Povežite se s nama

U fokusu

APN: Vratite dug što prije, rokovi su istekli

Objavljeno:

- dana

OPASNO

Dugovanja Javne ustanove Gradski stanovi će sljedeće godine biti još veća prijetnja za Grad Varaždin: na temelju rješenja Ministarstva financija ulaze u gradsku riznicu, što znači da će se u slučaju ovrhe novac naplaćivati direktno iz gradskog proračuna.

Unatoč tome i činjenici da dospjele obveze iznose 23 milijuna kuna, za sanaciju duga u prijedlogu proračuna za 2016. godinu gradonačelnik Goran Habuš ne planira niti jednu kunu.

Kamate rastu 

Podsjećamo, 9,3 milijuna kuna duga se odnosi na nenamjenski potrošena sredstva za izgradnju POS stanova, koja JUGS, odnosno Grad Varaždin moraju vratiti u državni proračun prema ovršnom rješenju Ministarstva financija. Drugih deset milijuna kuna duga po ovrsi Hypo banke već je došlo na naplatu Gradu, no aneksom ugovora plaćanje je odgođeno do travnja 2016. Preostalih tri milijuna kuna je dug Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

– U ovom trenutku nema stvarne opasnosti za gradski proračun – uvjeren je gradonačelnik Habuš.

Smatra da je ulazak JUGS-a u gradsku riznicu potencijalna opasnost ponajprije zbog ovrhe Hypo banke. – Vjerujem da ćemo opet uspjeti prolongirati plaćanje, jer se kamate ipak vraćaju sukladno sporazumu – rekao je, čime je potvrdio da ne namjerava osigurati sredstva za povrat glavnice iako će zbog prve odgode za kamate otići oko 600.000 kuna.

U ovršnom rješenju Ministarstva financija ne vidi opasnost. – To rješenje osporavamo na Upravnom sudu. Ako bi se bilo koja od ovih situacija dogodila, tada ćemo iz proračuna ta dugovanja morati vratiti i odustati od nekih projekata. Je li to razlog da to sebi unaprijed stavljamo kao nekakvu obvezu? Mislim da nije. Proračun Grada je dovoljno jak da može izdržati jednu ili obje takve situacije. Nije realno da se u 2016. takvo što dogodi – rekao je Habuš.
Slikovito rečeno, smatra da požar treba gasiti tek kad se rasplamsa.

Dug utvrđen

Takav stav ima u trenutku dok se provodi vještačenje poslovnih knjiga JUGS-a i utvrđuju sve obveze. Iz APN-a su nam u petak potvrdili da su revizijskoj kući dostavili tražene podatke o svojim potraživanjima, a da je iznos dospjelih obveza utvrđen nalazom Proračunskog nadzora Ministarstva financija, kao i vještačenjem revizijske kuće. Vrlo su jasni.

Avar: Dug se mora platiti, APN ga dosad nije naplatio samo zbog inercije sustava

– Rokovi povrata sredstava su istekli te je u interesu dužnika izvršiti povrat duga, zajedno s kamatom, što prije. APN ne može otpisati potraživanja, jer se prvenstveno radi o dugu prema državnom proračunu – naveli su u pisanom odgovoru. Proračunskim nadzorom je utvrđeno da je JUGS još 2013. prestao vraćati poticajna sredstva od prodanih i iznajmljenih POS stanova. Iz APN-a sada jasno poručuju da je taj novac već trebao biti vraćen, iz čega se može zaključiti da bi Gradu mogla stići nova ovrha! Predsjednik Upravnog vijeća JUGS-a Zlatan Avar ističe da je nevjerojatno da se u 2016. ne planira sanacija dugovanja JUGS-a. 

– Činjenice su jasne. Grad novac mora vratiti, na što stalno upozoravamo. APN dug dosad nije naplatio samo zbog inercije državnog sustava. Međutim, gradonačelnik Habuš se okružio savjetnicima koji očito ne shvaćaju da je nevraćanje novca u državni proračun nezakonito postupanje. Dugovi propalih projekata morat će se vratiti iz gradskog proračuna. To nije popularno priznati, ali stvarnost je takva – istaknuo je Avar.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje