Povežite se s nama

Kist i pero

Antologija koju bi svatko poželio

Objavljeno:

- dana

GARESTINSKI HORTUS VERBI

Književna antologija Jože Skoka obuhvaća brojna imena i predstavlja ih širokoj publici na način zanimljiv svima. Portreti književnika, ulomci djela… Sve se nalazi na jednome mjestu i u primaljivom izdanju.

Književna scena bogatija je za odličnu knjigu. Sada se konačno na jednome mjestu nalaze značajna književna imena i dostupna su svima. “Garestinski hortus verbi” poznatog autora Jože Skoka predstavljen je publici u varaždinskom kazalištu. Ova knjiga svojevrsna je književna enciklopedija, antologija varaždinskog književnog kruga. Obuhvaća značajne varaždinske autore od davnog 16. stoljeća pa sve do danas. – Ovo je povijesni pregled književnog stvaralaštva Varaždinske županije od 16. stoljeća pa sve do suvremenih autora. Nije ovo separatni pregled već integrirani, samo osvijetljen s regionalne perspektive – pojasnio je Joža Skok, autor knjige.

Naime, u knjizi su na popularan način blizak svima predstavljeni autori – od Katarine Patačić, Miroslava Krleže, Zvonka Milkovića pa do suvremenih poput Borisa Perića, Denisa Peričića… Sveukupno je obuhvaćeno čak 68 autora. Svi su oni obilježili varaždinsku, pa tako i hrvatsku književnu scenu, a ovom antologijom dobili su mjesto koje zaslužuju.

Knjiga na kojoj je Skok radio godinama nudi njihove portrete, kritičku analizu djela, ali i ulomke iz njihovih knjiga koji su idealni za široku čitalačku publiku. – Ova knjiga namijenjena je svima. Stručna je, ali isto tako zanimljiva za široki čitateljski krug – složili su se s tim i akademik Dubravko Jelčić i profesor Zvonko Kovač koji su prisustvovali predstavljanju. Osim njih, knjigu su na interesantan način predstavili varaždinska glumica Ljiljana Bogojević te glumac Zdenko Brlek. Tom su prilikom pred prepunim klubom Europa Media čitali ulomke djela obuhvaćenih autora.

Značaj za književnost

Bogate antologije književnosti, prava su rijetkost. Upravo je zato vrijednost ove knjige još i veća. – Knjiga je to koja slijedi primjer izučavanja književnosti po književnim krugovima. Svaki grad je okupljao oko sebe određeni književni krug, a tako je i s Varaždinom. Samim tim i književnost postaje zanimljivija te poprima model regionalnosti koji je zapravo sjedinjen – rekao je profesor Zvonko Kovač. Istaknuo je i posebno varaždinski književni krug koji je izuzetno bogat, što većini vjerojatni nije ni poznato. – Velik broj istaknutih književnika dolazi upravo iz Varaždina – dodao je. Svi oni sad su obuhvaćeni u ovom izdanju čija je vrijednost uistinu velika.

 

Godine rada stoje iza njegovih djela
Joža Skok ugledan je varaždinski znanstvenik koji se istaknuo brojnim kritikama, esejima, studijama i antologijama dijalektalne književnosti, ali i hrvatske dječje književnosti. Za svoj je rad primio brojne nagrade – od nagrade predsjednika do nekoliko nagrada za životno djelo. Ova najnovija antologija samo je drugi dio trilogije koji je uslijedio nakon Garestinskog panoptikuma. – Treba cijeli niz godina i kontinuirani rad kako bi nastale takve knjige. Materijali su bili dostupni, ali treba ih ponovo pregledati i izabrati, a za ovu je trebalo još tri godine intenzivnog rada – rekao je Skok.

Izvor:
Foto: Andrej Švoger

Kist i pero

Thompsonov koncert odgođen za nedjelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

CRAZY HILL FESTIVAL

Nakon vrlo uspješnog Fjaka Music Festivala, održanog od 8. do 11. svibnja 2014. u Splitu, ovog vikenda bit će održan Crazy Hill Festival na otoku Mladosti u Ludbregu.

CHF neće započeti velikim koncertom Marka Perkovića Thompsona, kako je prvobitno najavljeno, već će tim koncertom završiti. Naime, Thompsonov se koncert s četvrtka 15. svibnja, prebacuje  na nedjelju 18. svibnja radi meteorološke najave lošeg i kišovitog vremena, a kupljene će ulaznice za koncert posjetitelji umjesto u četvrtak moći iskoristiti u nedjelju 18. svibnja.  Ovu promjenu organizator CHF-a uvodi radi zaštite publike koja će ispred pozornice biti na otvorenom nenatkrivenom prostoru.
Program CHF-a stoga neće započeti u četvrtak 15. svibnja kako je prvobitno najavljeno,  već u petak 16. svibnja, a odvijat će se tri dana – u petak 16., subotu 17. i u nedjelju 18. svibnja 2014.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Kist i pero

Perić: “Nema sumnje da su slike najraniji Stančić”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

STANČIĆ

Sa svakom slikom koja se vraća u grad, u Varaždin se vraća i Miljenko Stančić, rekao je svojedobno ravnatelj Galerijskog centra Ivan Mesek. Prema njegovom slikovitom opisu, Stančić se ovih dana s dvije „nove“, bezimene slike iznova vratio u svoj grad, gdje je živio i radio do prerane smrti u dobi od samo 51 godine.

Crtež konjanika i akvarel iz ciklusa Križni put, u Centar su stigli sa zida zagrebačkog stana novinara, pisca i prevoditelja Borisa Perića.

– Slike je djed ostavio mojoj majci, sestrični Miljenka Stančića. Crtež konjanika je iz njezinog spomenara. U razgovoru s tetom, Stančićevom sestrom, pokojnom Milicom, saznao sam da je jedna od prvih likovih narudžbi za Miljenka Stančića bila od strane varaždinskog župnika da nacrta ciklus Križni put.

Te slike, njegovi najraniji radovi, slove kao izgubljene. Kasnije umire moj djed i u njegovoj ostavštini nađem jednu koja bez ikakve sumnje pripada tom ciklusu – Motiv raspeća, akvarel. Ispod raspela ima jednog onog konjanika s kopljem, kao u majčinom spomenaru. Stančić se u to vrijme potpisivao inicijalima – S i M preko toga – u spomenaru je isti taj potpis. Znači jedna slika ide s drugom – čine neku cjelinu. Više nema sumnje da je to rani, možda najraniji Stančić. Sliku sam pokazivao nekim povjesničarima umjetnosti koji su također potvrdili autentičnost. Gdje su ostale, ne znam – možda Crkva zna. No, eto, ta koja je ostala kod djeda dopala je mene – priča Perić.

Veseli “mračnjak”

Slikar, uz kojega više ne bismo mogli vezati samo pridjev „varaždinski“ jer je svojim značajem odavno prešao granice mjesta rođenja, još uvijek nema svoju galeriju. Stančićeva zbirka je, unatoč stalnim obećanjima, još uvijek „podstanar“.

– Oko ‘74. godine u jednom su intervjuu u tadašnjem Startu pitanje o Galeriji postavili i samome Stančiću. Odgovorio je u svom stilu – slikao je inače dosta „mračne slike“ unatoč veseloj prirodi – rekao je da će kad naprave Galeriju stati ispred nje sa šeširom i prositi. Naravno da je šteta što nema svoj prostor, ali nadam se da će se sve to riješiti – rekao je Boris Perić, na čijemu zidu visi još jedna Stančićeva slika za koju ne zna kako se zove, prikaz dviju marioneta; replike slike nekada su bile dio interijera zagrebačkih knjižnica, ali nikad mi nije palo na pamet pitati kako se zove. Ne skupljam slike. Moje bavljenje likovnom umjetnošću je pisane prirode – priznaje Perić. Ističe nadu da će netko možda prepoznati slike i znati nešto više o njima i njihovu stvaranju.

Dvije nove slike u Galerijskom centru nema u katalozima, pa niti nije procijenjena njihova vrijednost, unatoč nesumnjivoj kolekcionarskoj vrijednosti.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje