Povežite se s nama

Život i društvo

Apel iz D. Ladanja: Mojih 50 kozica uginut će od gladi, molim dobre ljude da doniraju hranu

Foto: Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Troškovi poljoprivredne proizvodnje rastu, a pogođena je i Hrvatska. Podaci Eurostata pokazuju da su troškovi za 50 % veći nego lani.

Stočarima je najteže, ne samo proizvođačima mlijeka nego i tovljačima. Uz visoke cijene repromaterijala, hrane, gnojiva i goriva proizvodnja postaje neisplativa. Jedan nacionalni mediji nedavno je pisao da je mliječnu farmu u Slavoniji zatvorio farmer čije su krave davale oko pola milijuna litara mlijeka godišnje.

Ali najteže je onima najmanjima.

Upravo s takvom pričom Regionalnom tjedniku javila se Dubravka Kujavec iz Donjeg Ladanja. Ona na svom OPG-u uzgaja 50-ak koza, a njihovo mlijeko prodaje Vindiji. Zbog velikog rasta cijena hrane i sušne godine njezina mala farma našla se u bezizlaznoj situaciji.

– Došlo je do toga da moram moliti za pomoć da mi koze ne ostanu gladne. Molim dobre ljude samo za hranu za svoje kozice, ako imaju čega viška da mi se jave. Ne mogu podnijeti misao da mi koze gladuju – tužno nam je rekla vlasnica.

Dodala je da je bilo kakvu pomoć molila od Općine Maruševec i Varaždinske županije, ali dosad to nije polučilo nikakav uspjeh.

– Prodajemo mlijeko. Ali sada tri mjeseca nećemo imati prihoda jer su koze bređe i onda nema mlijeka za prodaju. Radili smo tijekom godine i posadili kukuruz na nekoliko njiva, ali bila je sušna godina i nije naraslo dovoljno da prehranimo koze kroz cijelu zimu. Smjesa i ostalo čime hranimo životinje poskupjelo je dvostruko. Tužno je da jednostavno nemamo od čega kupiti hranu, a koze moraju jesti – rekla je Kujavec.

Dodala je da bi im bilo neophodno oko tri tone hrane da “prežive” zimu.

– Žalosti me da moram tražiti pomoć u hrani, ali situacija je prestrašna. Teško mi je gledati da nemam što dati životinji za jesti. Ne želim niti razmišljati o tome što će se dogoditi ako ne dođemo do neke hrane za koze – žalosno je završila naša sugovornica.

Ako možete pomoći molimo da se javite gospođi Dubravki na broj mobitela 091/620 58 41.

Život i društvo

U Varaždinu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je u Varaždinu na Židovskom groblju obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije vijenac su zajedno  položili i upalili svijeće varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak. 

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te, članovi  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici  Židovske općine i drugi građani.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je nakon komemoracije izjavio da  Grad Varaždin brine o očuvanju tradicije židovskog naroda na način da se brine o ovom groblju.

– To danas zapravo nije više groblje nego park. Upravo razgovaramo o tome  da barem jednom mjesečno napravi termin obilaska jer postoji veliki interes Varaždinaca ali i turista da vide ovo groblje koje je većinom zaključano. Također u ovim trenucima se završava projekt statike sinagoge koja je dosta oštećena prilikom potresa. Vjerujem da će se ove godine sinagoga statički učvrstiti, a nakon toga slijedi projekt unutarnjeg uređenja i pretvorbe sinagoge u kulturni centar. Na žalost u Varaždinu imamo samo nekoliko živih židova tako da sinagoga ne može biti u funkciji bogomolje već će biti u funkciji kulturnog centra što će dati jedan novi sadržaj gradu Varaždinu – rekao je Bosilj.

Varaždinski župan  Anđelko Stričak, koji je pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta, dodao je da je na današnji dan 1941. godine Crvena armija je oslobodila Auschwitz, najveći koncentracijski nacistički logor.

– Danas, na dan sjećanja na sve žrtve holokausta odali smo počast svim žrtvama, prisjetili se najmračnijeg perioda u ljudskoj povijesti a isto tako poslali jednu poruku da nikad više nego danas trebamo voditi brigu o miru. – zaključio je Stričak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina će u zatvor jer godinama za njih nije plaćala alimentaciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina, provest će godinu dana u zatvoru, odlučio je Općinski sud.

Dariji je sud opozvao godinu dana uvjetnog zatvora te je bez odgode odlučio poslati iza rešetaka jer za dvoje djece nije platila alimentaciju u ukupnom iznosu od 46.000 kuna. Sud joj je dvije godine u više navrata produžavao rok za ispunjenje obveze, ali ona to do danas nije učinila, piše danica.hr.

Ona se tijekom ročišta branila kako ne može platiti dug za alimentaciju jer je nezaposlena te živi s majkom i uzdržava se od njezine mirovine koja iznosi 2400 kuna.

Sud joj ipak nije želio još jednom popustiti pa će ovaj put morati odslužiti kaznu.

– Majka je u dobi od 45 godina, potpuno je radno sposobna i nema nikakvih dokaza o postojanju okolnosti koje bi ju spriječile da ispuni svoju obvezu, a obvezu naknade štete u navedenom iznosu nije ispunila niti u minimalnom dijelu – naglašava sud u rješenju o opozivu uvjetne presude.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje