Povežite se s nama

Život i društvo

Apel iz D. Ladanja: Mojih 50 kozica uginut će od gladi, molim dobre ljude da doniraju hranu

Foto: Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Troškovi poljoprivredne proizvodnje rastu, a pogođena je i Hrvatska. Podaci Eurostata pokazuju da su troškovi za 50 % veći nego lani.

Stočarima je najteže, ne samo proizvođačima mlijeka nego i tovljačima. Uz visoke cijene repromaterijala, hrane, gnojiva i goriva proizvodnja postaje neisplativa. Jedan nacionalni mediji nedavno je pisao da je mliječnu farmu u Slavoniji zatvorio farmer čije su krave davale oko pola milijuna litara mlijeka godišnje.

Ali najteže je onima najmanjima.

Upravo s takvom pričom Regionalnom tjedniku javila se Dubravka Kujavec iz Donjeg Ladanja. Ona na svom OPG-u uzgaja 50-ak koza, a njihovo mlijeko prodaje Vindiji. Zbog velikog rasta cijena hrane i sušne godine njezina mala farma našla se u bezizlaznoj situaciji.

– Došlo je do toga da moram moliti za pomoć da mi koze ne ostanu gladne. Molim dobre ljude samo za hranu za svoje kozice, ako imaju čega viška da mi se jave. Ne mogu podnijeti misao da mi koze gladuju – tužno nam je rekla vlasnica.

Dodala je da je bilo kakvu pomoć molila od Općine Maruševec i Varaždinske županije, ali dosad to nije polučilo nikakav uspjeh.

– Prodajemo mlijeko. Ali sada tri mjeseca nećemo imati prihoda jer su koze bređe i onda nema mlijeka za prodaju. Radili smo tijekom godine i posadili kukuruz na nekoliko njiva, ali bila je sušna godina i nije naraslo dovoljno da prehranimo koze kroz cijelu zimu. Smjesa i ostalo čime hranimo životinje poskupjelo je dvostruko. Tužno je da jednostavno nemamo od čega kupiti hranu, a koze moraju jesti – rekla je Kujavec.

Dodala je da bi im bilo neophodno oko tri tone hrane da “prežive” zimu.

– Žalosti me da moram tražiti pomoć u hrani, ali situacija je prestrašna. Teško mi je gledati da nemam što dati životinji za jesti. Ne želim niti razmišljati o tome što će se dogoditi ako ne dođemo do neke hrane za koze – žalosno je završila naša sugovornica.

Ako možete pomoći molimo da se javite gospođi Dubravki na broj mobitela 091/620 58 41.

Život i društvo

U prvoj polovici ove godine u Varaždinskim Toplicama rođeno je 20 beba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždinske Toplice i u ovoj godini nastavlja s mjerama demografske obnove, a jedna od tih mjera je isplata jednokratne naknade za opremu za novorođenčad, za što je u ovogodišnjem gradskom proračunu osigurano 25.000,00 eura.

Za svako novorođeno dijete osigurana je novčana naknada koja se isplaćuje u visini od 265,45 eura za prvo dijete, 398,17 eura za drugo te 663,61 eura za treće dijete, a za svako daljnje dijete u obitelji 995,42 eura.

Koliko su ovakve mjere važne za razvoj grada istaknula je gradonačelnica Dragica Ratković.

– Ovime ponovno pokazujemo kako se radi na populacijskoj politici. Sve je ovo u svrhu poticanja nataliteta, a uz brojne projekte, za naše mališane će se izgraditi dječji vrtić u Smart kvartu. To je za nas zaista značajan projekt kojim dokazujemo koliko su nam djeca, ali i mlade obitelji, u fokusu. Naš cilj je osigurati kvalitetne uvjete za odgoj i obrazovanje najmlađih stanovnika našeg grada, ali i pomoći njihovim roditeljima u tom, za njih novom i izazovnom razdoblju života  – istaknula je gradonačelnica.

U razdoblju od 1. siječnja do 12. srpnja ove godine ukupno je, a prema podnijetim zahtjevima roditelja, isplaćeno 6.901,64 eura i to za 20-ero novorođene djece na području Grada Varaždinskih Toplica.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Varaždinskim HGSS-ovcima novo vozilo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u četvrtak je posjetio Hrvatsku gorsku službu spašavanja – Stanicu Varaždin u njihovim prostorijama u sklopu DVD Biškupec povodom nabave novog interventnog vozila za potrebe HGSS-a. Grad Varaždin je za sufinanciranje nabave novog vozila marke Dacia isplatio kapitalnu donaciju u iznosu od 5 tisuća eura s ciljem bolje opremljenosti HGSS – Stanice Varaždin.

Gradonačelnika su informirali o svom radu i izazovima s kojima se suočavaju te mu uručili zahvalnicu za velikodušnu donaciju koja je omogućila kupnju novog vozila.

-Vaša podrška i nesebičan doprinos značajno će unaprijediti naše sposobnosti u spašavanju i pružanju pomoći svima kojima je to najpotrebnije. Ovo vozilo neće samo povećati našu učinkovitost, već će i osigurati veću sigurnost naših članova tijekom intervencija.“ – poručuju iz HGSS – Stanice Varaždin.

-Rado smo se uključili u sufinanciranje vozila našoj varaždinskoj ekipi HGSS-a jer smo svjesni koliko im je to nužno i koliko će im olakšati rad. Ovi ljudi su stalno u pripravnosti da riskiraju svoje živote za nas, a osim toga na raspolaganju su i rado se uključuju u sve što je od važnosti za naše građane, Grad Varaždin i naš sustav civilne zaštite. Iznimno to cijenimo i poštujemo, a ja im želim sreću u svim izazovima i akcijama spašavanja – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje