Povežite se s nama

Kist i pero

Animator Eric Leiser 22. listopada u Galeriji

Objavljeno:

- dana

Podovom Svjetskog dana animacije

Povodom Svjetskog dana animacije Zagreb i Varaždin ugostit će američkog umjetnika svjetskog glasa – Erica Leisera. Eric će se, naime, u sklopu svoje europske turneje, predstaviti i publici u Hrvatskoj, a za predstavljanje je izabrao upravo Zagreb (20. listopada u 19 sati, kino Tuškanac) gdje ASIFA Hrvatska organizira centralnu proslavu obilježavanja ovog dana te Varaždin (22. listopada u 19 sati, kino Galerija).

Eric je diplomirao animaciju u Californiji, trenutno živi u New Yorku odakle nam i stiže, a premijeru svojeg zadnjeg dugometražnog filma “Glitch in the Grid” imao je u Annecyju prošle godine, a isti je bio prikazan i u Hiroshimi. Oba festivala su među najvećim svjetskim festivalima animiranog filma u svijetu. Napravio je 35 kratkometražnih filmova i tri dugometražna.

Eric je ne samo animator, već i svestrani umjetnik – ilustrator, slikar, pisac, kipar, lutkar, hologramer i multimedijalni umjetnik. U svojim filmovima spaja animaciju s igranim sekvencama te u filmovima pokušava integrirati animaciju, lutke, holograme i instalacije, a sve kako bi istražio kako animacija utječe na percepciju kada dolazi u kombinaciji sa stvarnošću. Izlagao je u nizu svjetskih gradova od New Yorka, Londona, Los Angelesa do Kopenhagena, Valencije i Praga, a njegovi animirano-eksperimentalni filmovi bili su prikazivani na festivalima  u Kanadi, SAD-u, Francuskoj, Japanu, Grčkoj, Turskoj, Italiji, Koreji, Kini…

Zanimljivo je da je nekada radio na Spužvi Bobu, dok je sada u potpunosti posvećen nezavisnoj animaciji u studiju nazvanom Albino Fawn kojeg je osnovao zajedno s bratom. I dok će zagrebačka i varaždinska publika moći vidjeti kratkometražne filmove ovog svestranog umjetnika, Zagrepčani će vidjeti i “Glitch in the Grid”.

Ovo gostovanje ostvareno je u suradnji ASIFA Hrvatske, Hrvatskog filmskog saveza i Filmsko-kreativnog studija VANIMA.

Zagreb, kino Tuškanac

20. listopada u 19 sati
Eric Leiser – okrugli stol na temu nezavisni film u SAD-u
20. listopada u 20 sati
Eric Leiser – kratkometražni filmovi

2. studenoga u 20 sati
Glitch in the Grid

Varaždin, kino Galerija
22. listopada u 19 sati
Eric Leiser – predstavljanje & kratkometražni filmovi

Izvor:
Foto:

Kist i pero

Thompsonov koncert odgođen za nedjelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

CRAZY HILL FESTIVAL

Nakon vrlo uspješnog Fjaka Music Festivala, održanog od 8. do 11. svibnja 2014. u Splitu, ovog vikenda bit će održan Crazy Hill Festival na otoku Mladosti u Ludbregu.

CHF neće započeti velikim koncertom Marka Perkovića Thompsona, kako je prvobitno najavljeno, već će tim koncertom završiti. Naime, Thompsonov se koncert s četvrtka 15. svibnja, prebacuje  na nedjelju 18. svibnja radi meteorološke najave lošeg i kišovitog vremena, a kupljene će ulaznice za koncert posjetitelji umjesto u četvrtak moći iskoristiti u nedjelju 18. svibnja.  Ovu promjenu organizator CHF-a uvodi radi zaštite publike koja će ispred pozornice biti na otvorenom nenatkrivenom prostoru.
Program CHF-a stoga neće započeti u četvrtak 15. svibnja kako je prvobitno najavljeno,  već u petak 16. svibnja, a odvijat će se tri dana – u petak 16., subotu 17. i u nedjelju 18. svibnja 2014.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Kist i pero

Perić: “Nema sumnje da su slike najraniji Stančić”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

STANČIĆ

Sa svakom slikom koja se vraća u grad, u Varaždin se vraća i Miljenko Stančić, rekao je svojedobno ravnatelj Galerijskog centra Ivan Mesek. Prema njegovom slikovitom opisu, Stančić se ovih dana s dvije „nove“, bezimene slike iznova vratio u svoj grad, gdje je živio i radio do prerane smrti u dobi od samo 51 godine.

Crtež konjanika i akvarel iz ciklusa Križni put, u Centar su stigli sa zida zagrebačkog stana novinara, pisca i prevoditelja Borisa Perića.

– Slike je djed ostavio mojoj majci, sestrični Miljenka Stančića. Crtež konjanika je iz njezinog spomenara. U razgovoru s tetom, Stančićevom sestrom, pokojnom Milicom, saznao sam da je jedna od prvih likovih narudžbi za Miljenka Stančića bila od strane varaždinskog župnika da nacrta ciklus Križni put.

Te slike, njegovi najraniji radovi, slove kao izgubljene. Kasnije umire moj djed i u njegovoj ostavštini nađem jednu koja bez ikakve sumnje pripada tom ciklusu – Motiv raspeća, akvarel. Ispod raspela ima jednog onog konjanika s kopljem, kao u majčinom spomenaru. Stančić se u to vrijme potpisivao inicijalima – S i M preko toga – u spomenaru je isti taj potpis. Znači jedna slika ide s drugom – čine neku cjelinu. Više nema sumnje da je to rani, možda najraniji Stančić. Sliku sam pokazivao nekim povjesničarima umjetnosti koji su također potvrdili autentičnost. Gdje su ostale, ne znam – možda Crkva zna. No, eto, ta koja je ostala kod djeda dopala je mene – priča Perić.

Veseli “mračnjak”

Slikar, uz kojega više ne bismo mogli vezati samo pridjev „varaždinski“ jer je svojim značajem odavno prešao granice mjesta rođenja, još uvijek nema svoju galeriju. Stančićeva zbirka je, unatoč stalnim obećanjima, još uvijek „podstanar“.

– Oko ‘74. godine u jednom su intervjuu u tadašnjem Startu pitanje o Galeriji postavili i samome Stančiću. Odgovorio je u svom stilu – slikao je inače dosta „mračne slike“ unatoč veseloj prirodi – rekao je da će kad naprave Galeriju stati ispred nje sa šeširom i prositi. Naravno da je šteta što nema svoj prostor, ali nadam se da će se sve to riješiti – rekao je Boris Perić, na čijemu zidu visi još jedna Stančićeva slika za koju ne zna kako se zove, prikaz dviju marioneta; replike slike nekada su bile dio interijera zagrebačkih knjižnica, ali nikad mi nije palo na pamet pitati kako se zove. Ne skupljam slike. Moje bavljenje likovnom umjetnošću je pisane prirode – priznaje Perić. Ističe nadu da će netko možda prepoznati slike i znati nešto više o njima i njihovu stvaranju.

Dvije nove slike u Galerijskom centru nema u katalozima, pa niti nije procijenjena njihova vrijednost, unatoč nesumnjivoj kolekcionarskoj vrijednosti.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje