Povežite se s nama

Život i društvo

“Antunovo v Marofu”: od padobanskog desanta do klapa, štikla, balona na vrući zrak i Ivana Zaka

Objavljeno:

- dana

Novi Marof i ove će godine obilježiti Dane Grada programom “Antunovo v Marofu”, koji će se održavati od 8. do 13. lipnja.

Za svakog ponešto

Dio programa održan je već proteklog vikenda, no glavnina događanja počinje u petak, kad je na programu svečana sjednica Gradskog vijeća u 18 sati, u kinodvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“. Već u jutarnjim satima, u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom, počet će Sajam sigurnosti i prevencije.

– Otvorenje Sajma je u 10 sati, a sat ranije moći će se razgledati izložbeni prostor u Zagorskoj ulici. U sklopu Sajma organizirane su interaktivne radionice, a mladi će dobiti priliku saznati kako izgleda forenzika. Tu su i pokazna vježba, prometne radionice i natjecanja. U Novi Marof će stići i policijski helikopter, održat će se padobranski desant, kao i pokazne vježbe policijskih i vojnih pasa – najavio je novomarofski gradonačelnik.

U petak u Marof stiže policijski helikopter, a održat će se i padobranski desant

Istog će se dana organizirati i niz drugih sadržaja. U “Dječjem kutku” održat će se Gradionica, a potom i ljetno dječje kino, a Športsko ribolovno društvo i Udruga „Pinta“ od 18 sati na terasi Kulturnog centra pripremaju riblje specijalitete i degustaciju vina. Predstavljanje “Magičnih balona” na vrući zrak zasigurno će privući pozornost i mladih i onih starijih, dok su večernji sati rezervirani za čistu zabavu. Od 21.30 na pozornici će nastupiti klape Kampanel i Marof.

Nudimo svima dobru zabavu i puno sadržaja, a mještani našega grada, kao i prošlih godina, bit će svima odlični domaćini.

Subota je rezervirana za brojne zabavne i sportske sadržaje te sadržaje za mlade. Posjetitelji će moći vidjeti balone na vrući zrak, za najmlađe će biti organiziran dječji disco, “Šarene palačinke” i “Retroigraonica” , a na kraju dana ponovno ljetno kino. Obrtnici će se od jutra družiti uz “Obrtnički kotlić”, a oni željni vrhunskoga gastronomskog doživljaja od 17 sati pozvani su na degustaciju jela i vina u organizaciji Udruge „Pinta“ i Lovačkog društva “Vepar” na terasi Kulturnog centra. Njima će se pridružiti i SK “Termika”.

Veliku pozornost sigurno će privući “Utrka u štiklama”, čiji je start u 18 sati. Središnji dio večernjih događanja je koncert Ivana Zaka na pozornici od 21.30. Istim ritmom program se nastavlja u nedjelju. Od 10 sati održavat će se Međunarodni kup Grada Novog Marofa u ribolovu, a u isto vrijeme u Zagorskoj ulici počet će Dani otvorenih vrata Zajednice športskih udruga te likovna kolonija.

Za najmlađe, tu je opet Gradionica te ljetno kino, a od 18 mališani će se moći družiti s groficom Lujzom. Pola sata prije toga na pozornici će početi 17. Folklorni festival “Antunovo v Marofu”. Večer će završiti koncertom Jurja Galine od 21 sat na glavnoj pozornici.

Život i društvo

U Maruševcu javna tribina o zdravlju povodom Dana narcisa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U povodu javnozdravstvene kampanje Dan narcisa 25. ožujka, Udruga žena Maruša i Općina Maruševec organiziraju javnu tribinu o zdravlju.

Tribina se organizira s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i, posljedično, smanjenja smrtnosti.

Dan narcisa ujedno je prilika da se pruži podrška svim oboljelima od ovog najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj i u većini zemalja u svijetu te osvijesti operirane pacijente o mogućnosti rekonstrukcije dojke, ali i naglasi važnost pregleda od najranije mladosti te stekne navika redovitih samopregleda dojki.

U sklopu ovog javnozdravstvenog skupa bit će riječi i o kardiovaskularnom sustavu, kontroli prostate te edukaciji djece i njihovog pravilnog zdravstvenog usmjeravanja od ranih školskih dana. Također, sudionici skupa moći će prekontrolirati tlak i šećer.

Na javnoj tribini koja će se održati u prostorijama Općine Maruševec u subotu, 25. ožujka ove godine od 11 sati govoriti će:

  • Marija Hrašćanec – Mammae klub Varaždin, prikaz samopregleda na torzu, važnost i uloga udruge, psiho pomoć i podrška oboljelima,
  • dr. Dorotea Bosilj – Opća bolnica Varaždin; o bolesti dojke, važnosti pregleda i mogućnosti rekonstrukcije,
  • dr. Sunčana Milić – obiteljska medicina; prostata, važnost pregleda i odaziva na preglede nacionalnog programa,
  • dr. Marko Šrajbek – Dom zdravlja Varaždinske županije; srce, krvne žile, masnoća, tlak, važnost higijene/virusi,
  • Anica Kolenko – Dom zdravlja Varaždinske županije; energetska pića, pretilost, sol, tekućina, pušenje i droge,
  • BioGnost d.o.o. – farmaceutska tvrtka; prezentacija prijenosnog EKG aparata i demonstraciju istog uz mjerenje tlaka,
  • Učence i učenici Srednje škole Maruševec – praktični dio uz mjerenje tlaka i šećera.

Tom će prigodom članice Udruge žena Maruša dijeliti narcise uz dobrovoljni prilog koji će se predati Mammae klubu Varaždin za pomoć oboljelima i liječenima od raka dojke.

Nastavite čitati

Život i društvo

Za uređenje Belih kipi Gradu Varaždinu odobrena bespovratna sredstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradu Varaždinu i Razvojnoj agenciji Sjever DAN odobreno je sufinanciranje uređenja prostora Beli kipi putem projekta LIFE Bauhausing Europe u iznosu od 669.873,50 eura, odnosno 368.026,50 eura bespovratnih sredstva.

Zajedno s osiguranim sredstvima iz obveznica, u sljedećih 48 mjeseci trajanja projekta, kroz više njegovih faza, sredstva će se utrošiti na: sudjelovanje zainteresiranih građana, udruga i institucija u razradi idejnog rješenja, izradu projektne dokumentacije i izdavanje potrebnih akata za građenje, zelenu javnu nabavu za izvođenje radova, izvođenje radova na adaptaciji i uređenju odabranog objekta, okoliša uz objekt te monitoring u smislu utjecaja projekta na zajednicu.

– Zadovoljan sam što smo među prvim gradovima u Hrvatskoj prepoznali inicijativu Europske unije pod nazivom Novi europski Bauhaus, aplicirali zanimljivim projektom i za njega uspjeli dobiti čak 60 posto bespovratnih sredstava, odnosno sufinanciranje za više faza projekta uređenja Belih kipi. To je popriličan iznos ako se prisjetimo da je bivša vlast cijeli projekt Belih kipi htjela financirati iz obveznica Grada Varaždina. U suradnji sa zainteresiranim partnerima, energetski ćemo obnoviti i urediti jedan od postojećih hangara i okolni prostor u sportsko-rekreacijsko-edukativni centar koji će biti u korist svih građana – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Grad Varaždin je u listopadu 2022. godine u suradnji s 11 partnera iz Španjolske, Mađarske, Latvije i Hrvatske prijavio projekt uređenja Belih kipi na temelju idejnog projekta dostavljenog Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a kojim se planira rekonstrukcija bivših vojnih hangara u prostor namijenjen za sport i rekreaciju. Podsjećamo, Grad Varaždin je 2020. godine s Ministarstvom sklopio Ugovor o darovanju Gradu Varaždinu nekretnine – bivšeg vojnog skladišta Pri beli kipi namijenjenog razvoju sportsko-rekreacijskog centra.

Tema projekta je cirkularna ekonomija i kvaliteta života, a cilj projekta je u suradnji s budućim korisnicima definirati potrebne sadržaje i budući izgled jednog od postojećih vojnih hangara te okoliša, na temelju vrijednosti Novog europskog Bauhausa – održivosti, estetike i uključivosti.

Projekt su zasad podržale Udruga nordijskog hodanja i pješačenja „Drava“, Udruga škole u prirodi „Virtus“, Udruga „Zasadi stablo, ne budi panj!“, Gradski muzej Varaždin (Prirodoslovni odjel) i JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, streličarski klub „Cekin“ i rafting klub „Matis“, a slijede razgovori i s ostalom zainteresiranom javnošću.

Na razini projektne mreže, cilj je pokrenuti proces transformacije u pet različitih europskih kvartova gradova Cartagene, Murcie, Adazia, Budimpešte i Varaždina, prateći principe NEB-a te pokazati da se ovaj pristup može primijeniti na bilo koji prostor bez obzira na njegovu veličinu, ruralni ili urbani karakter, urbane izazove ili procese degradacije kroz koje je prošao kako bi se stvorio uključiv, održiv i lijep prostor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje