Povežite se s nama

U fokusu

Američki kardinal viničkih korijena Blaž Čupić raspalio po Trumpu

Objavljeno:

- dana

Mračni trenutak povijesti SAD-a

Samo nekoliko dana nakon što su američki biskupi iskazali zabrinutost zbog ukaza novog američkog predsjednika Donalda Trumpa kojim je od Kongresa zatražio ukidanje Zakona o zdravstvenom osiguranju kojeg je donijela Obamina administracija, s “oltara“ se s novom osudom oglasio i vinički kardinal Blaž Čupić.

Naime, već u nedjelju je čikaški kardinal hrvatskog porijekla Blase Joseph Cupich na Twitteru napisao da je Trumpovo baniranje izbjeglica “mračni trenutak američke povijesti“.

Čupić se zapravo referirao na svoje priopćenje javnosti objavljeno na internetskim stranicama Čikaške nadbiskupije u kojem između ostalog ističe da je odluka izvršne vlasti kojom se američka nacija zatvara pred izbjeglicama, posebno pred Muslimanima koji bježe od nasilja, tlačenja i progona, u suprotnosti s katoličkim te američkim vrijednostima.

– Moramo li ponavljati strašne odluke onih koji su u prošlosti pokretali ljude na nasilje ostavljajući određene nacije i vjere marginalizirane i isključene – pita se Čupić te dodaje kako katolici vrlo dobro poznaju takvu povijest, kada su se, poput ostalih, našli s one druge strane takvih odluka.

Napomenuo je kako cijeli svijet gleda u Ameriku koja kao da napušta svoje temeljne vrijednosti.

– Vrijeme je da odložimo strah na stranu i udružimo se u oporavku onoga što mi jesmo i što predstavljamo svijetu koji očajnički treba nade i solidarnosti – zaključio je Čupić riječima pape Franje, izrečenima u rujnu 2015. pred američkim Kongresom.

Izvor: Archchicago
Foto:

U fokusu

Radnici nisu na poslu, ali novi član Uprave Dobiš optimističan: Vjerovnici izrazili pozitivnu namjeru da podrže Varteks

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

O cijeloj situaciji u Varteksu kontaktirali smo novog člana Uprave te tvrtke Dražena Dobiša.

Porezna uprava ˝u tišini˝ ovršila Varteks, hoće li vjerovnici postići dogovor s HBOR-om?

Potvrdio nam je da radnici prošlog tjedna nisu bili na poslu te im je godišnji produžen do ponedjeljka.

– Radnici su se vratili na posao u srijedu 17. kolovoza, no zbog situacije u Varteksu, blokada računa od strane Porezne uprave i Grada Varaždina, a iz straha za moguću neisplatu plaća za srpanj, odbili su početi s radom i zatražili produžetak godišnjeg odmora do ponedjeljka 22. kolovoza, što sam im i odobrio – kaže nam Dobiš. Navodi i kako je politika minimalnih plaća u Varteksu prisutna već dugi niz godina, više od jednog desetljeća.

Upitali smo ga i je li upoznat s informacijama da je prošlog četvrtka održan sastanak vjerovnika u HBOR-u.

– Na sastanku vjerovnika održanom u četvrtak 18.08. svi prisutni vjerovnici izrazili su pozitivnu namjeru da podrže Varteks, pregovori su i dalje u tijeku – kaže Dobiš.

Kaže i da uskoro planira sazvati sastanak s najvećim dioničarima.

– Osobno nisam u kontaktu sa najvećim dioničarima, no namjera mi je u najskorijoj budućnosti, ako okolnosti dopuste, zakazati sastanak s njima – najavljuje Dobiš. Što se tiče mogućeg štrajka, vjeruje da do njega neće doći.

– Držim da su svi radnici Varteksa duboko svjesni situacije u kojoj se nalazimo i da bi mogući štrajk vrlo vjerojatno označio i kraj – kaže nam član Uprave.

Nastavite čitati

U fokusu

Dukat po sedmi put podigao otkupnu cijenu mlijeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem očuvanja proizvodnje mlijeka na svom otkupnom području Dukat po sedmi put u ovoj godini podiže otkupnu cijenu mlijeka. Tako će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa, odnosno ukupno 95 lipa više od početka godine.

Otkupna cijena mlijeka ovim će povećanjem biti čak 40 posto veća u odnosu na lanjski listopad.

– Za povećanje otkupne cijene mlijeka od početka godine izdvojili smo ukupno 121 milijun kuna kako bismo našim kooperantima barem dijelom kompenzirali strelovit rast ulaznih troškova i cijene energenata. Međutim, prerađivačka industrija ne može u potpunosti prenijeti povećane troškove u proizvodnji mlijeka na gotov proizvod i tako dodatno opteretiti potrošače. Kao najveći otkupljivač i vodeći prerađivač mlijeka čvrsto stojimo uz naše kooperante i činimo sve kako bismo očuvali njihove farme, no industrija ne može samostalno riješiti probleme u primarnoj proizvodnji mlijeka koja je na koljenima – istaknuo je direktor Dukata Duško Glišić te dodao kako vjeruje da država može, po uzoru na druge zemlje Europske unije, farmerima barem dijelom nadoknaditi rast ulaznih troškova putem dodatnih plaćanja i tako održati proizvodnju mlijeka na hrvatskim farmama. 

Primarna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u neprekidnom je padu. U posljednjih deset godina smanjena je za gotovo 30 posto, a posebno je alarmantan podatak da domaćom proizvodnjom mlijeka podmirujemo manje od 50 posto vlastitih potreba za mlijekom i da smo kao zemlja  prehrambeno ovisni o uvozu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje