Najnovija anketa o iskustvima u trudnoći, porodu i babinju je nastavak istraživačkog rada u području kvalitete zdravstvene zaštite.

Rezultati dosadašnjih anketa, jedne iz 2007. i druge iz 2015., objavljeni su u izvješćima koji su se koristili za zagovaračke aktivnosti za poboljšanje uvjeta i način postupanja prema trudnicama, rodiljama i babinjačama u hrvatskome zdravstvenom sustavu.

Izvještaj s rezultatima najnovije ankete bit će dostupan u rujnu 2020., a prezentirat će se na stručnim skupovima i koristiti u izvješćima o ljudskim pravima u Hrvatskoj.

Ova anketa i izvještaj koji će proizaći iz rezultata razlikuju se od prijašnjih zbog tima koji radi na njima. Naime, uz članice Rode, na njima rade primalje, liječnice i patronažne sestre.

– Svaka je naša dosadašnja anketa nadograđivala prethodnu, ali ova je puno šira i kvalitetnije obrađuje pojedina područja baš zbog multidisciplinarnog tima koji radi na njoj. Sjajno je raditi s primaljama, liječnicama i patronažnim sestrama u pozitivnom ozračju – sve imamo isti cilj, a to je da iskustva žene i djece budu što pozitivnija – poručuju iz Udruge Roda.

Anketa obuhvaća područja trudnoće, poroda i babinja, te uključuje pitanja o dostupnosti ginekološke skrbi, ali i mentalnom zdravlju nakon poroda, pitanja na koje službeni podaci ne mogu nužno odgovoriti.

Odaziv žena je najveći dosad: u samo nekoliko tjedana više od 5000 žena pristupilo je internetskoj anketi, a većina je popunjavala putem mobilnog uređaja.

– Što je veći broj ispitanica iz što više mjesta u Hrvatskoj, to će rezultati ankete dati bolju sliku stanja. Želimo čuti glas žena iz svih dijelova Hrvatske, od većih gradova do najmanjih mjesta, otoka i planina. Ako ste rodile u 2018. ili 2019., odvojite deset minuta i putem ankete nam ispričajte svoje iskustvo – pozivaju iz Rode na ispunjavanje ankete.

Internetska anketa bit će dostupna na portalu Udruge Roda do 16. kolovoza, a moguće ju je ispuniti koristeći bilo koji mobilni uređaj.

Komentari

Komentara