Povežite se s nama

Novosti

Atraktivne izložbe i ponuda te čak 1.000 besplatnih porcija gulaša za posjetitelje

Objavljeno:

- dana

Sajam LOV, RIBOLOV, PRIRODA, TURIZAM

Od  11. do 13. listopada u varaždinskoj Areni uz Dravu održat će se 18. međunarodni Sajam lov, ribolov, priroda, turizam. Zahvaljujući dodatnim naporima organizatora, tvrtke Vall 042, kao i suorganizatora te sponzora, ova tradicionalna varaždinska manifestacija i nadalje ostaje najveća godišnja priredba vezana za lov i ribolov u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe.

Na gotovo 2.000 četvornih metara izložbenog prostora idućeg vikenda predstavit će se stotinjak izlagača iz Hrvatske i susjednih zemalja. Ove godine zabilježen je veći interes izravnih izlagača iz inozemstva, tako da će prvi put samostalno sudjelovati desetak novih izlagača iz Slovenije, Mađarske, Poljske i Slovačke. Uz njih, svoje će proizvode i usluge predstaviti izlagači iz Hrvatske i Austrije, a iz Bugarske će nastupiti Bugarske šume.

Tri izložbe

– Najveći dio izlagača “pokriva” područje opreme i pribora za lov i boravak u prirodi, desetak ih je iz područja prirode i turizma te isto toliko iz područja proizvodnje domaćih proizvoda na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima – najavila je Maja Šimenc, direktorica sajma.

Kao i nekoliko posljednjih godina, poseban naglasak organizator stavlja na edukativne sadržaje vezane za prirodu i njenu zaštitu. Sajamsku će priredbu tako obilježiti i tri zanimljive izložbe. Prva je izložba preparirane hrvatske divljači u prirodnom okruženju, koju tradicionalno priprema Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza. Posebnu pozornost zacijelo će izazvati izložba Hrvatske zmije koju pripremaju stručnjaci zagrebačkog Zoološkog vrta. U nekoliko terarija bit će izložene sve tri hrvatske otrovnice (poskok, riđovka i žutokrug), kao i nekoliko bezopasnih zmija koje se često susreću u prirodi (bjelouška, smukulja). Bit će postavljen i poseban edukacijski materijal kojim će se posjetitelji na neposredan način upoznati sa zmijama. Treću izložbu Invazivne vrste u Hrvatskoj priprema Državni zavod za zaštitu prirode koji želi javnost upoznati s jednim od najvećih izazova zaštite prirode u Europi danas, a to je kontrola i smanjenje utjecaja stranih invazivnih vrsta na zavičajne vrste i cjelokupne ekološke sustave.

Otvorenje sajma bit će u petak 11. listopada u 10 sati, a dva sata kasnije održat će se poslovni razgovori između mađarskih i hrvatskih poduzetnika u organizaciji HGK Županijske komore Varaždin.

– Nakon otvorenja sajma Lovački savez Varaždinske županije besplatno će podijeliti posjetiteljima 1.000 porcija lovačkog gulaša koji će pripremiti tim na čelu s Damirom Crlenijem – najavio je Ivan Kutnjak, predsjednik Saveza.

Sajamski kup

Lovci su organizatori i međunarodnog susreta rogista na kojem će sudjelovati desetak grupa sa stotinjak sudionika, kao i Sajamskog kupa u streljaštvu koji će se održati u Ljubešćici zahvaljujući entuzijazmu LD Vepar. Sajamski kup, na kojem se očekuje nastup Giovanija Cernogorca, organizira se i u nedjelju, također s početkom u 9 sati.

U stručnom dijelu programa u subotu će se s početkom u 12:15 h održati okrugli stol u organizaciji Športsko ribolovnog saveza Varaždinske županije na temu „Ovlaštenici ribolovnog prava – oštećenici u prekršajnom postupku“. U popratnom dijelu sajma bit će prezentirano streličarstvo te disc golf DGK Varaždin, zatim lovna i ribolovna baština Podravine Udruge WH-Fenix te ptice grabljivice sokolarskog kluba, a bit će održana i izložba najboljih fotografija čitatelja Regionalnog tjednika u rubrici pod pokroviteljstvom Sajma.  

Sajam, čiji su suorganizatori Hrvatski lovački savez i Hrvatski športsko ribolovni savez, za posjetitelje je otvoren od 9 do 19 sati u petak i subotu, a u nedjelju 13. listopada do 17 sati. Cijena ulaznica za odrasle i ove godine iznosi 20 kn, a za učenike, studente i umirovljenike 10 kn. Za djecu do 7 godina starosti ulaz je besplatan. Sajam podupiru Ministarstvo turizma, Grad Varaždin, Varaždinska županija, HGK Komora Varaždin, Pan – Carlsberg Hrvatska i Triglav osiguranje.

Izvor: Vall 042
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje