Povežite se s nama

Međimurje

Alkohol je najčešći “okidač” u napadima na policajce, ove godine devet takvih slučajeva

Objavljeno:

- dana

NA DUŽNOSTI

“U Murskom Središću, u Ulici Sitnice, 40-ogodišnji muškarac fizički je nasrnuo na policijskog službenika Policijske postaje Mursko Središće.

Naime, prilikom postupanja prema dojavi o obiteljskom nasilju te izdvajanja nasilnika iz obitelji i potom njegova privođenja na kriminalističko istraživanje, rukom je udario policijskog službenika.”

Jednaki scenarij

Ovo je jedan od ukupno devet primjera napada na policijske službenike koji su se u prvih osam mjeseci dogodili na područjima policijskih uprava međimurske i varaždinske. Srećom, u ovim slučajevima policajci nisu teže ozlijeđeni. No, to ne umanjuje rizik s kojim se policijski službenici gotovo svakodnevno susreću u obavljanju svojih dužnosti.

Svi policijski službenici opremljeni su i obučeni za uspješnu obranu od napadača

– Najčešće napadi na policijske službenike događaju se prilikom intervencija povodom dojava građana o narušavanju javnog reda i mira, odnosno dojava o nasilju u obitelji. Napadači su najčešće u trenutku počinjenja ovih kaznenih djela pod utjecajem alkohola. Alkohol je “okidač” za neželjeno ponašanje, a pod njegovim utjecajem počinitelji se lakše odlučuju počiniti kazneno djelo ili neki drugu kažnjivu radnju – poručuje Radovan Gačal, glasnogovornik Policijske uprave međimurske, na čijem je području ove godine zabilježeno pet slučajeva napada na policiju.

Varaždinska policija pak bilježi jedan slučaj manje, ali je scenarij jednak.
– Policijski službenici najviše su napadnuti prilikom obavljanja policijskog postupanja kod uspostavljanja i održavanja javnog reda i mira, prilikom privođenja, u kontroli prometa, prilikom provjere identiteta nepoznatih osoba, prilikom pružanja asistencija, kod osiguranja javnih skupova, ali i izvan službe – odgovaraju iz PU varaždinske.
Policija poslove obavlja primjenom policijskih ovlasti. Pritom policijski službenik postupa imajući u vidu razmjer između ovlasti koju primjenjuje i svrhe obavljanja policijskog posla.

Policija će primijeniti ovlast kojom se najmanje zadire u slobode i prava čovjeka

– Uvijek će primijeniti policijsku ovlast kojom se u najmanjoj mjeri zadire u slobode i prava čovjeka, a postiže svrha obavljanja policijskog posla. Upotrijebit će uvijek najblaže sredstvo prisile kojim postiže cilj, a prestaje s uporabom sredstava prisile odmah po prestanku razloga zbog kojih je sredstvo prisile bilo uporabljeno – objašnjavaju iz policijskih uprava.

Opremljenost

Svi policijski službenici opremljeni su određenim sredstvima prisile koja im omogućavaju uspješnu obranu od napadača. Konkretno, prilikom obavljanja policijskih poslova raspolažu s kratkim i dugim policijskim oružjem, službenom palicom, sredstvom za vezivanje “lisicama”, raspršivačem s nadražujućom tvari, a u određenim situacijama sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima mogu se za odbijanje napada, odnosno za svladavanje napadača, koristiti i uređaji za prisilno zaustavljanje motornog vozila, službeni psi, posebna motorna vozila, kemijska sredstva, uređaji za izbacivanje vode, razna eksplozivna sredstva i druga posebna oružja.

– Policijski službenici Interventne jedinice policije, osim spomenute opreme, posjeduju i drugu specijalističku opremu koja je prvenstveno namijenjena za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, odnosno sprečavanje nereda na sportskim natjecanjima. Ujedno, svaki od policijskih službenika tijekom svog školovanja prolazi specijalističku obuku iz poznavanja borilačkih vještina i rukovanja prethodno nabrojenim sredstvima prisile. Isto tako, svake godine kroz dodatne treninge utvrđuju se i usavršavaju znanja koja su ranije stečena – poručuju iz policije.

Nasilnici u istražnom zatvoru
– Najoštrije osuđujemo svaki napad na policijske službenike. U okviru zakonskih mogućnosti zalažemo se da se počinitelji takvih nedjela odmah procesuiraju. U ovoj godini svi napadači na policijske službenike nakon provedenog kriminalističkog istraživanja uz kaznenu prijavu predani su pritvorskim nadzornicima. 
Nakon ispitivanja, a na prijedlog nadležnih državnih odvjetnika, suci istrage Županijskog suda u Varaždinu odredili su im istražni zatvor – otkrio je glasnogovornik Gačal.

Zaštita građana

U slučajevima kada policijski službenici sudjeluju u nekom traumatskom događaju, odnosno nekoj visoko stresnoj situaciji, odmah po događaju pruža im se psihološka prva pomoć. U takve situacije svakako se ubrajaju i napadi na policijske službenike bilo kojom vrstom oružja, oruđa ili tjelesnom snagom, kao i ozbiljne prijetnje.

Napadi na policijske službenike izravno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u nekoj zajednici

– Psihološku prvu pomoć provode voditelji postupaka psihološke prve pomoći u policijskim upravama, odnosno postajama. U Policijskoj upravi međimurskoj trenutno je osposobljeno 14 voditelja postupaka psihološke prve pomoći koji su prošli potrebne edukacijske tečajeve. Voditeljima postupaka psihološke prve pomoći stručnu pomoć pružaju koordinatori, koji su imenovani u svakoj policijskoj upravi, kao i psiholozi MUP-a. Ovisno o težini situacije i traumatskom događaju, u roku od 24 sata do desetak dana od nastalog događaja, provode se i psihološki postupci intervencije u kriznim situacijama te integracije traume, koju provode timovi psihologa MUP-a – otkriva glasnogovornik Gačal.

Psihološka prva pomoć pruža konkretnu pomoć i podršku policijskim službenicima, kao i drugim zaposlenicima koji su sudjelovali u nekoj visoko stresnoj situaciji ili traumatskom događaju, kako bi se lakše nosili s proživljenim traumatskim događajem te im omogućuje brz i kvalitetan oporavak.

– Prvenstvena uloga policije u društvu je zaštita svih naših građana te stvaranje sigurnog okruženja u kojem živimo, stoga napadi na policijske službenike direktno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u nekoj zajednici – zaključuje Gačal.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Pohvale i darovi za najuspješnije učenike OŠ Jože Horvata Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za najuspješnije učenike i mentore Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba 23. lipnja načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić organizirao je prijam kako bi im uputio riječi pohvale i uručio prigodne darove za izniman uspjeh na smotrama i natjecanjima, gdje su postigli zavidne rezultate u ovoj nastavnoj godini.

Ovom gestom načelnik je razveselio učenike koji su se natjecali na državnim natjecanjima te njihove mentore. U uvodnom dijelu prigodnim se riječima obratio svim pristiglim učenicima i njihovim mentorima te ravnateljici škole Snježani Matoš, nakon čega se svaki učenik predstavio i ukratko ispričao u čemu je bio uspješan. Potom su mentori ukratko ispričali svoje doživljaje s natjecanja i priprema te otkrili daljnje planove.

Nagrađeni su ovi učenici i mentori: Lovro Erdelji – Državno natjecanje iz informatike (mentorica Karmen Somi), Dorotea Tilošanec i Nela Kovačić – Državno natjecanje iz tehničke kulture (Jelena Tuksar), Ana Markan – Državno natjecanje iz biologije (Lidija Ribić), Karla Novak i Ivan Markan te Vanessa Balog i Vito Peranec – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, razredna nastava (Adela Horvat i Nenad Pogorelec), Mia Rajher i Gabrijel Dolenec te Sara Matulin i Lovro Erdelji – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, predmetna nastava (Romina Volar).

Nastavite čitati

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje