Povežite se s nama

Međimurje

Anđelko Igrec i Chorus Angelicus – zvučni spomenik međimurskoj božićnoj baštini

Objavljeno:

- dana

NADAHNUTO

Zbor varaždinske katedrale Chorus Angelicus svoj je zadnji koncert u katedrali otvorio međimurskim božićnim Glasima veselim.

Pjesme za sole i zbor, flautu, violu, udaraljke, harfu i orgulje, skladatelj i dirigent, voditelj katedralnog zbora Anđelko Igrec skladao je po narudžbi Zbora HRT-a. On je za ciklus Sfumato 2015. godine uglazbio stihove koje su Jelena Horvat i dr. Vinko Žganec zapisali na području Preloga. To su, dakle, autohtoni međimurski napjevi kojima se slavi Božić kao blagdan života, mira, obitelji darivanja i radosti.

Sa zborom Chorus Angelicus pjevali su sopranistica Silvija Habunek, Nikolina Virgej Pintar, mezzosopran, Mislav Lucić, tenor i Luka Šopar. Na flauti, violi, udaraljkama, harfi i orguljama su svirali Dijana Bistrović, Hrvoje Philips, Ivan Urli, Mirta Lice i Božica Kopjar.

Nadahnuće

Kritika veli da je riječ o djelu posebnog nadahnuća, jer je Anđelko Igrec – iako rođen u Heidelbergu – podrijetlom iz Međimurja. Smatraju ga vrsnim poznavateljem tradicije božićnog bajanja i pjevanja. – Vrlo je nadareni zborski skladatelj i osobito osjetljivi glazbenik kada je riječ o odabiru glazbala. Upravo zahvaljujući tim značajkama umio je međimurske božićne pjesme, te tako dirljive, duhovite i emocionalno nabijene pučke stihove, glazbeno odjenuti u ruho koje je istovremeno blisko tradiciji, ali i suvremeno – piše na stranicama Varaždinske biskupije.
Anđelko Igrec je svojim Glasima veselim, napisali su iz Biskupije, podigao svojevrsni zvučni spomenik međimurskoj božićnoj baštini.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Prirodna nepogoda: suša na sjeveru Hrvatske uzrokovala štetu u ratarstvu i povrtlarstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zbog visokih temperatura i izostanka potrebnih količina padavina tijekom lipnja i srpnja, zbog čega su na ratarskim i povrtlarskim kulturama nastale štete, u srijedu, 22. rujna, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec donio je Odluku o proglašenju prirodne nepogode suše u Međimurskoj županiji.

Prirodna nepogoda proglašena je za više jedinica lokalne samouprave, također i za područje Grada Čakovca.

– Pozivamo poljoprivredne proizvođače s područja Grada Čakovca da prijave štetu – ističu iz Grada Čakovca.

Šteta se prijavljuje na obrascu objavljenom na web stranici grada, a ispunjeni obrazac dostavlja se na adresu [email protected] ili osobnom dostavom u Grad Čakovec, soba 205. Rok za dostavu prijave je ponedjeljak, 4. listopada.

Nastavite čitati

Međimurje

Veselo u PO Maslačak: predstava “Ogledalce” za doček jeseni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stigla je kalendarska jesen, godišnje doba najbogatije plodovima njiva, šuma, voćnjaka i povrtnjaka.

Ljudi i životinje spremaju se za hladnu zimu i pune svoje smočnice i podrume, brloge i duplje. Što se dogodilo tijekom te pripreme šumskim životinjama kada su u šumi pronašle ogledalo, uprizorile se u dramatizaciji slikovnice “Ogledalce” Grigora Viteza odgojiteljice Područnog odjela Maslačak Dječjeg vrtića Cvrčak u Čakovcu.

– Povodom prvog dana jeseni za djecu su pripremile predstavu, djeca su sama izrađivala jesenske ukrase za glave te u suradnji s roditeljima organizirale čašćenje voćem. Glumice odgojiteljice su na kraju predstave zaslužile ogroman pljesak malih ručica. To im je bila najdraža nagrada za njihov trud. Sunčano vrijeme je bilo idealno za nastavak druženja uz ples na vrtićkom igralištu – objašnjavaju iz Vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje