Povežite se s nama

Kultura

Atraktivna umjetnička scena

Objavljeno:

- dana

IZA UGLA

Dvije izložbe održane prošlog tjedna s dvije različite tematike, u dvije ustanove – imale su jednu zajedničku emociju. Za njihove ravnatelje te su izložbe značile puno više od prikaza reprezentativnih postava.

Obje su održane nakon desetljeća bitke da njihovi domaćini napokon riješe pitanje hoće li i gdje udomiti svoju vrijednu građu.
Tako je u Kuli stražarnici varaždinskog Starog grada otvorenjem izložbe „HDLU božićni art sajam“ ujedno otvorena i prva vlastita galerija u 80 godina povijesti Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin. Izložba koja će biti postavljena do Badnjaka, tako će ući u povijest HDLU-a. Jer, nije mala stvar, nakon niza neispunjenih obećanja i maćehinskog odnosa Grada prema društvu koje okuplja 40-ak većinom akademskih likovnih umjetnika i čija je udruga na listi Ministarstva kulture, kao važna za hrvatsku kulturu, napokon imati dom.

HDLU u Kuli

Samo još prije koji mjesec bilo je pitanje hoće li HDLU završiti na cesti, jer nisu imali 10 tisuća kuna za plaćanje najamnine gradskog prostora u kojemu su do tada djelovali. Prije toga su se naslušali raznih obećanja od Grada o trajnom udomljavanju, ali sve do sad su ostali podstanari „na crno“. U igri su bili palača Sermage, pa palača Patačić i, prije gotovo jednog desetljeća, prostor Tiska u Uskoj ulici, u koji je umjesto likovnjaka uselila županijska Turistička zajednica. Kao šlag na tortu praznih obećanja uslijedila je odluka o plaćanju 10 tisuća kuna najma ili otkaz gostoprimstva u gradskom prostoru, u neuglednom prostoru gotovo ruševne kućice u središtu grada.

 

Prva vlastita galerija HDLU-a u 80 godina postojanja udruženj

Tad se, što je i objavljeno u Regionalnom tjedniku, spekuliralo da će HDLU udomiti GMV upravo u Kuli stražarnici, ali ravnatelj Miran Bojanić Morandini to nam nije mogao potvrditi. „Prema neslužbenim informacijama, Grad neće priznati da se zaletio izbacivanjem HDLU-a pa će preko GMV-a, na elegantan način donijeti konačnu odluku o dodjeli prostora likovnjacima“, napisano je tada u Regionalnom tjedniku. Predviđanje se, na zadovoljstvo HDLU-a, i ispunilo. – Kula je spletom okolnosti ostala prazna i sad je to naš prostor, zadovoljno je na otvorenju izložbe rekao predsjednik HDLU-a Nenad Opačić.

Udomljeni Arhiv

U istom je tekstu i kontekstu spomenut i slučaj varaždinskog Državnog arhiva, koji, također, nikako nije mogao do jedinstvenog prostora u koji će smjestiti vrijednu građu, koja je sada smještena na nekoliko lokacija. Arhiv je doslovno preko noći morao iseliti građu iz dviju zgrada koje je Grad darovao Sveučilištu i time taj dio Arhiva izbacio na ulicu. 

Znali su arhivari da se sele u prostor bivše vojarne u Optujskoj, ali Grad ih je puna četiri mjeseca „zaboravio“ obavijestiti o svojoj darežljivosti prema Sveučilištu, pa se selidba, vrijedna 10 milijuna kuna, morala obaviti navrat-nanos. Ipak, uspjeli su učiniti osnovno, preseliti građu, napraviti mjesta za novu i, koliko god ih je gradsko „iznenađenje“ stajalo novaca i živaca, napokon odahnuli. U takvom su ozračju otvorene izložbe „Štit, kaciga i plašt“ autora Davora Hrelje i izložba „Od papira do stvarnosti“ Ladislava Ilčića.

Na Hreljinoj je izložbi predstavljeno gotovo cjelokupno gradivo iz Zbirke grbovnica iz 16. do 18 stoljeća. – „Nadamo se da ćemo u godinama koje slijede uspjeti obraditi i predstaviti daleko veću količinu sfragističkog materijala sakrivenog u tami naših arhivskih spremišta…“, rekao je Davor Hrelja. Izložba „Od papira do stvarnosti“ prezentira građevinsku dokumentaciju i dozvole tijekom povijesti“. Izložbe su otvorene za razgled do konca veljače.

GRAD

I HDLU i dio Arhiva gotovo je završio na ulici. Prvi zbog neplaćanja najamnine Gradu, drugi zbog “zaboravljivosti” gradskih čelnika

Izvor:
Foto:

Kultura

Denis Peričić u Karlovcu primio svoju 111. književnu nagradu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu na pjesnikov je rođendan, 21. ožujka,
održana svečana dodjela nagrada najboljima na drugom Natječaju „Na tragu pjesnika“,
posvećenom velikom hrvatskom književniku Ivanu Goranu Kovačiću, poginulom u Drugom
svjetskom ratu.

Natječaj je organiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija RH. Varaždinski književnik Denis Peričić dobio je drugu nagradu za pjesmu „Što je preostalo“.

Prema procjeni stručnog povjerenstva, u kojem su bili Mojca Rapo Waite, Bruno Vojvodić i
Nataša Vojnović, prvu nagradu osvojio je Tin Fresl iz Jastrebarskog, a treću Jelena Stanojčić
iz Zagreba.

Na prošlogodišnjem, prvom izdanju ovog natječaja, prvu nagradu osvojio je upravo – Denis
Peričić.

– Nakon prve i druge, volio bih iduće godine dobiti i treću nagradu! Pa da kompletiram te
svoje ‘male Gorane’… Naravno, šalim se, ali nimalo se ne šalim kad kažem da svaka nagrada
vezana uz Goranovo ime zauzima posebno mjesto u mom srcu. Organizatorima i stručnom
povjerenstvu upućujem svoju duboku zahvalnost na ovom priznanju – ističe Denis Peričić kojem je ovo već 111. književna nagrada.

Nastavite čitati

Kultura

Nagrada Porin za zbor Chorus angelicus i Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Glazbena škola u Varaždinu/Facebook

Dodjela 31. po redu glazbene nagrade Porin održana je u subotu, 23. ožujka.

Dvorana u zagrebačkom HoB-u bila je prepuna velikih, dobro poznatih i priznatih imena hrvatske glazbene scene, kao i onih koji „tek kreću“ na svoj glazbeni put. Crvenim tepihom prošetali su nominirani glazbenici zajedno s brojnim poznatim licima koja su se našla na ovogodišnjoj dodjeli u ulozi gostiju ili uručitelja najpoželjnije glazbene statue.

Veliki uspjeh na ovogodišnjem Porinu postigli su Berislav Šipuš i Vojko V sa suradnicima osvojivši po četiri statue Porina. Tri statue Porina pripale su Letu 3 i Tamari Obrovac sa suradnicima, a još jedna posebnost ovogodišnjeg Porina su i čak tri dobitnika u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe.

U kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe su čak tri dobitnika, a u ovoj karegoriji nagrade su otišle i u Varaždin.

Među dobitnicima je Chorus angelicus, Capella Savaria, Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu, Ivana Lazar, sopran; Tia Pikija, sopran; Sonja Runje, alt; Hugo Hymas, kontratenor; Franko Klisović, kontratenor; Emanuel Tomljenović, tenor; Grga Peroš, bariton; Krešimir Stražanac, bas; Zsolt Kalló; umjetnički voditelj; Capelle Savarie; dirigent: Anđelko Igrec, za skladbu „Johann Sebastian Bach: Muka po Mateju BWV 244“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje