Povežite se s nama

Međimurje

Antunovo: na čakovečkom Jugu svete mise, proštenje, Dixieland band, ugostiteljska ponuda…

Objavljeno:

- dana

Od 2014. godine proštenje na čakovečkom Jugu, u Župi sv. Antuna Padovanskog, jedna je od važnijih ljetnih manifestacija u gradu.

S jednog od prijašnjih izdanja manifestacije

Iako je zbog mjera uvedenih zbog ograničavanja pandemije i ove godine organizirana u nešto manjem obliku, ipak će se tradicija svojevrsnog obilježavanja početka ljeta nastaviti. Program su danas u prostorima Župe predstavili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i župnik Župe sv. Antuna Padovanskog fra Tomislav Božiček.

Predstavljajući program ovogodišnjeg proštenja, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini rekla je da ova manifestacija ima važno mjesto u kalendaru ljetnih događanja u Čakovcu, pogotovo danas kad su svi pomalo već željni događanja na otvorenom. Turistička zajednica grada Čakovca u suradnji s Gradom Čakovcem pobrinula se za svjetovni dio manifestacije, tako da neće izostati klasična proštenjarska ponuda, uključujući i ugostiteljsku. Tu je i lunapark za najmlađe i one malo starije. Iako i ove godine zbog pandemije nema zabavnih koncerata, ljubitelji glazbe neće biti uskraćeni. Naime, u nedjelju, 13. lipnja, s početkom u 20 sati ispred crkve na Jugu nastupit će Dixieland band iz Čakovca.

Treba napomenuti da je u četvrtak navečer, povodom blagdana sv. Josipa zaštitnika domovine, u tamošnjoj crkvi održana sveta misa za obnašatelje vlasti u Međimurju. Kako je, govoreći o vjerskom djelu programa istaknuo župnik fra Božiček, vrhunac ovogodišnjeg proštenja bit će nedjeljna sveta misa i procesija s kipom sv. Antuna Padovanskog ulicama Čakovca, koju će predvoditi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgo Lingua. Inače, program obilježavanja dana zaštitnika župe počeo je već u petak, od kad se svakodnevno održavaju svete mise.

Župnik Božiček gradonačelnici je poklonio i molitvenik sv. Antuna Padovanskog te joj uz čestitke zaželio puno sreće i uspjeha u obnašanju dužnosti gradonačelnice Čakovca.

Međimurje

FOTO Čakovečki Crveni križ i učenici SŠ Čakovec obilježili Svjetski dan prve pomoći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec prošlog je tjedna obilježilo Svjetski dan prve pomoći, 12. rujna.

Fokus je ove godine bio na djeci, stoga su glavne aktivnosti uključivale niz preventivnih i spasilačkih vještina za siguran boravak u školi.

Tijekom cijeloga tjedna čakovečki volonteri pod vodstvom Alenke Novak išli su u vrtiće i škole, a svijest javnosti o prvoj pomoći podizali su i na Trgu Republike, gdje su im se pridružili i učenici volonteri iz Srednje škole Čakovec.

– Tijekom cijeloga tjedna bilo je radno, veselo i poučno. Posjećivali smo djecu u vrtićima i školi te smo ih učili kako mogu pomoći svojim vršnjacima u nevolji i kako da sigurno borave u školi. Na Trgu Republike isticali smo važnost kontrole krvnog tlaka i šećera u krvi, pa smo tako zainteresiranim građanima, kao i inače, mjerili tlak i šećer. Brojni prvašići i drugi građani također su došli naučiti kako se unesrećenom pruža prva pomoć – rekla je Alenka Novak iz GDCK-a Čakovec, dodavši da su ujedno obilježili i Tjedan borbe protiv tuberkuloze koji je trajao od 14. do 21. rujna.

Manjak volontera

U vrlo aktivnom čakovečkom Crvenom križu susreću se, nažalost, s manjkom volontera, stoga pozivaju srednjoškolce, ali i sve ostale zainteresirane građane da im se pridruže kako bi mogli kvalitetno nastaviti s provođenjem brojnih preventivnih, edukativnih i drugih aktivnosti te na taj način sebi i drugima omogućiti sigurniji i mirniji suživot.

Nastavite čitati

Međimurje

Na području Međimurja danas tri novozaražena koronom, ukupno 116 aktivnih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem evidentiran je 1 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji. Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirane su 454 osobe te su evidentirana 2 pozitivna nalaza, što je 0,44% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 5 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 116.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 12 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirane su 2 osobe, nema otpuštenih pacijenata. Nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje