Povežite se s nama

U fokusu

ANKETA Evo što građani misle o rezultatima predsjedničkih izbora u SAD-u

Objavljeno:

- dana

Trump novi predsjednik

Donald Trump izabran je za 45. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, a uglavnom je svijet šokirala ova vijest. Što kažu Varaždinke i Varaždinci na izbor novog predsjednika SAD-a. 

– Bit će hudo za nas i za njih. Bit će sigurno drugačiji stav Amerikanaca oko nekih globalnih pitanja. Nisam očekivao da će Trump pobijediti, nisam vjerovao da su Amerikanci toliko glupi – rekao je Ivan Vukalović.

– Što reći. Nisam to nimalo očekivao. Vidjet ćemo kako će to utjecati na Europu i Hrvatsku – istaknuo je Marko Kaniški. 

– Očekivana pobjeda. Iako to mnogi ne očekuje, vjerujem da će sada smiriti stanje u Siriji – rekao je Mladen Žigman.

– Nisam pratila izbore u SAD-u, no s obzirom na njihovo stanje uma to ne čudi – dodala je Lorena Petek.

-Tko god da je pobijedio nije važno. Neće se to odraziti na globalni odnos sila –  rekao je Goran Bakić.

– Iznenađen sam Trumpovom pobjedom. Očekivao sam pobjedu Hillary Clinton jer će ovako odnosi u Siriji i na nekim drugom kriznim mjestima u svijetu postati zategnutiji – Tomislav Markušić.

. Nije to baš dobro jer bi moglo doći do ratova. Bilo je za očekivati da će Trump pobijediti – rekla je Klarisa Kreš.

– Kakvi su Amerikanci, očekivano za njih. Prije bi Clinton izazvala neka nova ratna previranja nego Trump. Vidjet ćemo kakav će predsjednik SAD-a biti Trump – zaključio je Matija Barošević.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Plenković potvrdio: umirovljenici će uskoro dobiti COVID dodatak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojne su odluke aktualne Vlade RH koje poboljšavaju položaj umirovljenika, a jedna od njih bit će i COVID dodatak koji će uskoro dobiti, potvrdio je premijer Andrej Plenković zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Premijer je podsjetio da je u listopadu 2016. prosječna mirovina bila 2434 kune, a danas ona iznosi 2786 kuna.

– Dignuta je za 12 %, puno više nego što smo obećali još tada, kada smo rekli da će povećanje biti za 5 %. Najniže mirovine su mirovinskom reformom podignute za još 3 % – rekao je Plenković.

Za COVID dodatak umirovljenicima je rekao da se razgovara s HSU-om, Maticom umirovljenika Hrvatske i sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske.

– Svjesni teškog i zahtjevnog položaja naših najstarijih sugrađana, ministar Aladrović će u dogovoru i sa mnom i s ministrom financija iznaći sredstva za COVID dodatak, osobito onima koji imaju najniže mirovine. Taj će dodatak biti isplaćen u sljedećih nekoliko tjedana – najavio je premijer Plenković.

Zadovoljna ovom najavom je i Jadranka Bahlen, potpredsjednica stranke i predsjednica ŽO HSU-a Varaždinske županije, članica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

– Hrvatska stranka umirovljenika je bila prva koja je s premijerom dogovarala COVID dodatak, još kada je početkom godine najavio da će ga biti. Čvrsto vjerujemo da će se to dogoditi tijekom ovog mjeseca. Svi znamo u kakvoj smo situaciji, kakav je položaj umirovljenika, pogotovo onih s najnižim mirovinama. A pandemija je još i više pogodila upravo najstarije, i zdravstveno i socijalno. Briga o umirovljenicima bit će iskazana i putem ovog COVID dodatka i mogu samo ponoviti da smo zadovoljni dogovorom i skorom realizacijom dogovorenog – rekla je Bahlen.

Nastavite čitati

U fokusu

Pomama za obveznicama Grada Varaždina: tranša iznosi 67 milijuna kuna, a traži se 233!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izdavanje municipalnih obveznica Grada Varaždina u iznosu od 67 milijuna kuna za kapitalne projekte pokazalo se kao pun pogodak. Naime, spomenuta – alocirana svota obveznica pokazala se apsolutno nedostatnom.

>>Varaždin: objavljen Javni poziv na upis obveznica vrijednih 67 milijuna kuna

Štoviše, samo banke i mirovinski fondovi u ovom trenutku iskazali su interes za upis više od 230 milijuna kuna! Ovakav interes iskazan nakon objave javnog poziva na upis Obveznica Grada Varaždina zapravo je dokaz da se Gradom iznimno kvalitetno upravlja, ali ima i „loših vijesti“.

Podsjećamo, gradska komunalna tvrtka Varkom d.d. iskazala je interes za kupnju obveznica u iznosu od čak 20 milijuna kuna. No, kako sada stvari stoje, izgleda da će svoj portfelj moći podebljati tek za nekih 5 milijuna kuna.

Dodajmo da je Grad Varaždin na svojim službenim internetskim stranicama objavio sve dokumente vezane uz plasman ovog financijskog instrumenta bez presedana, a u jednom od njih stoji da je dosad ukupno upisan minimalni iznos obveznica u vrijednosti od 233.278.200,00 kuna.

Nastavite čitati