Povežite se s nama

Kultura

Animiranim filmom „Žabac Regi“ počinju besplatne senzorne projekcije u Kinu Gaj

Objavljeno:

- dana

Prvom projekcijom animiranog filma „Žabac Regi“ koja će biti održana u subotu 10. veljače s početkom u 10 sati u varaždinskom Kinu Gaj, a uz potporu POU Varaždin,  počinje program projekcija za djecu sa senzornim poteškoćama.

Ovu prvu od četiri besplatne projekcije u ovoj godini može se vidjeti zahvaljujući Udruzi za ranu intervenciju Varaždinske županije i Filmsko-kreativnom studiju „VANIMA“ koji su ujedno i realizatori programa. Nakon projekcije one najmlađe zainteresirane, očekuje senzorna radionica i to s temom godišnjih doba.

Program se održava uz stručnu pomoć Eve Brlek, psihoterapeutkinje realitetne terapije i stručnjakinje u području edukacijske rehabilitacije, koja je ujedno jedna od pokretačica ovakvog tipa programa koji je prvi puta realiziran 2016. godine u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom u kinu Tuškanac.

– Nakon projekcije mali gledaoci dobivaju nastavne listiće te se rad i učenje nastavlja nakon odgledanog filma. Poanta senzorne filmske projekcije je da budu javne, a ne organizirane samo za djecu sa senzornim poteškoćama, s ciljem kino dostupno svima – kino za sve. Projekcije se održavaju u prilagođenim uvjetima, s prigušenim svjetlima, zvuk je stišan, djeca mogu šetati, ulaziti, izlaziti iz dvorane, donijeti svoju omiljenu igračku, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja ili baka, organizirano sa školom ili privatno – rekla je realizatorica programa Eva Brlek.

Žabac u krizi identiteta

Ovaj cjelogodišnji program senzornih projekcija i radionica bit će realiziran sredstvima koje su donirali „Rotary Club Varaždin 1181“, „New Century Lions Club Varaždin Millennium“, „Rotaract Club Varaždin“ i „Interact Club Varaždin 1181“.

Naime, oni su organizirali humanitarnu akciju pod nazivom „Zdrava djeca za bolesnu djecu“, a realizatori ovim putem javno zahvaljuju na donaciji, te pozivaju sve zainteresirane da se pridruže prvoj besplatnoj projekciji animiranog filma „Žabac Regi“ u Kinu Gaj već 10. veljače.

Animirani film „Žabac Regi“ traje 88 minuta, a riječ je o žapcu koji je u krizi identiteta. Osjeća se neshvaćenim i prepun je pitanja o svom životu, stoga sa svojim najboljim prijateljem, letećom vjevericom kreće na putovanje života.

U potrazi za smislom života naći će se u prašumi Amazone gdje će upoznati zanimljive prijatelje te biti hipnotiziran. Da li je Regi začarani princ zarobljen u tijelu žapca ili samo zbunjeni stanovnik džungle djeca tek trebaju otkriti…

Kultura

U srijedu u HNK-u smotra mladih pijanista: nastupit će više od 100 sudionika iz cijele Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Na Međunarodni dan klavira koji se obilježava 29. ožujka održat će se smotra mladih pijanista u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u organizaciji Međužupanijskog stručnog vijeća nastavnika klavira Republike Hrvatske te u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu i uz potporu Koncertnog ureda Varaždin i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Na smotri mladih pijanista predstavit će se više od 100 mladih pijanista iz cijele Hrvatske, a stručno predavanje u okviru stručnog vijeća održat će red. prof. art. Srđan Čaldarević s Muzičke akademije u Zagrebu.

Pet koncerata talentiranih mladih pijanista održat će se u 10, 12, 15, 17 i 19 sati u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Međunarodni dan klavira obilježava se 88. dan u godini, što je podsjetnik da klavijatura ima 88 tipki. Iako je temeljni instrument europske glazbe još od druge polovice 18. stoljeća, klavir se u varaždinskoj Glazbenoj školi podučava tek od 1936. godine.

Umjetničko i pedagoško nasljeđe i iskustvo stvorilo je osnovu za međunarodno pijanističko natjecanje u Glazbenoj školi u Varaždinu – Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix, koji je u kratkom vremenu stekao veliki ugled te privukao velik broj natjecatelja iz cijelog svijeta.

Nastavite čitati

Kultura

Novi Marof: u Gradskoj knjižnici uskoro počinju radionice “Vesele stranice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof na tjednoj se bazi provode participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Radionice „Stranice sjećanja“ uskoro će biti završene, nakon čega slijede „Kreativno pisanje“ i „Vesele stranice“.

U udruzi „Sunce“ iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provesti 16 radionica „Vesele stranice“ koje su ritmičko-glazbene naravi. Izvođači će zajedničkom suradnjom izvesti autorsku interpretaciju priča i pjesama koje će se uz interaktivne zadatke i glazbu prezentirati polaznicima. U tome će im pomoći muzički instrumenti koje je knjižnica nabavila u siječnju ove godine.

Osim radionica „Vesele stranice“, uskoro će početi i radionice „Kreativno pisanje” namijenjene svima koji žele razviti svoj kreativni potencijal u pisanju priča i pjesama. Kroz 20 radionica polaznici će naučiti kako se izražavati u formi poezije i proze te izraziti svoje unutarnje osjećaje.

Radionice „Vesele stranice“ počinju 11. svibnja te će se održavati četvrtkom u poslijepodnevnim satima u prostorima udruge „Sunce“. O početku održavanja radionica „Kreativno pisanje“ knjižnica će obavijestiti sve zainteresirane putem web stranice i društvenih mreža.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje