Povežite se s nama

U fokusu

Radnicima Aquatehnike pao kamen sa srca: nema prodaje i stiže 200 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Donosimo

Aquatehnika se neće prodavati i može se javljati na natječaje matične tvrtke, Varkoma bez straha od sukoba interesa.

To su rezultati tromjesečnih pregovora Grada Varaždina s resornim ministarstvom i Hrvatskim vodama.

Grad je želio saznati smije li Aquatehnika, kao tvrtka kćer  sudjelovati u velikom poslu varaždinske aglomeracije. Strahovali su da se tvrtka uključi, a kasnije se ustanovi da je to protupravno pa uslijedi plaćanje penala, koje si obje tvrtke ne mogu priuštiti.

Od Ministarstva su sad dobili dokument s pozitivnim odgovorom. Aquatehnika ne smije sudjelovati na EU natječajima – u slučaju kad je izvođač Varkom – ali se nakon nadmetanja smije javiti kao podizvođač  u poslovima do 30 posto vrijednosti ugovora.

Nema prodaje

Ova je vijest skinula kamen sa srca zaposlenicima Aquatehnike jer je prodaja tvrtke bila sasvim izvjesna. Međutim,  sa zaradom od oko 200 milijuna kuna – koliko će Aquatehnika zaraditi na poslu Aglomeracije – nema potrebe da se tvrtka proda i ta je tema je za ubuduće skinuta s dnevnog reda.

Umjesto prodaje, Aquatehnika kreće u konsolidaciju. Kako je novinarima danas u prostorijama Aquatehnike rekao gradonačelnik Ivan Čehok, uskoro će biti raspisan natječaj za direktora, a dotad će tvrtku voditi dr.sc Tomislav Bogović.

– Dobro mu je krenulo, nadamo se izlazu iz gubitaka koji su se gomilali dvije godine pa će Grad imati tvrtku s dovoljno tržišnog potencijala – rekao je gradonačelnik.

Aquatehnika je prvu polovicu godine završila sa šest milijuna kuna duga, ali v.d. direktor vjeruje da će već s novom godinom taj dug biti znatno smanjen. – Tvrtka je godinama bila jedna od vodećih u niskogradnji, no došla je u situaciju da se nije mogla javiti na pojedine natječaje. Činjenicom da može biti podizvođač j na projektu Aglomeracije otvaraju se nove perspektive. To će omogućiti restrukturiranje i nabavu nove mehanizacije, a i stotinu obitelji će mirnije spavat – zaključio je direktor.

Izlaz iz tunela

Aquatehnika zasad posluje stabilno, dugovi se pokrivaju iz tekućeg poslovanja, ali neće moći bez zaduženja za pokrivanje obaveza. Dobavljači ne rade pritisak zbog naplate, rekao je Tomislav Bogović, jer „nas prvenstveno doživljavaju kao tvrtku kćer Varkoma, koji je jači i normalno funkcionira“.

Vijest da se mogu javljati na iste domaće natječaje kao Varkom, on je slikovito opisao kao da su bili u tunelu pa je netko upalio svjetlo i vidi se izlaz.

Prošli tjedan je Grad potpisao ugovor s općinama partnerima u Aglomeraciji, a u srijedu će se potpisati i ugovor u Ministarstvu.

-To znači da Idući tjedan možemo započeti s uvođenjem izvođača u radove, a onda  Aquatehniku kao podizvođača – najavio je gradonačelnik Ivan Čehok , s kojim su odgovore u Ministarstvu potražili v.d direktora Varkoma, Tomislav Cesarec i gradski vijećnik Željko Bunić.

Gradonačelnik je još dodao kako je ovaj dokument najbolji odgovor na tvrdnju vijećnika SDP-a, Nevena Bosilja da gradonačelnik Čehok i njegova ekipa nemaju baš nikakve veze s Aglomeracijom. – Bez nas ne bi bilo ove dinamike i otvorenih mogućnosti – pohvalio se gradonačelnik i najavio da radovi mogu početi još ove godine.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Hrvati od žestica najviše vole popiti likere, a snažan rast bilježi rakija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovo blagdansko vrijeme koje je pred nama donijet će i pregršt lijepih prigoda koje se uvijek obilježavaju s čašicom nekog dobrog pića, bilo da to popijemo čisto ili pomiješamo s nekim drugim pićima u odlične kombinacije i mikseve.

To je isto tako dobro vrijeme za upitati odrasle potrošače za njihove preferencije kada je riječ o konzumaciji i stavovima spram jakih alkoholnih pića, a dobivene odgovori uspoređeni su s rezultatima istog istraživanja od prije dvije godine. Istraživanje su tijekom listopada 2023. godine proveli JaTRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

Od tada nije bilo nekih velikih promjena u broju konzumenata; zabilježen je mali rast od 2 % pa sada imamo ukupno 58 % onih koji ističu da konzumiraju jaka alkoholna pića.

Među njima svaki 20 konzumira ova pića svakodnevno pri čemu je tih 5 % značajno više od 2 % zabilježenih u istraživanju iz 2021. U porastu je i broj onih koji jaka alkoholna pića piju nekoliko puta tjedno i to za 4 %, na ukupno 20 %. Dok jednom tjedno ova pića konzumira 18 % ispitanih te je njih 6 % manje. Nešto veću polovicu čine malo rjeđi konzumenti pa tako imamo 37% onih koji ova pića konzumiraju nekoliko puta mjesečno te 20 % koji ih konzumiraju nekoliko puta godišnje.

Likeri su stabilni na prvom mjestu što su potvrdili rastom od 2 % i ukupno 37% udjela kao jako alkoholno piće koje konzumenti kategorije najčešće piju. Međutim, snažan rast bilježi rakija koja je u odnosu na ranije istraživanje porasla za 8 % i sada je na 31 % preferiranog udjela. Zatim slijede džin s 11 %, viski s 11 %, vodka sa 7 % te rum s 3 % udjela.

I sada da se referiramo na tezu s početka priče: Pijemo li čisto ili u nekoj kombinaciji s drugim pićima? Ukupno je 4 % više onih koji jaka alkoholna pića piju čista, bez miješanja s bilo kojim drugim pićem, te ih sada ima nešto više od dvije trećine, točnije 67 %. Preostala trećina konzumenata ipak voli svoje jako alkoholno piće pomiješati s nekim drugim pićem i tako zadovoljiti svoje nepce.

Zadnje se pitanje odnosilo na mjesto konzumacije i tu nije bilo nekih značajnih promjena u odnosu na prethodno istraživanje. I dalje se najčešće pije kod kuće (svoje kuće ili kod prijatelja, rođaka i sl.), što kao svoj odgovor navodi 55 % konzumenata kategorije. Daljnjih 30 % najčešće pije izvan kuće (kafić, restoran i sl.).

Nastavite čitati

U fokusu

Objavljen popis Najdoktora za 2023. godinu – evo kome je pripala titula u Čakovcu i Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Domagoj Butigan

Portal Najdoktor objavio je danas popis najboljih liječnika u Hrvatskoj prema glasovima pacijenata.

Ovo je deseta godina objave popisa najboljih doktora i doktorica, a kako pojašnjavaju kriteriji po kojima je portal birao najbolje doktorice i doktore su ukupan broj komentara; odnos broja pozitivnih i negativnih komentara i kvaliteta samih komentara.

Neki su sa sjevera Hrvatske, a mi donosimo popis.

FIZIJATAR: Ivan Kos i Vladimir Knež iz Varaždinskih Toplica

NEUROKIRURG: Vječeslav Kčira-Fideršek iz Varaždina

OBITELJSKA MEDICINA: Silvija Cikač, Bojana Škvorc i Sanja Škudar-Popović iz Varaždina

ORTOPED: Marko Labaš iz Čakovca

OTORINOLARINGOLOG: Tajana Gudlin-Sbull i Domagoj Butigan iz Varaždina

REUMATOLOG: Vesna Budišin iz Čakovca

ORALNI KIRURG: Damir Roki iz Varaždina

ORTODONT: Mirna Weber iz Varaždina

STOMATOLOG: Ivana Ereš-Dugalija iz Varaždina

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje