore kod Centra za kulturu. Šetnica se stalno uređuje, lani je probijena staza kojom je spojena s Eko-poučnom stazom „Svetomartinska Mura“ – uslijedit će nadogradnja, odnosno uređivanje – nabraja gradonačelnik Srpak.

Osim toga, odobreno je i provođenje projekta „Energy tour“, putem kojega će se interpretirati počeci vađenja nafte i značajno proširiti i opremiti postojeći Spomen park naftaštva u Peklenici, a kupljen je i Spomen dom rudarstva, koji će se također putem „Energy toura“ opremiti inovativnim turističkim proizvodima.

– Kontinuirano se ulaže i u Etno kuću u Murskome Središću, uz pomoć koje će se zainteresiranima predstavljati život rudara. U tijeku je javna nabava za postavljanje novoga dječjeg igrališta kod te lokacije. Prije dviju godina smo kupili komunalno poduzeće Murs-ekom, čija je vrijednost trenutačno 300 posto od nekadašnje. Za kupovinu dvaju novih komunalnih vozila od EU fondova smo dobili 2,2 milijuna kuna, a potpisan je i ugovor za gradnju kompostane u vrijednosti od 4,6 milijuna kuna. Na groblju Peklenica – Križovec u potpunosti je obnovljena grobna kuća, a uređen je i okoliš groblja. Na gradskome groblju izgrađen je Zid urni te su kupljene rashladne komore, čime je nestala potreba za održavanje pogreba nedjeljom.

Etno kuća – rudarova hiža

Rekonstruirana je ulica Antuna Mihanovića. Po svim naseljima postavljena je nova LED javna rasvjeta, a sigurnost prometa podignuta je i uz pomoć izgradnje pješačko-biciklističkih staza Hlapičina – Vrhovljan te Križovec – Peklenica. Europskim je sredstvima sanirano i uređeno odlagalište otpada Hrastinka. Vlada RH donijela je i odluku o rješavanju prometovanja državnom cestom D-209 od Čakovca do Murskoga Središća, kao i kroz sam centar grada – pokrenute su aktivnosti u smjeru izgradnje novoga mosta i obilaznice.

Na području Grada uređeni su i obnovljeni svi društveni domovi te vjerski objekti. Obnovljene su skele u Murskome Središću i Križovcu, a sagrađen je i novi ribički dom. Na korištenje su dane nove sportske prostorije kod NK-a „Rudar“. Kupljeno je zemljište te su pokrenute aktivnosti oko gradnje planinarskoga doma – neke su od točaka koje ističe Srpak. Dodajmo tomu da je povećano financiranje za sportske, kulturne i tehničke udruge na području Grada, s obzirom na činjenicu da one postižu odlične rezultate radeći na promociji.

Za staro i mlado

– Osnovano je Društvo „Naša djeca“, a Mursko Središće je dobilo i titulu „Grada – prijatelja djece“. Provodimo niz demografskih mjera za djecu, mlade, umirovljenike i mlade obitelji, koje uključuju novčane naknade za novorođenčad, besplatne bilježnice, slikovnice i udžbenike, kao i tople obroke, jednokratne pomoći srednjoškolcima i studentima, bonove za umirovljenike, sufinanciranje dječjeg vrtića, poticaje za obnovu starih kuća i kupnju prve nekretnine… Odobren je projekt PRŠI za rješenje pitanja širokopojasnog interneta. Provodi se projekt „Svi u vrtić“ za produljeni boravak djece u vrtićima, kao i brojni drugi – dodaje gradonačelnik.

Što se tiče planova za budućnost, i oni su pozamašni – osim što je u planu završetak Aglomeracije i popratnih radova poput sanacija ulica, prioritet će na području Grada imati već spomenuti projekt PRŠI i dobar mobilni signal za sve građane (kao preduvjeta modernog života), podizanje sigurnosti na prometnicama (izgradnjom pješačko-biciklističkih staza, postavljanjem uspornika, izgradnjom rotora u ulici Marka Kovača, rekonstrukcijom raskršća u centru grada…), turistički i sportski sadržaji koje smo već spomenuli, uređenje ulica i pročelja zgrada, zdravstveni sadržaji, povećano socijalno financiranje i drugi.

– Teče trinaesta godina otkako sam na dužnosti u Gradu, od čega tijekom dvaju mandata obnašam funkciju gradonačelnika. Trebat će nam još barem jedan mandat da bismo priču oko projekata zaokružili i završili veliki projekt Aglomeracije i obnove cesta, realizirali projekt širokopojasnog interneta, završili sportske objekte, stavili u funkciju turističke sadržaje…

Nakon završetka svega pobrojenog možemo se maksimalno usmjeriti na povećanje kvalitete života. Zahvaljujem građanima na dosadašnjem povjerenju, svim oboljelima želim brzo ozdravljenje i da pandemija što brže prođe, a građani će odlučiti hoće li mi na temelju dosadašnjeg rada dati priliku da im i dalje služim – zaključuje gradonačelnik Murskoga Središća Dražen Srpak.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Udruga Biovrt: educirali učenike čak 12 škola o zdravom načinu života, očuvanju prirode, bioraznolikosti, održivu razvoju…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge “Biovrt – u skladu s prirodom” i voditeljica projekta

Naslovna fotografija: PŠ Novo Selo Rok

Udruga Biovrt nastavlja educirati i inspirirati o životu u skladu s prirodom.

Upravo završavamo projekt “Zajedno gradimo održivu budućnost” koji traje od 1. ožujka 2019. do 28. veljače 2021. i provodi ga Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec i Područnom školom Novo Selo Rok te Osnovnom školom Gornji Mihaljevec. Projekt financijski podržavaju Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru Švicarsko-hrvatskoga programa suradnje te Grad Čakovec, Međimurska županija i Udruga Biovrt.

U projekt smo uz dvije partnerske škole uključili i deset suradničkih škola: OŠ Prelog, II. OŠ Čakovec, OŠ Nedelišće – PŠ Dunjkovec, OŠ Selnica – PŠ Zebanec, OŠ Štrigova – PŠ Železna Gora, OŠ Orehovica, OŠ Kotoriba, OŠ Donji Kraljevec, OŠ Sv. Martin na Muri i OŠ Vratišinec.

Edukativne aktivnosti

U sklopu projekta proveli smo efikasne aktivnosti jačanja kapaciteta za deset osnovnih škola, motivirali ih za provedbu edukativnih programa, educirali učenike 12 osnovnih škola o zdravom načinu života, očuvanju prirode, bioraznolikosti i održivom razvoju uz različite aktivnosti…

Putem volonterskih akcija dopunili smo edukativne sadržaje u okolišu partnerskih škola – posadili smo neobične voćne vrste, postavili kućice, pojilice i hranilice za ptice, koš za smeće, spremnike za reciklažu i klupice. U deset suradničkih škola smo uz 20 volonterskih akcija s učenicima, školskim osobljem i obiteljima učenika postavili deset hotela za kukce, posadili deset začinsko-ljekovito-cvjetnih te bobičastih gredica i dodatno opremili partnerske škole za provođenje edukativnih aktivnosti.

Hotel za kukce

Educirali smo učenike 12 osnovnih škola o zdravom načinu života, očuvanju prirode, bioraznolikosti i održivom razvoju uz različite aktivnosti. U PŠ Novo Selo Rok tijekom dvije godine provodili smo stalni edukativni program i educirali učenike putem više od 40 edukacija u školskom vrtu. U svim školama uključenim u projekt, uz gledanje edukativnih videa projekta, učenici su učili i o važnosti ptica u biosustavu te na koji način im svi mi možemo pomoći u opstanku. Kako bi dodatno potaknula sve učenike na aktivni doprinos očuvanju bioraznolikosti, Udruga Biovrt je svima poklonila i po paketić sjemenja uresnice (Cosmos bipinnatus). Učenici su dobili zadatak posijati ovo cvijeće idućega proljeća, kako bi cvjetne gredice pomogle u opstanku pčelama i ostalim korisnim kukcima.

Velik dio aktivnosti uspjeli smo odraditi u školama na licu mjesta, a dio smo zbog epidemioloških mjera odradili online. Tako smo za sve sudionike snimili videoposjete partnerskim školama i imanju Biovrta, a učenici su posjetili i novootvoreni centar „Med dvemi vodami“ ustanove “Međimurska priroda” uz videomaterijale.

Dijana Posedi i Silvija Kolar-Fodor iz Udruge Biovrt u Područnoj školi Zebanec Osnovne škole Selnica

Kao edukativne alate koji će trajati generacijama, kreirali smo četiri edukativna videa, edukativni plakat i završni video projekta te ih proslijedili svim osnovnim školama u Hrvatskoj. Na edukativnom plakatu „12 načina kako postati mali čuvar prirode” predstavili smo načine na koje svi vrlo jednostavno možemo čuvati prirodu i svijet oko sebe. U izradi plakata sudjelovali su učenici osnovnih škola iz Međimurja, čije smo crteže uključili u plakat.

Školama smo proslijedili i edukativne videe koje smo napravili za osnovne škole za besplatno korištenje u sklopu edukativnih aktivnosti. Pozivamo i vas da ih pogledate. Sve naše edukativne videomaterijale možete pogledati na Youtube kanalu Udruge Biovrt.

Održiva budućnost

Na samome kraju projekta, za sve sudionike tiskali smo i edukativnu brošuru „Očuvajmo biorazzznolikost“, u kojoj ih educiramo o važnosti bioraznolikosti za zdravi planet, ali i za nas. Svim učenicima uključenima u projekt uz brošuru spakirali smo dodatno poklon sjeme cvijeća za očuvanje bioraznolikosti kojima smo ih iznenadili za kraj projekta.

Izgradimo održivu budućnost svi zajedno, naša djeca to trebaju i zaslužuju, i tako svi zajedno možemo biti dio pozitivnih promjena i bolje budućnosti za sve!

OŠ Donji Kraljevec
OŠ Gornji Mihaljevec
OŠ Vratišinec
OŠ Kotoriba
OŠ Donji Kraljevec

Hvala svima od srca na sudjelovanju i na uloženom trudu, ponosni smo što ostavljamo trajne vrijednosti u školama i znanje učenicima i roditeljima kako bismo svi skupa mogli graditi održivu budućnost!

Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge i voditeljica projekta

Nastavite čitati