Povežite se s nama

Život i društvo

Antolić Vupora ima milijunske nekretnine, a Jenkač samo gradonačelničku plaću

Objavljeno:

- dana

U deseti saziv Hrvatskog sabora ušla su neka nova lica. Iz Varaždinske županije to su Barbara Antolić Vupora (SDP), Damir Habijan i Siniša Jenkač (HDZ).

Ona je po zanimanju suradnica u općeobrazovnom procesu (SSS) s adresom u Varaždinu. Osim što će biti u Saboru, volonterski je predstavnica slovenske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji.

Posao koji je obavljala 12 mjeseci prije stupanja na dužnost bio je v.d. ravnateljice u Domu za starije i nemoćne osobe Dom sv. Ane u Babincu. Od prihoda koje ima je nabrojala 8349 kuna godišnje od imovine i imovinskih prava te 2500 kuna mjesečno od primitaka koji se ne smatraju dohotkom i primitaka na koje se ne plaća porez na dohodak. Suprug joj radi u Hrvatskim cestama i zarađuje 9750 kuna neto mjesečno. Antolić Vupora ima obvezu otplate kredita u iznosu od 450.000 kuna i pozajmice od 330.300 kuna. Također, bračni drug ima kredite od 61.849 eura i 300.000 kuna. Sve moraju otplaćivati još godinama.

Saborska zastupnica i suprug posjeduju niz nekretnina.

Bračni drug joj posjeduje vikendicu s pripadajućim zemljištem površine 353 m² u mjestu Rtina Miočići u Zadarskoj županiji vrijednu 900.000 kuna, kupljenu na kredit.

Nekretnine

Zajednički posjeduju kuću s okućnicom u Varaždinu površine 535 m² vrijednu 450.000 kuna, također kupljenu kreditom. Barbara Antolić Vupora ima i kuću s okućnicom u Babincu površine 705 m² vrijednu 750.000 kuna, a stečenu darovnim ugovorom i kreditom. Ona još ima građevinsko zemljište i dva poslovna prostora u Babincu ukupne površine oko 8000 m², sve zajedno vrijednosti veće od 7 milijuna kuna. Bračni par ima oranice, livadu i šumu.

Barbara Antolić Vupora posjeduje Mercedes Benz GLA iz 2015. godine vrijedan 150.000 kuna, a stoji da je kupljen novčanim darom roditelja. Suprug joj posjeduje VW Passat proizveden 2011. godine vrijedan 50.000 kuna.

Antolić Vupora ima 100-postotni udio u Domu Sv. Ana – njega tijela gdje je izvršen prijenos na fizičku osobu, i 100-postotni udio u Domu za starije i nemoćne osobe Dom sv. Ane, za koji nije izvršen prijenos. Suprug ima udjele u fondovima Erste Asset Management (vrijedan 7288 kuna) i Zatvorenom cestarskom dobrovoljnom mirovinskom fondu (41.876 kuna).

Štednje nemaju. Štednje nema ni novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač. On nema ni kredita, a prijavljeno je samo primanje od 11.356 kuna koje prima kao gradonačelnik.

Nemoguće

Damir Habijan, diplomirani pravnik dužnost predsjednika Gradskog vijeća obnaša volonterski. Zaposlen je u Odvjetničkom društvu Uskoković i partneri gdje ima udio od 5 %. Prijavio je mjesečna primanja od 13.850 kuna, vlasnik je stana u Varaždinu od 46 četvornih metara vrijednog 420.000 kuna te je vlasnik BMW-a vrijednog 110.000 kuna. I stan i automobil kupio je na kredit. Ima dva kredita te mu ukupna mjesečna rata ukupno iznosi 5900 kuna. Štednje nema.

Također, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku da Habijan ne može istovremeno uz obnašanje dužnosti zastupnika u Hrvatskom saboru, kao ni u razdoblju od 12 mjeseci nakon prestanka obnašanja navedene dužnosti, biti zamjenik predsjednika Nadzornog odbora trgovačkog društva Termoplin d.d., kao ni član Uprave trgovačkog društva Villa Revelin d.o.o.

– S obzirom na to da zabrana obvezuje dužnosnike od dana stupanja na dužnost, Povjerenstvo upućuje dužnosnika Damira Habijana da bez odgađanja uskladi svoje postupanje te podnese ostavku kako na funkciju direktora trgovačkog društva Villa Revelin d.o.o., tako i na funkciju zamjenika predsjednika Nadzornog odbora trgovačkog društva Termoplin d.d.

Što se tiče preostalih saborskih zastupnika iz Varaždinske županije koji su već bili u prošlim sazivima Sabora, novost u imovinskoj kartici Anđelka Stričaka (HDZ) je da je prodao vikendicu za 30.000 eura te je tim sredstvima zatvorio kredit od 135.000 kuna.
Šef HDZ-a Varaždinske županije ima mjesečna primanja od 16.500 kuna neto, ima stan u Varaždinu od 52 četvorna metra vrijedan 400.000 kuna, Audi A3 vrijedan 85.000 kuna, četiri oranice u Visokom, 103 dionice Podravke pojedinačne vrijednosti oko 300 kuna te štednju od 55.000 kuna.

Također ima i kredit od 2006. godine čiji dug iznosi 197.996 kuna.

Natalija Martinčević (Reformisti), koja posao posebne savjetnice varaždinskog župana i gradske vijećnice obnaša volonterski, ima mjesečna primanja od 17.451 kune. U svom vlasništvu ima stan u Varaždinu površine 81 kvadrata vrijedan 650.000 kuna te vikendicu u Jalžabetu od 24 četvorna metra vrijednu 75.000 kuna.

U imovinsku karticu prijavila je Lexus IS 200D Sport vrijedan 75.000 kuna, štednju od 50.000 kuna i štednju za dijete od 4421 eura.

Štedljivi

Njezin suprug, koji radi u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije, ima plaću od 4800 kuna mjesečno.

Martinčević ima kredit u Zagrebačkoj banci i trenutni iznos dugovanja je 70.400 kuna.

Jedini zastupnik HNS-a u Saboru, bivši ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar prijavio je mjesečna primanja od 17.895 kuna, ima šumu u Vinici, a suvlasnik je oranica u Vinici, Jakopovcu i Barbanu te vlasnik stana u Poreču od 41 četvornog metra, vrijednog 423.546 kuna.

Njegova supruga u svom vlasništvu ima kuću s okućnicom u Vinica Bregu vrijednu 1,5 milijuna kuna, dvije šume u Peščenici i tri oranice. Na suprugu glasi i Volvo xc90 vrijedan 350.000 kuna.

Štromar nema štednju, no ima dva kredita u PBZ-u, a ukupno dugovanje iznosi ukupno 350.000 kuna.

Život i društvo

U školama u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici postavit će se uloškomati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zahvaljujući Gradu Lepoglavi, u sve tri osnovne škole na gradskom području učenice će moći koristiti besplatne higijenske uloške. Naime, Grad Lepoglava je financirao nabavku 6000 higijenskih uložaka koji će biti dostupni za korištenje učenicima u osnovnim školama u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici.

– Ovo je još jedna aktivnost koju provodimo u okviru programa potpore obrazovanju. Iako nismo osnivači osnovnih škola na gradskom području, ulažemo značajna sredstva kako bismo pružili maksimalnu potporu obrazovnim procesima, našim učenicima i njihovim učiteljima. Odluka da osiguramo higijenske uloške za djevojčice u osnovnim školama donesena je na temelju činjenice da je oko 30 % obitelji u Hrvatskoj na granici siromaštva i zbog toga nisu u mogućnosti izdvajati za higijenske potrepštine pa tako i za higijenske uloške – pojasnio je gradonačelnik Marijan Škvarić koji je ravnateljima škola iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice podijelio nabavljene higijenske uloške i zidne nosače u kojima će se ulošci nalaziti.

– Higijenske uloške moći će koristiti sve djevojčice. Nismo postavili nikakva ograničenja niti smo dvojili treba li pokrenuti ovaj program – dodao je gradonačelnik Škvarić.

Nabavljeno je 6.000 higijenskih uložaka koji bi trebali biti dostatni tijekom iduće godine. No, i nakon toga Grad Lepoglava planira nastaviti s ovim programom.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Petrijanec dodijelila 70 stipendija učenicima i studentima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec i ove godine stipendira učenike i studente kako bi ih potaknula na ostvarivanje što boljeg uspjeha u školi te na uključivanje što većeg broja mladih ljudi na nastavak školovanja na visokoškolskim ustanovama.

Za školsku odnosno akademsku 2021./2022. godinu dodijeljeno je 70 stipendija, a u proračunu Općine za tu je svrhu osigurano 300.000 kuna. Prema definiranim kriterijima, Povjerenstvo za provedbu natječaja utvrdilo je da pravo na stipendiju ima 25 učenika i 45 studenata.

Učenici srednjih škola sa sjedištem na području Varaždinske županije i izvan nje dobivat će stipendije u iznosu od 200 kuna mjesečno. Studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Varaždinske županije dobivat će 300 kuna mjesečno, a studenti čija visoka učilišta sjedište imaju na području Međimurske županije 350 kuna mjesečno. Oni studenti koji visoka učilišta polaze izvan Varaždinske i Međimurske županije, na području Republike Hrvatske ili u stranoj državi, dobivat će 600 kuna mjesečno.

Učenicima srednjih škola stipendije se dodjeljuju za razdoblje od 1. rujna 2021. godine do 30. lipnja 2022. godine, a studentima za razdoblje od 1. listopada 2021. godine do 31. srpnja 2022. godine.

S obzirom na cjelokupnu situaciju s virusom COVID-19 na području Varaždinske županije, ali i šire, ove se godine neće održati potpisivanje ugovora. Učenicima i studentima ugovori su poslani poštom u dva primjerka te su dužni potpisani primjerak ugovora dostaviti u prostorije Općine zajedno s potrebnom dokumentacijom.

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec upućuje čestitku svim stipendistima, uz želju da i dalje nastave ostvarivati takve i još bolje rezultate jer samo vlastitim razvojem, razvojem svojih osobnih i profesionalnih sposobnosti u mogućnosti smo unapređivati svoju zajednicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje