Povežite se s nama

Život i društvo

Atrakcija u Zbelavi

Objavljeno:

- dana

ZA BOŽIĆ

– Imao sam sedam godina kad sam sjeo na vlak za Varaždin i uputio se na varaždinski plac po prve figurice za jaslice. To je bilo prije više od 50 godina – ispričao je Đuro Kobal iz Zbelave. Otada, pa sve do danas, Đuro za Božić slaže jaslice.

– Iako je u tih pedeset godina bilo godina kad ih nisam radio, kao kad sam bio u vojsci, otkako se rodio moj unuk Dominik Višnjić, prije 14 godina, svake godine slažem jaslice. Naravno, sada mi je i Dominik glavni pomagač u gradnji i slaganju – ponosan je djed Đuro.

Zapeli pred kraj

Djed i unuk u početku su jaslice slagali u kući, no kako se njihova veličina iz godine u godinu povećavala, morali su za njih pronaći novo mjesto.
– Jaslice sada slažemo u sjenici u dvorištu naše kuće. Sami radimo figurice od gipsa, imamo i drveni mlin, a koristimo stiropor te mahovinu. Svake godine imamo nešto novo, a ove godine svoje smo jaslice još malo povećali u odnosu na prošlu godinu – ispričao je Đuro.
Kad se jaslice grade, nitko, otkrivaju, ne može blizu. Tek kad su gotove, ukućani ih mogu vidjeti. Ni ove godine nije bilo drugačije.

 

Dok se jaslice grade, nitko ne može blizu, takva su pravila

– Počeli smo ih raditi prije mjesec dana i nitko nije smio blizu! Takva su pravila. Svaki dan nešto smo napravili i složili, a bilo je i dana kada nismo ništa složili. No, zadnjih dana prije Božića dobro smo zapeli i uspjeli ih složiti na vrijeme – ponosni su unuk i djed.
Tako su i ove godine Dominik i Đuro na sam Badnjak složili nove jaslice. Uz ukućane i članove obitelji, ovih su se dana i mnogi mještani Zbelave uputili do njihovog dvorišta kako bi vidjeli jaslice čija se prava ljepota, ističu “graditelji”, u potpunosti može doživjeti navečer, zbog svjetlosnih efekata.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U gađanju glinenih meta pobijedili LD Fazan Maruševec i Josip Horvat

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Lovačkog saveza Varaždinske županije u subotu, 19. lipnja, na streljani domaćina LD Jareb iz Visokog održano je županijsko natjecanje u gađanju glinenih meta, discipline trap.

Snage su odmjerile ukupno 23 ekipe s po šest strijelaca, a najuspješniji u ekipnom poretku bili su strijelci iz LD Fazan Maruševec, koji su obranili naslov prošlogodišnjih pobjednika. Drugo mjesto nakon raspucavanja pripalo je ekipi domaćina LD Jareb Visoko, a treće mjesto osvojila je ekipa LD Šljuka iz Petrijanca.

U pojedinačnoj konkurenciji pobjedu je odnio Josip Horvat iz ekipe LD Jareb Visoko, drugo mjesto pripalo je Tomislavu Horvatu iz Srnjaka Ludbreg, a treće Siniši Greguru iz pobjedničke ekipe Fazana Maruševec.

Natjecanje je službeno otvorio načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković, a u nastavku natjecanju se pridružio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, koji je najuspješnijim ekipama i pojedincima s načelnikom Općine podijelio pehare i medalje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na području Grada Varaždina provedena dezinsekcija komaraca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je jučer na svojoj internetskoj stranici objavio da su počeli borbu protiv komaraca.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije je od 16. do 18. lipnja proveo mjere adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina.

Adulticidna dezinsekcija je suzbijanje letećih oblika komaraca na otvorenom prostoru.

Dezinsekcija je provedena sredstvom na bazi aktivne tvari: cipermetrin, tetrametrin, piperonil butoksid, a sukladno “Programu mjera suzbijanja patogenih mikroorganizama, štetnih clankonozaca (Arthropoda) i štetnih glodavaca čije je planirano, organizirano i sustavno suzbijanje mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od javnozdravstvene važnosti za Grad Varaždin u 2021. godini”, te sukladno Provedbenom planu provođenja preventivne i obvezatne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao posebne ODD mjere na području Grada Varaždina i prema Pravilniku o načinu provedbe obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!