Povežite se s nama

Kultura

Atraktivna umjetnička scena

Objavljeno:

- dana

IZA UGLA

Dvije izložbe održane prošlog tjedna s dvije različite tematike, u dvije ustanove – imale su jednu zajedničku emociju. Za njihove ravnatelje te su izložbe značile puno više od prikaza reprezentativnih postava.

Obje su održane nakon desetljeća bitke da njihovi domaćini napokon riješe pitanje hoće li i gdje udomiti svoju vrijednu građu.
Tako je u Kuli stražarnici varaždinskog Starog grada otvorenjem izložbe „HDLU božićni art sajam“ ujedno otvorena i prva vlastita galerija u 80 godina povijesti Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin. Izložba koja će biti postavljena do Badnjaka, tako će ući u povijest HDLU-a. Jer, nije mala stvar, nakon niza neispunjenih obećanja i maćehinskog odnosa Grada prema društvu koje okuplja 40-ak većinom akademskih likovnih umjetnika i čija je udruga na listi Ministarstva kulture, kao važna za hrvatsku kulturu, napokon imati dom.

HDLU u Kuli

Samo još prije koji mjesec bilo je pitanje hoće li HDLU završiti na cesti, jer nisu imali 10 tisuća kuna za plaćanje najamnine gradskog prostora u kojemu su do tada djelovali. Prije toga su se naslušali raznih obećanja od Grada o trajnom udomljavanju, ali sve do sad su ostali podstanari „na crno“. U igri su bili palača Sermage, pa palača Patačić i, prije gotovo jednog desetljeća, prostor Tiska u Uskoj ulici, u koji je umjesto likovnjaka uselila županijska Turistička zajednica. Kao šlag na tortu praznih obećanja uslijedila je odluka o plaćanju 10 tisuća kuna najma ili otkaz gostoprimstva u gradskom prostoru, u neuglednom prostoru gotovo ruševne kućice u središtu grada.

 

Prva vlastita galerija HDLU-a u 80 godina postojanja udruženj

Tad se, što je i objavljeno u Regionalnom tjedniku, spekuliralo da će HDLU udomiti GMV upravo u Kuli stražarnici, ali ravnatelj Miran Bojanić Morandini to nam nije mogao potvrditi. „Prema neslužbenim informacijama, Grad neće priznati da se zaletio izbacivanjem HDLU-a pa će preko GMV-a, na elegantan način donijeti konačnu odluku o dodjeli prostora likovnjacima“, napisano je tada u Regionalnom tjedniku. Predviđanje se, na zadovoljstvo HDLU-a, i ispunilo. – Kula je spletom okolnosti ostala prazna i sad je to naš prostor, zadovoljno je na otvorenju izložbe rekao predsjednik HDLU-a Nenad Opačić.

Udomljeni Arhiv

U istom je tekstu i kontekstu spomenut i slučaj varaždinskog Državnog arhiva, koji, također, nikako nije mogao do jedinstvenog prostora u koji će smjestiti vrijednu građu, koja je sada smještena na nekoliko lokacija. Arhiv je doslovno preko noći morao iseliti građu iz dviju zgrada koje je Grad darovao Sveučilištu i time taj dio Arhiva izbacio na ulicu. 

Znali su arhivari da se sele u prostor bivše vojarne u Optujskoj, ali Grad ih je puna četiri mjeseca „zaboravio“ obavijestiti o svojoj darežljivosti prema Sveučilištu, pa se selidba, vrijedna 10 milijuna kuna, morala obaviti navrat-nanos. Ipak, uspjeli su učiniti osnovno, preseliti građu, napraviti mjesta za novu i, koliko god ih je gradsko „iznenađenje“ stajalo novaca i živaca, napokon odahnuli. U takvom su ozračju otvorene izložbe „Štit, kaciga i plašt“ autora Davora Hrelje i izložba „Od papira do stvarnosti“ Ladislava Ilčića.

Na Hreljinoj je izložbi predstavljeno gotovo cjelokupno gradivo iz Zbirke grbovnica iz 16. do 18 stoljeća. – „Nadamo se da ćemo u godinama koje slijede uspjeti obraditi i predstaviti daleko veću količinu sfragističkog materijala sakrivenog u tami naših arhivskih spremišta…“, rekao je Davor Hrelja. Izložba „Od papira do stvarnosti“ prezentira građevinsku dokumentaciju i dozvole tijekom povijesti“. Izložbe su otvorene za razgled do konca veljače.

GRAD

I HDLU i dio Arhiva gotovo je završio na ulici. Prvi zbog neplaćanja najamnine Gradu, drugi zbog “zaboravljivosti” gradskih čelnika

Izvor:
Foto:

Kultura

Udruga “Gardruža” ove godine napunila dva desetljeća: “Se čega se primemo, oddelamo kak spada!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga “Gardruža” Gardinovec osnovana je zadnjeg dana ožujka 2001. godine.

Dvadeseti rođendan, u duhu odgovornosti, nisu posebno obilježavali, već su “proslavili” u klasičnome međimurskom stilu: radno, s tim da su sredstva predviđena za obilježavanje uložili u uljepšavanje lokalnog parka.

– Tako smo financirali izradu mosta i bunara u parkiću. Zato ćemo sljedeću sjednicu Skupštine nastojati organizirati u ponešto svečanijem tonu – objašnjava predsjednica Udruge Marija Prekupec.

Promocija i zaštita

Udruga djeluje na području kulture, sporta, zaštite zdravlja, kao i zaštite okoliša i prirode s ciljevima organiziranja aktivnog provođenja slobodnog vremena građana i postizanja bolje kvalitete života, unapređivanja zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba.

– Puno naših projekata povezano je sa školom i vrtićem, tako da smo ove godine u tom smislu bili ograničeni. Uvijek nastojimo osmisliti neke aktivnosti i uz događanja kao što su Božić, Uskrs, advent, maškare i slično, a u naših dvadeset godina zaista smo sudjelovali u obilježavanju i proslavi mnogobrojnih manifestacija.

Općina Belica, kojoj Gardinovec pripada, bila je, primjerice, domaćin na Noći muzeja u Muzeju Međimurja 2014. godine. Članovi i članice “Gardruže” tada su počastili posjetitelje starinskim kolačima, a prezentirali su i pletenje cekara te izradu svatovske jabuke od papira. U takva se događanja nastojimo uključiti, s obzirom na činjenicu da smo i čuvari narodne baštine. Na Noći muzeja zamijetio nas je gospodin Bagarin, skupljač narodnih običaja, i pozvao nas na sudjelovanje na 48. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Rado smo se odazvali! – dodaje Marija.

Svojim zalaganjem vrijedni Gardinovčani i Gardinovčanke zaradili su i hrpu nagrada. Tako su dobili službena priznanja “Zeleni cvijet s brončanim znakom” Turističke zajednice Međimurske županije u okviru edukativne akcije “Volim Hrvatsku” za uređenost parka čak tri godine zaredom: od 2008. do 2010.! Od ove godine park krasi i velika kopija grba Općine od buksusa, odnosno pušpana: nadaju se da će stimulirajuće djelovati i na zaštitu okoliša. Na svečanom otvorenju sportske dvorane i sjednici OV-a 2012. za zalaganje Udruge na lokalnoj razini i uspješan rad uručena im je Zlatna plaketa – Grb Općine Belica, dok su tri godine kasnije od općine dobili i zahvalnicu, a 2016. i pohvalnicu.

– Na Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje na Belici i u Gardinovcu uključujemo se s kolačima, proizvodima lokalnih OPG-ova, uz ples i pjesmu u pratnji tamburaša, u narodnim nošnjama koje nastojimo prezentirati svugdje gdje je prikladno. Jedan od projekata na koji smo najponosniji je “staro pralo”, to jest prikazivanje pranja rublja na način na koji su to radili naši stari. O uspjehu projekta najbolje su posvjedočili izrazi lica svih koji su vidjeli prikaz i s nostalgijom se prisjetili kako je to nekad izgledalo, a prikazale smo sve detalje – od kuhanja sapuna do upotrebe korita i nošenja autentičnih nošnji – uglas su nam ispripovijedale članice “Gardruže”. U rujnu 2018. običaj gardinovskoga potočnog prala dobio je i spomen ploču.

Niz nagrada

Od Međimurskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve” Udruzi je dodijeljen niz zahvalnica, priznanja i medalja. Izdvajamo tako Godišnju medalju za razvoj sportske rekreacije, koju je 2009. dobila predsjednica Udruge Marija Prekupec. Njoj je Hrvatski savez sportske rekreacije “Sport za sve” dodijelio i godišnju nagradu za razvoj sportske rekreacije “Mirko Relac” za 2015. godinu. Udruga je pak dobitnica više zahvalnica i priznanja za obilježavanje Svjetskog dana sporta i Svjetskog dana pješačenja na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i Priznanja Hrvatskog olimpijskog odbora za organizaciju natjecanja na lokalnoj razini.

Članice i članovi na ovogodišnjim “Bakinim kolačima” u Čakovcu

– Na manifestaciji “Bakini kolači”, koju organizira Udruga “Međimurska gruda”, sudjelujemo od 2017. godine, kada smo u Prelogu predstavili repliku eko-etno kuće i veliku svatovsku jabuku. Godinu kasnije u Svetome Martinu na Muri istom prigodom prezentirali smo kolače od maka i tikve, 2019. na Belici smo dobili Lentu za izvorno međimursko, a na posljednjem izdanju koje se zadnjeg vikenda u rujnu ove godine održalo u atriju Staroga grada u Čakovcu promovirali smo se pletenom ogradom od lijeske i bogatim štandom s kolačima i drugim jesenskim plodovima – nabrajaju članice Udruge.

Kruna njihova rada pristigla je neposredno prije Dana međimurske županije 2019., kad je “Gardruži” dodijeljena Povelja Međimurske županije u znak priznanja za nesebičan društveni rad i doprinos kulturnom amaterizmu, unapređenje zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba, te očuvanje prirode i zaštitu okoliša. Vidljivo je, dakle, da su članice i članovi aktivni u mnogobrojnim aktivnostima koje vjerojatno ne bismo mogli pobrojiti ni na nekoliko stranica novina.

Stalno su u potrazi za novim snagama koje bi im se htjele priključiti i pomoći im da na najljepši mogući način predstavljaju svoje mjesto, općinu i međimurski zavičaj. “Držimo im fige” da u tome budu uspješni i nastave s odličnim radom, a Udruzi želimo još mnogo puta po dvadeset godina!

Neumoran rad

Osim navedenih aktivnosti, članice i članovi “Gardruže” sudjelovali su, sudjeluju i planiraju sudjelovanje u: procesijama povodom Tijelova, organizaciji druženja za mještane nakon mise polnoćke, sportskim općinskim susretima, Danu srca, informatičkim radionicama, Festivalu žena, Obiteljskom festivalu, izgradnji odbojkaškog igrališta u Gardinovcu, hodočašćima na Mariju Bistricu na biciklima, BIMEP-u, aerobiku, izradi ručnih radova povodom blagdana i drugih događanja, humanitarnim akcijama (Dan narcisa), božićnim sajmovima, nordijskom hodanju…

Pomogli su u radovima na obnovi i uređenju vrtića i okoliša kad je to bilo potrebno, organizirali odbojkaške turnire, seoske igre “med vulicami”, promotivne događaje, obilježavali “Move week” (Tjedan kretanja), Dane Međimurske županije i Dan sv. Blaža (zaštitnika oboljelih od bolesti grla) biciklirali do Vukovara, izrađivali velike adventske vijence, bili dijelom projekta “Ftrgni od zaborava” u suradnji s učenicima PŠ Gardinovec, radili na promociji djela i lika pučkog književnika Stjepana Jankovića-Štefa…

Nastavite čitati

Kultura

Ženska vokalna skupina “Pučpuljike” obranila zlato na “Zlatnoj lipi Tuhlja”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 16. listopada, u hotelu Well u Tuhlju odvijala se prava rapsodija lijepih glazbenih nota.

Već tradicionalno, održana je 12. Zlatna lipa Tuhlja, međunarodno natjecanje pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava. Unatoč ovim pandemijskim vremenima, susret je na radost svih sudionika održan uživo, te su tako sudionici nakon dužeg vremena mogli uživati u onome što vole i u čemu su odlični: pjevanju divnih melodija koje su dolazile iz raznih krajeva.

Na ovom natjecanju međunarodnog karaktera sudjelovalo je četrnaest iznimno kvalitetnih pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava iz Hrvatske, Republike Slovenije, Republike Kosova te Bosne i Hercegovine.

Upornost i ljubav

U teškoj konkurenciji našle su se i članice Ženske vokalne skupine “Pučpuljike”. Sad već svima nadaleko poznate “Pučpuljike” svojim su nastupom obranile zlato osvojeno na prošlogodišnjoj 11. Zlatnoj lipi Tuhlja te se tako i na ovogodišnjem natjecanju okitile zlatom pod dirigentskom palicom Andree Ščapec. Koliko su “Pučpuljike” izvrsne u onome što rade te s koliko ljubavi i predanosti pjevaju, dokazale su i ulaskom u natpjevavanje za Grand Prix.

Najboljim zborovima proglašeni su ŽVS “Pučpuljike” Čakovec, Zbor “Siperantum” Peć (Kosovo), Zbor “Ivan pl. Zajc” (Zagreb) i Dekliški pevski zbor gimnazije Kranj (Slovenija), koji je i osvojio Grand Prix.

Zlatne pjevačice još jednom su dokazale što mogu i kako se slogom, snažnom željom, predanim radom, upornošću i velikom ljubavlju prema glazbi mogu svladati sve prepreke i zasjati. Sudjelovanje na ovom natjecanju bilo je sufinancirano sredstvima Grada Čakovca, kojem ovim putem zahvaljuju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje