Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Legionari i lijepe Rimljanke Varaždinske Toplice vratili u slavnu prošlost

Objavljeno:

- dana

FINALE JUBILARNOG 10. AQUAFESTA

– Ja imperator Cezar Flavije Valerije Konstantin, pobožni, sretni, najveći, uzvišeni, vratio sam izgled Aqua Iasae koje su stradale od požara s porticima i svim ukrasima.

Također sam odredio da se svake nedjelje kroz godinu održavaju sajmovi. Brigu oko toga ima Valerije Katulin, najodličniji muž, zapovjednik provincije Gornje Panonije.  Zahvaljujući izvoru ljekovite termalne vode u Aqua Iasse dolazili su rimski legionari nakon pohoda kako bi izliječili rane i oporavili umorna tijela i dušu. Danas kad slavimo svečanost vode, Aquafest, želim da uživate u ovom kraju i različitosti programa koje su pripremili domaćini – rekao je car Konstantin Veliki na današnjoj svečanosti u skolopu ovogodišnjeg 10. Aquafesta, trodnevne manifestacije koja završava danas, a kojom su se Varaždinske Toplice vratile natrag u slavnu rimsku prošlost.

Svečanosti je prethodila rimska povorka ulicama Varaždinskih Toplica uz fanfare i bubnjare, a posjetiteljima ovogodišnjeg Aquafesta dobrodošlicu su poželjeli nova gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, direktorica Turističkog ureda TZ grada Varaždinske Toplice Lana Husnjak i ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović.   

Ovogodišnje jubilarno, 10. Izdanje Aquafesta raskošnije je no ikad. Uz rimski tabor, tu je i keltski kamp. 

>> VIDEO Otkrijte tajne keltskog kampa u Varaždinskim Toplicama na Aquafestu

Posjetitelji su mogli uživati u rimskim igrama i masaži, kuhao se i rimski kotlić, a danas će biti održan i izbor najatraktivnije Rimljanke i Rimljana,

Organizatori programa su Turistička zajednica grada Varaždinske Toplice i Zavičajni muzej Varaždinske Toplice, a kako je bilo pogledajte u fotogaleriji.

 

Izvor: Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

U četvrtak i petak predbilježbe za sadnicu klonirane ivanečke lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec

Grad Ivanec i gradska tvrtka Poslovna zona Ivanec pozivaju sve zainteresirane građane da se u četvrtak i petak, 23. i 24. rujna, predbilježe za dodjelu sadnicu klonirane ivanečke lipe.

Naime, temeljem velikog interesa građana za sadnju kloniranih lipa, Grad Ivanec im je i ove godine odlučio pokloniti 150 mladica – klonova originalnog stabla, koji su u Hrvatskom šumarskom institutu u Jastrebarskom uzgojeni od reznica koje su s matičnog stabla uzete prošle godine.

Predbilježbe će se obavljati na štandu na Kinotrgu Ivanec, od 10 do 14 sati. U slučaju lošeg vremena, za dodjelu sadnice moći ćete se u isto vrijeme predbilježiti u prostorijama Projektnog ureda za EU fondove, Ul. V. Nazora 6/II.

Dakle, svi oni koji bi željeli na svom imanju zasaditi mladu lipu pozvani su da se predbilježe i ostave svoje kontakte. Podjela lipa planira se u prvoj polovici listopada.

Važno je pritom naglasiti da svaki klon nosi genetski zapis izvornog stabla, odnosno – svako stabalce je originalna lipa u malom i staro je više od 600 godina.

O točnom vremenu i mjestu preuzimanja sadnica građani će biti naknadno obaviješteni.

Za svaki klon izdavat će se numerirana svjedodžba (certifikat) o podrijetlu.

Uz svaku lipu građani će dobiti i ekološku platnenu vrećicu s logom Ivanca kao Planinarskog grada. Time ih se želi potaknuti na smanjenje korištenja jednokratnih plastičnih vrećica.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na području Grada Lepoglave modernizirano novih 1748 metara lokalnih cesta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovih su dana uspješno kraju privedeni radovi na modernizaciji nerazvrstanih cesta na području Grada Lepoglave planirani gradskim Programom modernizacije i asfaltiranja nerazvrstanih cesta za 2020. godinu.

Modernizirane su tri dionice lokalnih nerazvrstanih cesta: dionica lokalne ceste na području MO Očura, dionica Mati – Guzlini – Vrapci – Keširi na području MO Zlogonje i dionica Mati – Tolići – Vrapci na području MO Donja Višnjica.

Riječ je o ukupno 1748 cestovnih metara uređenih i presvučenih asfaltnim tepihom za što je, prema vrijednosti ugovorenih radova, utrošeno 933.000 kuna.

– Posljednjih 10-ak godina kontinuirano uređujemo lokalne nerazvrstane ceste. U tom je periodu na gradskom području modernizirano više od 130 kilometara nerazvrstanih cesta tako da gotovo i nema gradskih područja do kojih se ne može doći uređenom cestom. Uz cestovnu, i drugu komunalnu infrastrukturu koju smo izgradili, stvorili smo kvalitetne uvjete za život građana koje želimo zadržati na području Grada Lepoglave. Uređenjem lokalnih cesta ujedno dostupnima činimo područja koja imaju veliki turistički potencijal te pružaju mogućnost za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom kao i drugim gospodarskim djelatnostima – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić dodavši da se gradski Program modernizacije i asfaltiranja nerazvrstanih cesta, kao što je to bio slučaj kod modernizacije navedenih triju dionica lokalnih cesta, donosi u skladu s iskazanim interesom građana koji osiguravaju 15 % sredstava potrebnih za izvođenje radova. Preostalih 85% osigurava Grada Lepoglava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje