U Galeriji fotografije Foto kluba Split kulturna javnost je sve do 13. veljače mogla razgledati izložbu „Moja opažanja“ varaždinskog autora Andreja Švogera.

Podsjećamo, iako je Andrej Švoger pripadnik mlađe generacije hrvatskih fotografa, dosad je sudjelovao na osam skupnih izložbi. Uz njih, imao je i četiri samostalne.

Ruralni motivi

Njegova zadnja izložba, pod naslovom „Moja opažanja“, predstavljena je i inozemnoj publici u Grazu te u galeriji Centra hrvatske nastave u pokrajini Baden-Württemberg u Stuttgartu. Riječ je o ciklusu crno-bijelih fotografija kojima Švoger bilježi svakodnevicu pitoresknih ruralnih sredina varaždinskoga kraja i Hrvatskog zagorja. To je prostor kojem Švoger, kao rođeni Viničanec, i duhovno pripada.

– Za ovaj kraj vezan sam brojnim uspomenama, a u svemu je neizbježan i lik bake, čija nas mudrost i toplina prate na putu odrastanja. U Splitu je bio prikazan samo dio mog ciklusa, ali u nešto dopunjenom i promijenjenom izdanju – ističe Andrej Švoger, koji je bio i gost 30. izdanja „Photo talka“, na kojem je tema bila posao muzejskog fotografa. Od autora, koji je zaposlen u Gradskome muzeju Varaždin, doznajemo i da je njegov ciklus fotografija Splićanima na otvaranju izložbe odlično predstavila domaća povjesničarka umjetnosti Ana Vukas. Pritom je, između ostaloga, naglasila da one odišu spomenutom ljubavlju prema ljudima, rodnom kraju i vremenu koje (pre)brzo prolazi.

– Gledajući iz druge perspektive autorov objektiv je zabilježio i drugačiju stranu života u ruralnim predjelima, onu socijalnu, odnosno emotivnu koja se budi kada promislimo o osamljenosti, tuzi, napuštenosti, izoliranosti. Priča je ovo ne samo sa zagorskih brega, priča je ovo svih zabačenih predjela naše domovine. Autor je podjednako zastupio interijer i eksterijer unutar odabranih fotografija, a svoje je motive prikazao sa senzibilitetom, blagonaklono i s poštovanjem – ustvrdila je Vukas.

Dodajmo da je izložba realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, Varaždinske županije, Grada Varaždina, Gradskog muzeja Varaždin, Foto kluba “Sloboda” Varaždin, Općine Cestica, Općine Vinica, Varaždinske biskupije, Varaždinskih vijesti, Općine Maruševec i Zajednice tehničke kulture Grada Varaždina.

Andrej Švoger otkrio nam je da je iznimno zadovoljan i zahvalan na suradnji Foto klubu Split na pruženoj prilici i ukazanom povjerenju stručne komisije Foto kluba. Izložbu je ukupno vidjelo oko 2200 ljudi, što dovoljno govori o velikom interesu zaljubljenika u fotografiju.

– Izložba je imala odličan odjek, a posebno me raduju pozitivne kritike struke, posebice one Feđe Klarića i glasovitog fotografa Ive Pervana iz Splita – zaključio je Andrej Švoger.

Komentari

Komentara