Povežite se s nama

U fokusu

Američki kardinal viničkih korijena Blaž Čupić raspalio po Trumpu

Objavljeno:

- dana

Mračni trenutak povijesti SAD-a

Samo nekoliko dana nakon što su američki biskupi iskazali zabrinutost zbog ukaza novog američkog predsjednika Donalda Trumpa kojim je od Kongresa zatražio ukidanje Zakona o zdravstvenom osiguranju kojeg je donijela Obamina administracija, s “oltara“ se s novom osudom oglasio i vinički kardinal Blaž Čupić.

Naime, već u nedjelju je čikaški kardinal hrvatskog porijekla Blase Joseph Cupich na Twitteru napisao da je Trumpovo baniranje izbjeglica “mračni trenutak američke povijesti“.

Čupić se zapravo referirao na svoje priopćenje javnosti objavljeno na internetskim stranicama Čikaške nadbiskupije u kojem između ostalog ističe da je odluka izvršne vlasti kojom se američka nacija zatvara pred izbjeglicama, posebno pred Muslimanima koji bježe od nasilja, tlačenja i progona, u suprotnosti s katoličkim te američkim vrijednostima.

– Moramo li ponavljati strašne odluke onih koji su u prošlosti pokretali ljude na nasilje ostavljajući određene nacije i vjere marginalizirane i isključene – pita se Čupić te dodaje kako katolici vrlo dobro poznaju takvu povijest, kada su se, poput ostalih, našli s one druge strane takvih odluka.

Napomenuo je kako cijeli svijet gleda u Ameriku koja kao da napušta svoje temeljne vrijednosti.

– Vrijeme je da odložimo strah na stranu i udružimo se u oporavku onoga što mi jesmo i što predstavljamo svijetu koji očajnički treba nade i solidarnosti – zaključio je Čupić riječima pape Franje, izrečenima u rujnu 2015. pred američkim Kongresom.

Izvor: Archchicago
Foto:

U fokusu

Zdravka Grđan objavila kandidaturu za gradonačelnicu Grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zdravka Grđan, dugogodišnja ravnateljica Druge gimnazije Varaždin, danas je objavila svoju kandidaturu za varaždinsku gradonačelnicu.

Riječ je o profesorici pedagogije i njemačkog jezika i književnosti. voj život posvetila je odgoju i obrazovanju te je prva ravnateljica u Varaždinskoj županiji promovirana u zvanje ravnatelj mentor.

Savjetnica je varaždinskog župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti, te voditeljica Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest.

Njezin moto je: „Djela, a ne riječi“!

Nastavite čitati

U fokusu

Državni odvjetnici i suci napokon objavili svoje imovinske kartice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državno sudbeno i Državnoodvjetničko vijeće u siječnju su prvi put objavili imovinske kartice sudaca i državnih odvjetnika, putem mrežne aplikacije za podnošenje izvješća o imovini.

Podsjećamo, iako to nije prošlo bez negodovanja iz pravosudnih redova, u slovo zakona ova obveza ušla je još u mandatu bivšeg ministra pravosuđa.

Zakon o državnom sudbenom vijeću, kao i Zakon o Državnoodvjetničkom vijeću, propisuju da sudac ili državni odvjetnik, odnosno njegov zamjenik, u roku od 30 dana od stupanja na dužnost trebaju podnijeti izvješće o svojoj imovini.

No, moraju objaviti i podatke o imovini svoga bračnog druga, izvanbračnog druga, odnosno životnog partnera i maloljetne djece sa stanjem na dan stupanja na dužnost. Bitne promjene moraju ažurirati do 1. ožujka sljedeće godine.

Tako se sada iz imovinske kartice Zdravka Pintarića, aktualnog predsjednika Županijskog suda u Varaždinu, može između ostalog iščitati da posjeduje dva automobila, suvlasnik je kuće i stana te da mu mjesečni prihodi (u bruto iznosu) dosežu 30.000 kuna.

Dodajmo da podaci o imovini obuhvaćaju podatke o stečenoj i naslijeđenoj imovini, uključujući podatke o vrsti i ukupnoj vrijednosti nasljedstva, te podatke od koga je i na koji način nasljedstvo naslijeđeno.

U imovinskim karticama pravosudni dužnosnici moraju navesti i podatke o pokretninama veće vrijednosti, poslovnim udjelima i dionicama u tvrtkama, udjele u vlasništvu drugih poslovnih subjekata, novčanoj štednji ako ona premašuje jednogodišnji iznos njihove neto plaće, dugovima, preuzetim jamstvima i ostalim obvezama.

Naznačiti moraju i dohotke od nesamostalnog rada, imovine i imovinskih prava, dohotku od kapitala, dohotke od osiguranja i “druge dohotke te primitke koji se ne smatraju dohotkom i primicima na koje se ne plaća porez na dohodak”.

Imovinske kartice pravosudnih dužnosnika možete pretražiti OVDJE

Nastavite čitati