Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Legionari i lijepe Rimljanke Varaždinske Toplice vratili u slavnu prošlost

Objavljeno:

- dana

FINALE JUBILARNOG 10. AQUAFESTA

– Ja imperator Cezar Flavije Valerije Konstantin, pobožni, sretni, najveći, uzvišeni, vratio sam izgled Aqua Iasae koje su stradale od požara s porticima i svim ukrasima.

Također sam odredio da se svake nedjelje kroz godinu održavaju sajmovi. Brigu oko toga ima Valerije Katulin, najodličniji muž, zapovjednik provincije Gornje Panonije.  Zahvaljujući izvoru ljekovite termalne vode u Aqua Iasse dolazili su rimski legionari nakon pohoda kako bi izliječili rane i oporavili umorna tijela i dušu. Danas kad slavimo svečanost vode, Aquafest, želim da uživate u ovom kraju i različitosti programa koje su pripremili domaćini – rekao je car Konstantin Veliki na današnjoj svečanosti u skolopu ovogodišnjeg 10. Aquafesta, trodnevne manifestacije koja završava danas, a kojom su se Varaždinske Toplice vratile natrag u slavnu rimsku prošlost.

Svečanosti je prethodila rimska povorka ulicama Varaždinskih Toplica uz fanfare i bubnjare, a posjetiteljima ovogodišnjeg Aquafesta dobrodošlicu su poželjeli nova gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, direktorica Turističkog ureda TZ grada Varaždinske Toplice Lana Husnjak i ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović.   

Ovogodišnje jubilarno, 10. Izdanje Aquafesta raskošnije je no ikad. Uz rimski tabor, tu je i keltski kamp. 

>> VIDEO Otkrijte tajne keltskog kampa u Varaždinskim Toplicama na Aquafestu

Posjetitelji su mogli uživati u rimskim igrama i masaži, kuhao se i rimski kotlić, a danas će biti održan i izbor najatraktivnije Rimljanke i Rimljana,

Organizatori programa su Turistička zajednica grada Varaždinske Toplice i Zavičajni muzej Varaždinske Toplice, a kako je bilo pogledajte u fotogaleriji.

 

Izvor: Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

Općina Belica raspisala natječaj za dodjelu poticaja kod ovogodišnje izrade toplinskih fasada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Belica 15. studenoga raspisala je natječaj kojim mještanima omogućava sufinanciranje izrade toplinskih fasada u 2023. godini. Pravo na ostvarivanje poticaja imaju vlasnici zakonito izgrađene nekretnine uz uvjet da imaju prebivalište na području Općine Belica, na istoj adresi za koju se traži poticaj.

Općina Belica će vlasnicima nekretnina koji su ove godine izradili toplinsku fasadu, dodijeliti poticaj u iznosu od 500,00 eura. Odobrena sredstva doznačuju se na račun korisnika i mogu se ostvariti samo jedanput. Za sudjelovanje na natječaju treba dostaviti dokumentaciju propisanu u prijavi koja je dostupna na mrežnim stranicama Općine.

Riječ je o popunjenoj prijavi na natječaj, kopiji osobne iskaznice, rješenju kojim se potvrđuje da je objekt zakonito izgrađen, zemljišno – knjižnom izvatku za nekretninu za koju se traži potpora (ne stariji od tri mjeseca!), računu za izvedene radove, kopiji bankovne kartice, te fotodokumentaciji trenutnog stanja objekta.

Prijave se primaju do 15. prosinca 2023. godine, a svi podnositelji prijava bit će obaviješteni o rezultatima natječaja najkasnije u roku 5 dana od dana donošenja Odluke o dodjeli poticaja.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Općini Belica, ili na telefon 040/846-067.

Nastavite čitati

Život i društvo

Organizatori Adventa u Beretincu pozivaju na najbolje kuhano vino koje ste ikada pili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove godine posjetite Advent u Beretincu.

Kako bi se pripremili za najradosniji kršćanski blagdan pobrinut će KUD Ježek u suradnji s udrugom VIV-BER i Općinom Beretinec kroz četiri adventske subote s početkom u 17 sati, kod općinske zgrade.

Čeka vas tradicionalno najbolje kuhano vino koje ste ikada pili, garantirano najslađe fritule koje ste ikada probali i puno iznenađenja, gostiju, žaruljica i ukrasa, objavili su organizatori.

Ove godine na sajmu ćete moći pronaći domaće proizvode i rukotvorine lokalnih OPG-ova i udruga.

Paljenje prve adventske svijeće je 2. prosinca, a 9. prosinca bit će upaljena druga adventska svijeća te će doći sveti Nikola.

Treća adventska svijeća bit će upaljena 16. prosinca, a održat će se i humanitarna akcija. Žive jaslice na rasporedu su 23. prosinca, a tada će biti zapaljena i četvrta adventska svijeća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje