Povežite se s nama

Život i društvo

Aquafest se vratio u Toplice s međunarodnim stručnim skupom i koncertom

Objavljeno:

- dana

Nakon prošlogodišnje stanke zbog epidemije koronavirusa, u Varaždinskim Toplicama u petak je održan Aquafest.

Toplička manifestacija u organizaciji Turističke zajednice, Zavičajnog muzeja i Grada Varaždinskih Toplica se vratila, iako u nešto smanjenom obliku. Održani su međunarodni stručni skup „Termalna voda jučer, danas, sutra“, scenski prikaz rimske žrtve božici Dijani – Luni te koncert pijanista Zvjezdana Ružića.

Gradonačelnica Dragica Ratković naglasila je da Varaždinske Toplice pripremaju posebne manifestacije s namjerom da se koristi bogati kulturno-turistički potencijal grada.

– U mjesec dana ovo je treći festival na otvorenom. Imali smo izložbu našeg fotografa Damira Mrvčića, zatim Toplički Art Festival, a prvi vikend u lipnju rezerviran je za Aquafest, bez obzira na vrijeme i uvjete. Imali smo stručni skup s odličnim predavačima. Smatram da treba ulagati u struku i struku slušati, okupljati ljude s bogatim znanjem i to znanje koristiti. Najljepši završetak je ovaj scenski prikaz žrtve i savršeni koncert Zvjezdana Ružića. Ovom manifestacijom naglašavamo važnost naše termalne vode. U 19. st. u jednom bečkom laboratoriju radila se analiza topličke vode i oni su ju flaširali. Kad mi počnemo flaširati tu vodu, moja zadaća kao gradonačelnice bit će ispunjena – rekla je Ratković.

U Varaždinskim je Toplicama bila i zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Varaždinske Toplice imaju ogroman turistički potencijal, a Varaždinska županija je to prepoznala i dalje će podržavati. Važno je imati i vertikalu vlasti. Tako Ministarstvo kulture kontinuirano ulaže u ovo arheološko nalazište, što je nedavno potvrdila i ministrica koja je bila u Varaždinskim Toplicama. Mogu samo pohvaliti gradonačelnicu i njezin tim organizatora za ovu manifestaciju koja je posvećena jednom prošlom vremenu koji se trude oživjeti, a koje je obilježilo Varaždinske Toplice – kazala je Zagorec.

Na arheološkom lokalitetu u Varaždinskim Toplicama izveden je scenski prikaz rimske žrtve božici Dijani – Luni.

– Inspirirala me prekrasna mramorna glava koja je otkrivena tijekom arheoloških istraživanja u samom bazenu, koja prikazuje božicu Dijanu Lunu. Ona je bila zadužena za zaštitu cijele prirode, mi bi danas rekli za ekologiju. Odabrali smo u ovoj situaciji žrtvu Dijani Luni da nam pomogne da ovoj pandemiji dođe kraj – rekla je ravnateljica Zavičajnog muzeja Spomenka Vlahović.

Direktorica Turističkog ureda Lana Husnjak napomenula je da prošle godine nije bilo Aquafesta.

– Ove godine su nam mjere ipak dopustile dio sadržaja. Nema tradicionalne rimske povorke, nema radionica, nema sajma. Ali imamo treći međunarodni znanstveni skup. Imamo i lokalitet koji je inspiracija za čitavu priču Aquafesta. Gost nam je fantastičan mladi pijanist i skladatelj Zvjezdan Ružić, koji je često gost naše glazbene škole, na jedinstvenom lokalitetu uz bazen i rimske hramove. Dugo su godina Varaždinske Toplice zapele u nekoj kolotečini, ali ovaj kotačić koji se konačno pokrenuo ništa više ne može zaustaviti. Tu su velika ulaganja i u Specijalnu bolnicu i privatne inicijative, sustav Bernarda. Svi težimo i da se naš arheološki lokalitet stavi u funkciju, da postane in situ muzeju. Varaždinske Toplice su konačno na pravom putu da postanu ono što su nekada davno bile – vrhunsko mondeno srednjoeuropsko lječilište. Zdravstveni turizam je u fokusu, ali i vrhunski kulturni i gastro turizam – rekla je Husnjak.

Jedna od tema međunarodnog stručnog skupa bio je kapitalni projekt izgradnje i opremanja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, tzv. Spinalni centar. Ravnatelj bolnice Denis Kovačić istaknuo je da je to, s obzirom da se radi o specifičnoj kategoriji bolesnika, kapitalni projekt ne samo u županiji nego u zdravstvu Hrvatske. – S gotovo 113 milijuna kuna financiran je iz sredstava EU fondova i države. Očekujemo u ovo doba iduće godine ili nešto ranije da ćemo otvarati taj centar i pustiti prve pacijente unutra. Energetski smo obnovili sve smještane kapacitete bolnice. Cijelo to vrijeme smo radili i zbrinjavali pacijente, a jedan period smo bili i sekundarni COVID centar. Nadamo se s procjepljivanjem, u našoj ustanovo preko 70 posto svih djelatnika je cijepljeno, da ćemo se vratiti na normalne brojke popunjenosti kapaciteta. Specijalna bolnica je oduvijek bila nositelj zdravstvene i zdravstveno-turističke djelatnosti. Imamo gotovo 500 kreveta ugovorenih s HZZO-om, a gotovo još toliko koji mogu biti na slobodnom tržištu – kazao je Kovačić.

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jenkač: „Uređujemo postojeću, ali u planu je i nova, veća tržnica u Novom Marofu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gotovo pola stoljeća stara gradska tržnica u Novom Marofu polako, ali sigurno, dobiva novo ruho.

Završena je prva faza uređenja tržnice tijekom koje su postavljene nove nadstrešnice, javna rasvjeta i priključci za električnu energiju.

Gradska se tržnica prostire na 150 četvornih metara, a njezino će uređenje osigurati dostupniju ponudu građanima Novog Marofa u primjerenijim uvjetima.

– S obzirom na to da je tržnica u velikom dijelu svih natkrivenih prostora u privatnom vlasništvu, dok je u gradskom vlasništvu samo otvoreni prostor, preko tvrtke Novokom koja gospodari tržnicom prijavili smo projekt na natječaj LAG-a Prigorje-Zagorje i dobili određena sredstva – rekao je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač te dodao da je ukupna vrijednost radova oko 450.000 kuna.

Podsjetimo, iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, LAG Prigorje-Zagorje na natječaju za provedbu tipa operacije 2.1.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti, ostalu povezanu infrastrukturu te turističku infrastrukturu“, odobreno je 200.137,50 kuna za projekt „Izgradnja nadstrešnice na gradskoj tržnici“.

Razliku do ukupne vrijednosti projekta osigurat će Novokom koji tržnicom i upravlja.

Gradonačelnik Jenkač najavljuje nova ulaganja i nove radove na uređenju tržnice, ali i okolnog prostora.

– Pred nama je još ulaganje od oko 120.000 kuna za nove stolove, odnosno štandove za naše prodavače. Osim toga, želimo proširiti nadstrešnicu, a u dogovoru s vlasnicima objekata kod tržnice urediti krovove koji su u lošem stanju. Namjera nam je i otkupiti dio zemljišta za parkiralište – kazao je Jenkač.

Mala tržnica u samom srcu Novog Marofa ipak neće ostati jedina tržnica u gradu.

– Ono što smo mi u novom detaljnom urbanističkom planu pripremili, to je novi prostor za buduću tržnicu. Namjeravamo, naime, u narednom razdoblju tržnicu izmjestiti iz centra grada, odnosno napraviti novu, a ovdje će ostati samo mala, zelena tržnica koja bi onda ovakvim prostorom zadovoljavala potrebe grada Novog Marofa – istaknuo je gradonačelnik.

Otkrio je da je već pronađena i lokacija za buduću tržnicu na većem, širem i dostupnijem prostoru, iza novomarofskog Vatrogasnog centra.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje