Povežite se s nama

U fokusu

Radnicima Aquatehnike pao kamen sa srca: nema prodaje i stiže 200 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Donosimo

Aquatehnika se neće prodavati i može se javljati na natječaje matične tvrtke, Varkoma bez straha od sukoba interesa.

To su rezultati tromjesečnih pregovora Grada Varaždina s resornim ministarstvom i Hrvatskim vodama.

Grad je želio saznati smije li Aquatehnika, kao tvrtka kćer  sudjelovati u velikom poslu varaždinske aglomeracije. Strahovali su da se tvrtka uključi, a kasnije se ustanovi da je to protupravno pa uslijedi plaćanje penala, koje si obje tvrtke ne mogu priuštiti.

Od Ministarstva su sad dobili dokument s pozitivnim odgovorom. Aquatehnika ne smije sudjelovati na EU natječajima – u slučaju kad je izvođač Varkom – ali se nakon nadmetanja smije javiti kao podizvođač  u poslovima do 30 posto vrijednosti ugovora.

Nema prodaje

Ova je vijest skinula kamen sa srca zaposlenicima Aquatehnike jer je prodaja tvrtke bila sasvim izvjesna. Međutim,  sa zaradom od oko 200 milijuna kuna – koliko će Aquatehnika zaraditi na poslu Aglomeracije – nema potrebe da se tvrtka proda i ta je tema je za ubuduće skinuta s dnevnog reda.

Umjesto prodaje, Aquatehnika kreće u konsolidaciju. Kako je novinarima danas u prostorijama Aquatehnike rekao gradonačelnik Ivan Čehok, uskoro će biti raspisan natječaj za direktora, a dotad će tvrtku voditi dr.sc Tomislav Bogović.

– Dobro mu je krenulo, nadamo se izlazu iz gubitaka koji su se gomilali dvije godine pa će Grad imati tvrtku s dovoljno tržišnog potencijala – rekao je gradonačelnik.

Aquatehnika je prvu polovicu godine završila sa šest milijuna kuna duga, ali v.d. direktor vjeruje da će već s novom godinom taj dug biti znatno smanjen. – Tvrtka je godinama bila jedna od vodećih u niskogradnji, no došla je u situaciju da se nije mogla javiti na pojedine natječaje. Činjenicom da može biti podizvođač j na projektu Aglomeracije otvaraju se nove perspektive. To će omogućiti restrukturiranje i nabavu nove mehanizacije, a i stotinu obitelji će mirnije spavat – zaključio je direktor.

Izlaz iz tunela

Aquatehnika zasad posluje stabilno, dugovi se pokrivaju iz tekućeg poslovanja, ali neće moći bez zaduženja za pokrivanje obaveza. Dobavljači ne rade pritisak zbog naplate, rekao je Tomislav Bogović, jer „nas prvenstveno doživljavaju kao tvrtku kćer Varkoma, koji je jači i normalno funkcionira“.

Vijest da se mogu javljati na iste domaće natječaje kao Varkom, on je slikovito opisao kao da su bili u tunelu pa je netko upalio svjetlo i vidi se izlaz.

Prošli tjedan je Grad potpisao ugovor s općinama partnerima u Aglomeraciji, a u srijedu će se potpisati i ugovor u Ministarstvu.

-To znači da Idući tjedan možemo započeti s uvođenjem izvođača u radove, a onda  Aquatehniku kao podizvođača – najavio je gradonačelnik Ivan Čehok , s kojim su odgovore u Ministarstvu potražili v.d direktora Varkoma, Tomislav Cesarec i gradski vijećnik Željko Bunić.

Gradonačelnik je još dodao kako je ovaj dokument najbolji odgovor na tvrdnju vijećnika SDP-a, Nevena Bosilja da gradonačelnik Čehok i njegova ekipa nemaju baš nikakve veze s Aglomeracijom. – Bez nas ne bi bilo ove dinamike i otvorenih mogućnosti – pohvalio se gradonačelnik i najavio da radovi mogu početi još ove godine.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje