Povežite se s nama

Međimurje

Anđelko Igrec i Chorus Angelicus – zvučni spomenik međimurskoj božićnoj baštini

Objavljeno:

- dana

NADAHNUTO

Zbor varaždinske katedrale Chorus Angelicus svoj je zadnji koncert u katedrali otvorio međimurskim božićnim Glasima veselim.

Pjesme za sole i zbor, flautu, violu, udaraljke, harfu i orgulje, skladatelj i dirigent, voditelj katedralnog zbora Anđelko Igrec skladao je po narudžbi Zbora HRT-a. On je za ciklus Sfumato 2015. godine uglazbio stihove koje su Jelena Horvat i dr. Vinko Žganec zapisali na području Preloga. To su, dakle, autohtoni međimurski napjevi kojima se slavi Božić kao blagdan života, mira, obitelji darivanja i radosti.

Sa zborom Chorus Angelicus pjevali su sopranistica Silvija Habunek, Nikolina Virgej Pintar, mezzosopran, Mislav Lucić, tenor i Luka Šopar. Na flauti, violi, udaraljkama, harfi i orguljama su svirali Dijana Bistrović, Hrvoje Philips, Ivan Urli, Mirta Lice i Božica Kopjar.

Nadahnuće

Kritika veli da je riječ o djelu posebnog nadahnuća, jer je Anđelko Igrec – iako rođen u Heidelbergu – podrijetlom iz Međimurja. Smatraju ga vrsnim poznavateljem tradicije božićnog bajanja i pjevanja. – Vrlo je nadareni zborski skladatelj i osobito osjetljivi glazbenik kada je riječ o odabiru glazbala. Upravo zahvaljujući tim značajkama umio je međimurske božićne pjesme, te tako dirljive, duhovite i emocionalno nabijene pučke stihove, glazbeno odjenuti u ruho koje je istovremeno blisko tradiciji, ali i suvremeno – piše na stranicama Varaždinske biskupije.
Anđelko Igrec je svojim Glasima veselim, napisali su iz Biskupije, podigao svojevrsni zvučni spomenik međimurskoj božićnoj baštini.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Nedelišće: „Međimurje u pokretu” na Tratama uz prezentaciju sportova i zajedničko vježbanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na prostoru Sportsko-rekreacijskog centra Trate u Nedelišću u subotu, 26. lipnja, bit će održano prvo od pet velikih masovnih sportskih okupljanja pod nazivom „Međimurje u pokretu”.

Riječ je o svojevrsnom festivalu sporta na kojem će se u vremenu od 9 do 12 sati predstaviti sportski klubovi i udruge s područja Općine Nedelišće. Područje nogometnog igrališta bit će podijeljeno prema sportovima u sektore u kojima će biti održane demonstracije, a i sami posjetitelji imat će mogućnost okušati se u nekima od njih.

U 10.15 je predviđena kratka pauza tijekom koje će se posjetitelji moći priključiti zajedničkom vježbanju koje će predvoditi proslavljeni hrvatski olimpijac i najbolji hrvatski atletičar Branko Zorko, kao i sportaš iznenađenja.

Nastavite čitati

Međimurje

Noćas iz nezaključane garaže ukraden električni romobil

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

romobil

Noću s 23. na 24. lipnja u Murskom Središću, Ulici Brezje, nepoznati počinitelj je iz nezaključane garaže ukrao električni romobil.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja kaznenog djela podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, javlja PU međimurska.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!