Povežite se s nama

Međimurje

Antonia Ružić i Filip Ude proglašeni najsportašima Grada Čakovca!

Objavljeno:

- dana

Mlada tenisačica Antonia Ružić i iskusni gimnastičar Filip Ude najbolji su sportaši Grada Čakovca za 2018. godinu. Njima su nagrade uručene na prigodnoj svečanosti u zgradi Scheier u organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca.

Antonia Ružić kao članica Teniskog kluba Franjo Punčec tenisku je godinu završila na 1. mjestu europske juniorske rang liste uz osvajanje priznanja za europsku igračicu godine „Player of the year“. Antonia se može pohvaliti i naslovima prvakinje Hrvatske u kategoriji igračica do 16 i 18 godina, kao i titulom doprvakinje Hrvatske u seniorskoj konkurenciji. U 2018. godini osvojila je i nekoliko međunarodnih turnira u Rakovniku, Novom Sadu, Pančevu i Budimpešti.

Filip Ude tijekom prošle godine je osvojio 1. mjesto na Otvorenom prvenstvu Izraela s vježbom na konju s hvataljkama, dok je u višeboju bio srebrni. Redovito je nastupao na turnira Svjetskoga kupa, dok je na Europskom prvenstvu u Glasgowu natjecanje završio na 6. mjestu.

Najbolja ekipa je Ženski rukometni klub Zrinski, koji je natjecanje u Prvoj rukometnoj ligi okončao na 5. mjestu, a izborio je i osminu finala rukometnog Kupa. Najbolja čakovečka momčad u prošloj godini su osvajači 1. mjesto na dvoranskom Prvenstvu Hrvatske, Streličarski klub Katarina Zrinski.

Posebno priznanje uručeno je Martini Bezek, članici Atletskog kluba Međimurje, za izborenu normu za nastup na Svjetskom prvenstvu u trčanju na 24 sata. Martina je uspješno nastupila i na Svjetskom prvenstvu u trčanju na 100 kilometara. Prigodna priznanja uručena su i sportskim klubovima za višedesetljetnu aktivnost, Stolnoteniskom klubu Čakovec za 90 godina djelovanja, Kuglačkom klubu Zanatlija za 60 godina i Kuglačkom klubu Željezničar za 40 godina.

Međimurje

CZK “Rudar”: za vikend “Encanto” i “Matrix: Uskrsnuća”, ima ulaznica i za Kerekesh Teatar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Centru za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću od ovog vikenda ponovo kreće prikazivanje filmova i to u dva termina.

U 17 sati u subotu i nedjelju prikazuje se animirani sinkronizirani film za djecu „Encanto – naš čarobni svijet”, a u 20 sati bit će “Matrix Uskrsnuća”, također i u subotu i nedjelju. Cijena ulaznice je 25 kuna, s tim da djeca, srednjoškolci, studenti i umirovljenici uživaju poseban popust i plaćaju samo 15 kuna.

Moguća je i kupnja obiteljske ulaznice po 60 kuna. Također je ostalo je još ulaznica za predstavu Kerekesh Teatra „Susjedi“, koja je na rasporedu 12.veljače. Grad kao poklon za Valentinovo sufinancira predstavu i cijena je 25 kuna.

Blagajna radi svakog petka od 14 do 18 sati i sat vremena prije početka programa.

Nastavite čitati

Međimurje

Od 1. svibnja Čakom diže cijene, no usluga i dalje jeftinija nego u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana je konferencija s glavnom temom informiranja javnosti o onome što joj donosi novi Zakon o gospodarenju otpadom.

Dakako, njegova će primjena imati posljedice na općine u kojima otpad zbrinjava GKP „Čakom“, a samim time i na krajnje korisnike. Kako je pritom objasnio direktor GKP-a Čakoma Ivica Perhoč, Zakon koji je na snazi od 1. kolovoza prošle godine donio je određene promjene, a u završnom postupku e-savjetovanja obveza je svake jedinice lokalne samouprave u zemlji da do 31. siječnja donese Odluku o načinju pružanja usluga komunalnog otpada.

– Nakon svih odrađenih konzultacija sa suvlasnicima, kako se postaviti u odlukama koje nas zakonom obvezuju, prijedlog koji je u postupcima pred gradskim i općinskim vijećima je u prvom redu prepoznavanje dvije kategorije korisnika: kućanstva i ostali. Druga novina je da se definiraju fiksni i varijabilni dio cijene u cjeniku usluga, s tim da je u zakonu predviđeno da fiksni dio bude jednak za sve korisnike kućanstva, odnosno nekućanstva.

Prema tim kategorijama mijenja se i struktura obračuna te se diže cijena odvoza otpada i to iz nekoliko razloga. Prvo, ona se nije mijenjala niz godina i već je ranije morala biti usklađena. Drugi je da se cijena hitno treba uskladiti s troškovima kao što su cijena goriva, nabavka vozila, održavanja i slično – objasnio je direktor Čakoma i dodao da će u postotku prosječna četveročlana obitelj imati povećanje cijene do 30% mjesečno.

Fiksni dio za sva kućanstva iznosit će 64,50 kuna mjesečno, a za ostale 98,10 kuna. Varijabilni dio ovisi o količini proizvedenoga miješanog komunalnog otpada koji se na kraju odlaže na odlagalištu. I to će poskupjeti, no građani mogu utjecati na cijenu tako da ne stavljaju kante za odvoz u predviđenim terminima.

Perhoč je pritom dodao da je to i dalje jedan od manjih iznosa koji će građani izdvojiti za usluge odvoza otpada u Hrvatskoj: u Varaždinu je, primjerice, predviđeno da će građane odvoz dvaput mjesečno stajati više od 105 kuna. Realni rok primjene novih cijena je 1. svibnja, nakon svih aktivnosti i procedura definiranih zakonom koje je potrebno provesti u Čakomu.

Uime svih suvlasnika Čakom-a tom se prigodom obratila i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i naglasila da se od uvođenja zakona zajednički s općinama suvlasnicima tražio najbolji model koji neće imati preveliki udarac na građane.

– Na internetskim stranicama Grada Čakovca objavljeno je e-savjetovanje sa svim dostupnim informacijama o temi, pozivam građane da putem te platforme daju svoje primjedbe, zamjerke ili konstruktivne prijedloge za poboljšanje učinkovitosti odvoza otpada na našem području. Nakon što to učine o svemu predloženom ćemo razgovarati i omogućiti sve što je u našoj moći, naravno poštujući zakonske odredbe.

Novost Zakona je da više nema privilegiranih kada je u pitanju odvoz smeća, za sve je cijena ista i nema kategorija. Moram napomenuti da su neka poduzeća predložila da se to mijenja, a ako Zakon to omogući, i mi ćemo dati glas za tu odluku i pritom voditi računa o našim osjetljivijim skupinama društva – rekla je gradonačelnica.

Ono što su se svi prisutni složili je da smatraju ključnim je da građani imaju mogućnost sami utjecati na cijenu odvoza, smanjenjem količina mješovitog komunalnog otpada koji stavljaju u kantu. Ukratko: manje odvoza, manja cijena!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje