Povežite se s nama

Kultura

Arhiv prije 2 i pol godine upoznat s preseljenjem

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE

Na temelju teksta objavljenog u prošlom broju 7Plus Regionalnog tjednika pod naslovom “Iz Grada ’zaboravili’ javiti da se dio građe hitno preseli”, u cilju točnog informiranja javnosti ovim putem želimo demantirati netočno iznesene činjenice.

Grad Varaždin se aktivno uključio i sudjeluje u problemu rješavanja prostora za trajan smještaj Državnog arhiva u Varaždinu već dugi niz godina, pa je tako na temelju Zaključka Gradskog poglavarstva Grada Varaždina od 12. prosinca 2002. godine s Državnim arhivom u Varaždinu sklopljen dana 11. travnja 2003. godine Ugovor kojim se Arhivu daje na upravljanje zgrada površine 1.560,00 m2 te zemljište potrebno za dogradnju najmanje 2.000 m2, u bivšoj vojarni u Križanićevoj ulici. Državni arhiv je u skladu sa sklopljenim Ugovorom predmetni objekt trebao adaptirati i dograditi, što nikad nije realizirano.

Kako je već i ranije postojao problem smještaja arhivske građe, Gradsko poglavarstvo Grada Varaždina svojim Zaključkom od 17. svibnja 2002. Godine, imajući u vidu zakonske obveze i potrebu hitne zaštite arhivske građe o djelatnicima propale tvrtke “VIO” Varaždin, odobrilo je Državnom arhivu u Varaždinu korištenje zgrade broj 4 površine 127,04 m2 i zgrade broj 5 površine 204,51 m2 koje se nalaze na prostoru bivše vojarne u Ulici kralja Petra Krešimira IV.

Zgrade su dodijeljene Arhivu za privremeni smještaj navedene građe do iznalaženja trajnijeg rješenja problema, a najdulje na rok od jedne godine. Kako protekom vremena problem nije riješen, Gradsko poglavarstvo Grada Varaždina odobrilo je Zaključkom od 12. ožujka 2003. godine produljenje roka korištenja predmetnih zgrada do trajnijeg rješenja prostora za potrebe Arhiva u okviru bivše vojarne u Križanićevoj ulici, a najdulje do 31. prosinca 2005. godine.

Nadalje, Grad Varaždin je na temelju Odluke o darovanju nekretnina Sveučilišta u Zagrebu, Studentskom centru Varaždin od 24. listopada 2012. godine sklopio dana 16. studenog Ugovor o darovanju zgrada na prostoru bivše vojarne u Ulici kralja Petra Krešimira IV.

Iz navedenog proizlazi da se to nije dogodilo u prosincu kako stoji u objavljenom članku, nego prije dvije i pol godine. Teško je za povjerovati da Povijesni Arhiv Varaždin nije bio s tim upoznat, kao i to da nije bio upoznat s namjenom tog prostora na kojem je između ostalog u međuvremenu izgrađen studentski restoran i to na temelju provedenog Natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja studentskog restorana i pratećih sadržaja kampusa Varaždin Sveučilišta u Zagrebu. Pobjednički rad kao i ostali nagrađeni radovi javno su prezentirani na izložbi Društva arhitekata Varaždin koja je održana u veljači 2013. godine u palači Herzer, a o čemu su vijest prenijeli gotovo svi mediji.

Dakle, svih proteklih godina Državni arhiv je bio svjestan da je krajnji rok korištenja zgrada u objektima bivše vojarne u Ulici kralja Petra Krešimira IV. istekao još 2005. godine te je potpuno netočno da je o potrebi iseljenja slučajno saznao početkom ožujka. Tome u prilog govori i činjenica da je 9. ožujka 2015. godine održan sastanak u Uredu gradonačelnika na kojem je bio prisutan ravnatelj Arhiva.

Na sastanku je u znak dobre volje Grad Varaždin iskazao spremnost sufinanciranja dijela troškova neophodnih radova na uređenju zgrade u Optujskoj ulici koja je dodijeljena Državnom arhivu u Varaždinu. Grad je izradio analizu troškova neophodnih radova i istu dostavio Arhivu. Preseljenjem arhivske građe u Optujsku ulicu oslobodio bi se uz zgrade u bivšoj vojarni u Ulici kralja Petra Krešimira IV. i prostor nekadašnje žitnice na Starom gradu koji također koristi Arhiv, a koji će biti dodijeljen Gradskom muzeju Varaždin za daljnji razvoj njihovih programa za koje nemaju adekvatan prostor.

Zbog svega navedenog, neugodno smo iznenađeni prezentacijom cijelog slučaja u vašem cijenjenom listu, kako od strane vašeg novinara, tako i od strane ravnatelja Arhiva.

Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš

Izvor:
Foto:

Kultura

Udruga “Gardruža” ove godine napunila dva desetljeća: “Se čega se primemo, oddelamo kak spada!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga “Gardruža” Gardinovec osnovana je zadnjeg dana ožujka 2001. godine.

Dvadeseti rođendan, u duhu odgovornosti, nisu posebno obilježavali, već su “proslavili” u klasičnome međimurskom stilu: radno, s tim da su sredstva predviđena za obilježavanje uložili u uljepšavanje lokalnog parka.

– Tako smo financirali izradu mosta i bunara u parkiću. Zato ćemo sljedeću sjednicu Skupštine nastojati organizirati u ponešto svečanijem tonu – objašnjava predsjednica Udruge Marija Prekupec.

Promocija i zaštita

Udruga djeluje na području kulture, sporta, zaštite zdravlja, kao i zaštite okoliša i prirode s ciljevima organiziranja aktivnog provođenja slobodnog vremena građana i postizanja bolje kvalitete života, unapređivanja zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba.

– Puno naših projekata povezano je sa školom i vrtićem, tako da smo ove godine u tom smislu bili ograničeni. Uvijek nastojimo osmisliti neke aktivnosti i uz događanja kao što su Božić, Uskrs, advent, maškare i slično, a u naših dvadeset godina zaista smo sudjelovali u obilježavanju i proslavi mnogobrojnih manifestacija.

Općina Belica, kojoj Gardinovec pripada, bila je, primjerice, domaćin na Noći muzeja u Muzeju Međimurja 2014. godine. Članovi i članice “Gardruže” tada su počastili posjetitelje starinskim kolačima, a prezentirali su i pletenje cekara te izradu svatovske jabuke od papira. U takva se događanja nastojimo uključiti, s obzirom na činjenicu da smo i čuvari narodne baštine. Na Noći muzeja zamijetio nas je gospodin Bagarin, skupljač narodnih običaja, i pozvao nas na sudjelovanje na 48. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Rado smo se odazvali! – dodaje Marija.

Svojim zalaganjem vrijedni Gardinovčani i Gardinovčanke zaradili su i hrpu nagrada. Tako su dobili službena priznanja “Zeleni cvijet s brončanim znakom” Turističke zajednice Međimurske županije u okviru edukativne akcije “Volim Hrvatsku” za uređenost parka čak tri godine zaredom: od 2008. do 2010.! Od ove godine park krasi i velika kopija grba Općine od buksusa, odnosno pušpana: nadaju se da će stimulirajuće djelovati i na zaštitu okoliša. Na svečanom otvorenju sportske dvorane i sjednici OV-a 2012. za zalaganje Udruge na lokalnoj razini i uspješan rad uručena im je Zlatna plaketa – Grb Općine Belica, dok su tri godine kasnije od općine dobili i zahvalnicu, a 2016. i pohvalnicu.

– Na Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje na Belici i u Gardinovcu uključujemo se s kolačima, proizvodima lokalnih OPG-ova, uz ples i pjesmu u pratnji tamburaša, u narodnim nošnjama koje nastojimo prezentirati svugdje gdje je prikladno. Jedan od projekata na koji smo najponosniji je “staro pralo”, to jest prikazivanje pranja rublja na način na koji su to radili naši stari. O uspjehu projekta najbolje su posvjedočili izrazi lica svih koji su vidjeli prikaz i s nostalgijom se prisjetili kako je to nekad izgledalo, a prikazale smo sve detalje – od kuhanja sapuna do upotrebe korita i nošenja autentičnih nošnji – uglas su nam ispripovijedale članice “Gardruže”. U rujnu 2018. običaj gardinovskoga potočnog prala dobio je i spomen ploču.

Niz nagrada

Od Međimurskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve” Udruzi je dodijeljen niz zahvalnica, priznanja i medalja. Izdvajamo tako Godišnju medalju za razvoj sportske rekreacije, koju je 2009. dobila predsjednica Udruge Marija Prekupec. Njoj je Hrvatski savez sportske rekreacije “Sport za sve” dodijelio i godišnju nagradu za razvoj sportske rekreacije “Mirko Relac” za 2015. godinu. Udruga je pak dobitnica više zahvalnica i priznanja za obilježavanje Svjetskog dana sporta i Svjetskog dana pješačenja na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i Priznanja Hrvatskog olimpijskog odbora za organizaciju natjecanja na lokalnoj razini.

Članice i članovi na ovogodišnjim “Bakinim kolačima” u Čakovcu

– Na manifestaciji “Bakini kolači”, koju organizira Udruga “Međimurska gruda”, sudjelujemo od 2017. godine, kada smo u Prelogu predstavili repliku eko-etno kuće i veliku svatovsku jabuku. Godinu kasnije u Svetome Martinu na Muri istom prigodom prezentirali smo kolače od maka i tikve, 2019. na Belici smo dobili Lentu za izvorno međimursko, a na posljednjem izdanju koje se zadnjeg vikenda u rujnu ove godine održalo u atriju Staroga grada u Čakovcu promovirali smo se pletenom ogradom od lijeske i bogatim štandom s kolačima i drugim jesenskim plodovima – nabrajaju članice Udruge.

Kruna njihova rada pristigla je neposredno prije Dana međimurske županije 2019., kad je “Gardruži” dodijeljena Povelja Međimurske županije u znak priznanja za nesebičan društveni rad i doprinos kulturnom amaterizmu, unapređenje zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba, te očuvanje prirode i zaštitu okoliša. Vidljivo je, dakle, da su članice i članovi aktivni u mnogobrojnim aktivnostima koje vjerojatno ne bismo mogli pobrojiti ni na nekoliko stranica novina.

Stalno su u potrazi za novim snagama koje bi im se htjele priključiti i pomoći im da na najljepši mogući način predstavljaju svoje mjesto, općinu i međimurski zavičaj. “Držimo im fige” da u tome budu uspješni i nastave s odličnim radom, a Udruzi želimo još mnogo puta po dvadeset godina!

Neumoran rad

Osim navedenih aktivnosti, članice i članovi “Gardruže” sudjelovali su, sudjeluju i planiraju sudjelovanje u: procesijama povodom Tijelova, organizaciji druženja za mještane nakon mise polnoćke, sportskim općinskim susretima, Danu srca, informatičkim radionicama, Festivalu žena, Obiteljskom festivalu, izgradnji odbojkaškog igrališta u Gardinovcu, hodočašćima na Mariju Bistricu na biciklima, BIMEP-u, aerobiku, izradi ručnih radova povodom blagdana i drugih događanja, humanitarnim akcijama (Dan narcisa), božićnim sajmovima, nordijskom hodanju…

Pomogli su u radovima na obnovi i uređenju vrtića i okoliša kad je to bilo potrebno, organizirali odbojkaške turnire, seoske igre “med vulicami”, promotivne događaje, obilježavali “Move week” (Tjedan kretanja), Dane Međimurske županije i Dan sv. Blaža (zaštitnika oboljelih od bolesti grla) biciklirali do Vukovara, izrađivali velike adventske vijence, bili dijelom projekta “Ftrgni od zaborava” u suradnji s učenicima PŠ Gardinovec, radili na promociji djela i lika pučkog književnika Stjepana Jankovića-Štefa…

Nastavite čitati

Kultura

Ženska vokalna skupina “Pučpuljike” obranila zlato na “Zlatnoj lipi Tuhlja”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 16. listopada, u hotelu Well u Tuhlju odvijala se prava rapsodija lijepih glazbenih nota.

Već tradicionalno, održana je 12. Zlatna lipa Tuhlja, međunarodno natjecanje pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava. Unatoč ovim pandemijskim vremenima, susret je na radost svih sudionika održan uživo, te su tako sudionici nakon dužeg vremena mogli uživati u onome što vole i u čemu su odlični: pjevanju divnih melodija koje su dolazile iz raznih krajeva.

Na ovom natjecanju međunarodnog karaktera sudjelovalo je četrnaest iznimno kvalitetnih pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava iz Hrvatske, Republike Slovenije, Republike Kosova te Bosne i Hercegovine.

Upornost i ljubav

U teškoj konkurenciji našle su se i članice Ženske vokalne skupine “Pučpuljike”. Sad već svima nadaleko poznate “Pučpuljike” svojim su nastupom obranile zlato osvojeno na prošlogodišnjoj 11. Zlatnoj lipi Tuhlja te se tako i na ovogodišnjem natjecanju okitile zlatom pod dirigentskom palicom Andree Ščapec. Koliko su “Pučpuljike” izvrsne u onome što rade te s koliko ljubavi i predanosti pjevaju, dokazale su i ulaskom u natpjevavanje za Grand Prix.

Najboljim zborovima proglašeni su ŽVS “Pučpuljike” Čakovec, Zbor “Siperantum” Peć (Kosovo), Zbor “Ivan pl. Zajc” (Zagreb) i Dekliški pevski zbor gimnazije Kranj (Slovenija), koji je i osvojio Grand Prix.

Zlatne pjevačice još jednom su dokazale što mogu i kako se slogom, snažnom željom, predanim radom, upornošću i velikom ljubavlju prema glazbi mogu svladati sve prepreke i zasjati. Sudjelovanje na ovom natjecanju bilo je sufinancirano sredstvima Grada Čakovca, kojem ovim putem zahvaljuju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje