DANAS ROK ZA PONUDE ZA JAVNI GRADSKIH PRIJEVOZ

Nakon što je ukinut u rujnu prošle godine, u Varaždinu bi ponovno trebao biti organiziran javni gradski prijevoz. Grad Varaždin je raspisao natječaj za obavljanje komunalne djelatnosti prijevoza putnika u javnom prometu, a 5. svibnja je rok za dostavu ponuda.

Novi koncesionar će prijevoz morati obavljati na pet linija po gradu i prigradskim naseljima, pri čemu će sam moći odrediti stajališta unutar zadanih linija, kao i vozni red. Mora ponuditi minimalno šest vožnji po liniji radnim danom, četiri vožnje po liniji subotom, a dvije nedjeljom i blagdanom.

Sve linije idu kroz autobusni kolodvor: naknadno precizirano da je stajalište u Ulici Zrinskih i Frankopana

Prema Analizi opravdanosti davanja koncesije, koju je izradila Razvojna agencija Sjever, maksimalna cijena karte za građane je sedam kuna, koliko je iznosila od 2011. do lani. Koncesija će biti dodijeljena na rok od pet godina, a Grad će, baš kao i prije, prijevoz subvencionirati.

– Maksimalna cijena za krajnjeg korisnika iznosi sedam kuna sa svim uključenim porezima i davanjima za jedan prijevoz, a maksimalna godišnja subvencija Grada Varaždina iznosi 628.000 kuna. Mjesečni iznos subvencije ovisio bi o broju dana u mjesecu i o broju izvršenih prijevoza. Subvencija jednog prijevoza iznosila bi 68 kuna s davanjima – navedeno je u izvješću gradonačelnika Gorana Habuša koje je u veljači prihvatilo Gradsko vijeće.

I dok se do 2014. za subvenciju javnog prijevoza godišnje izdvajalo 960.000 kuna, sada bi se izdvajalo 330.000 kuna manje. S obzirom na prilično veliki broj upita tijekom trajanja natječaja, čini se da su prijevoznici zainteresirani za koncesiju.

Upozorenje

Zanimljivo je da je natječajna dokumentacija djelomično izmijenjena nakon što je jedan od gospodarskih subjekata upozorio na moguće pogodovanje Autobusnom prijevozu, odnosno Presečki grupi. Naime, kao stajalište na svih pet linija bio je naveden „autobusni kolodvor“.

– Predlažemo iz voznog reda brisati autobusni kolodvor, jer to u ovom slučaju remeti tržišno natjecanje budući da je autobusni kolodvor u Varaždinu u vlasništvu Presečki grupe d.o.o., koja je osnivač Autobusnog prijevoza d.o.o. Jasno je da mogu dati jeftiniju ponudu (…). Trošak kolodvorskih usluga je oko 45.000 kuna mjesečno – upozoreno je i predloženo da se omogući korištenje stajališta pored kolodvora, u Ulici Zrinskih i Frankopana, na mjestu koje se sad koristi za parkiranje automobila.

Iz Grada su odgovorili da je definicija stajališta autobusni kolodvor „možebitno nejasna“ te naveli da se zapravo i radi o stajalištu na parceli u vlasništvu Grada, a potom su to unijeli i u natječajnu dokumentaciju.

SVE LINIJE

Linija 1
Hrašćica – Optujska – Fabijanska – O. Župančića – E. Kumičića – Bolnica – autobusni kolodvor/stajalište u Ulici Zrinskih i  Frankopana i natrag

Linija 2 
Željeznički kolodvor – autobusni kolodvor/stajalište u Ulici Z. i Frankopana – Jalkovec – Poljana – Črnec – Brezje – željeznički kolodvor

Linija 3
Gojanec – autobusni kolodvor/stajalište u Ulici Z. i Frankopana – Bolnica – Banfica i natrag

Linija 4
Zbelava – D. Kučan – G. Kučan – autobusni kolodvor/stajalište u Ulici Z. i Frankopana i natrag

Linija 5
Zbelava – D. Kučan – Kučan Marof – autobusni kolodvor/stajalište u Ulici Z. i Frankopana i natrag

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Komentari

Komentara