Povežite se s nama

U fokusu

Autobusni kolodvor u – vojnu pekaru

Objavljeno:

- dana

Program HNS-a, SDP-a, HSU-a i HSLS-a za Varaždin

Već sada imamo sedam kandidata za varaždinskoga gradonačelnika, a na izvanrednim izborima bila su svega tri-četiri, a takav interes govori da smo u godinu i pol posložili stvari na bolje, ustvrdio je Goran Habuš, kandidat za varaždinskoga gradonačelnika ispred koalicije HNS-a, SDP-a, HSU-a i HSLS-a, koja je u četvrtak predstavila program za četverogodišnje razdoblje podijeljen u pet cjelina.

Gospodarstvo, kako je najavio Habuš, bit će prioritet koalicije.

-Usprkos recesiji, pomogli smo poduzetnicima i obrtnicima kroz sufinanciranje kamata. S time nastavljamo i dalje, ali i uvodimo nove projekte, rekao je govoreći o dijelu programa nazvanom „Grad Varaždin na usluzi gospodarstvu“.

U sklopu njega najavio je osnivanje Poduzetničko-investicijskog centara i proizvodnih inkubatora, opremanje poslovne zone Jalkovec i realizaciju projekta Tehnološki park II, povećanje sredstava za poticaje poduzetnicima, poticanje projekata s područja socijalnog poduzetništva dodjelom poljoprivrednog zemljišta i osnivanje energetske zadruge. Uz to, najavio je izradu registra gradske imovine i učinkovito upravljanje koje uključuje i smanjenje zakupnina, zatim  učinkovito gospodarenje otpadom uvođenjem 3. i 4. kante za primarnu selekciju otpada, kao i izgradnju bioplinskog postrojenja, kompostane i mehaničke obrade u okviru gradskih tvrtki.

Govoreći o dijelu programa nazvanom „Grad Varaždin – grad znanja“ Habuš je najavio obnovu gradskih vrtića i izgradnja novog objekta, zatim programe za darovite učenike u sklopu centara izvrsnosti u osnovnim školama, zdravu prehranu u osnovnim školama i vrtićima, podršku izgradnji sveučilišnog kampusa, linija kreditiranja za studente, oživljavanje sporta u školama kroz školske sportske lige te cjelodnevni boravak u školi, odnosno projekt »škola bez torbe«.

Završetak kanalizacijskog sustava u prigradskim naseljima i podizanje kvalitete života glavna je točka dijela programa“Grad Varaždin – moderna urbana sredina“. Uz to, tu je najavljeno i pokretanje projekta energetske učinkovitosti na gradskim objektima i poticaji kućanstvima, zatim mjerenje kvalitete zraka, vode i tla stalnim mjernim stanicama na mjestima nastanka onečišćenja, uporaba solarne energije i rad na energetskoj učinkovitosti na zgradama u gradskom vlasništvu te preseljenje Autobusnog kolodvora na novu lokaciju – bivšu vojnu pekaru.

U dijelu programa „Grad Varaždin – kulturno i turističko središte, grad sporta i mladih“ Habuš je najavio otvaranje  Centara za mlade i info točka za mlade u sklopu Doma željezničara koji će se unajmiti od Hrvatskih željeznica, zatim završetak obnove Sinagoge, osnivanje zaklade za vrhunski sport i poticanje sportske izvrsnosti kroz specijalizaciju sportova po osnovnim školama, pokretanje projekta zabavno-obrazovnog parka kukaca s kućom leptira te razvoj Varaždina kao destinacije u turističkim proizvodima tipa regionalnih i internacionalnih
tura.

U dijelu „Grad Varaždin – grad po mjeri građana“ Habuš je najavio potpore u osamostaljivanju djeci iz udomiteljskih obitelji ili domova nakon navršenih 18 godina u vidu stambenog smještaja, suradnj s Varaždinskom biskupijom u vezi hospicija i pučke kuhinje, povoljniji gradski prijevoz i božićnice za umirovljenike, Centar za treću životnu dob te programe za poticanje voluntarizma i za zdravi život.

„Sada imamo više iskustva nego što smo imali kada smo pobijedili 2011. godine. Tada smo naslijedili teško stanje, no ipak smo posložili gradsku upravu i započeli druge projekte. Nadam se da će nam građani dati priliku da ih dovršimo jer nama ne treba vrijeme za prilagodbu, zaključio je Habuš. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Evo kojih je pet tvrtki sa sjedištem u Varaždinu lani imalo najveće dobiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U povodu Dana Grada Varaždina Fina je analizirala rezultate poduzetnika sa sjedištem u Gradu Varaždinu u 2021. godini.

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2021. godini poslovalo je 2265 poduzetnika s 21.348 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 4 % u odnosu na 2020. godinu. 

U 2021. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su rast ukupnih prihoda od 13,4 % i ukupnih rashoda od 13,1 % u odnosu na godinu ranije. S ostvarenih 16,2 milijarde kuna prihoda u 2021. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije, koji su iznosili 31 milijardu kuna, bio je 52,2 %. Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2021. godini, u iznosu od 716,5 milijuna kuna, što je 19,5 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2020. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2021. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,3 %, u broju zaposlenih 47,8 %.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2021. godini bila je Vindija d.d. s 3,2 milijarde kuna. Društvo je s 1143 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina. 

U 2021. godini, najveću dobit razdoblja od 36,5 milijuna kuna ostvarilo je društvo Gumiimpex-GRP d.o.o. s 402 zaposlena. Oni imaju udio od 4,5 % u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu.

Top pet poduzetnika po prihodima u Varaždinu su lani bili Vindija, na drugom mjestu je Koka, na trećem Gumiimpex-GRP, slijedi Solvis pa Kostwein.

Ako se pogleda dobit varaždinskih tvrtki 2021. već je spomenuto da je tu najbolji bio Gumiimpex-GRP s 36,4 milijuna kuna, drugi je Solvis 33,6 milijuna kuna dobiti, treći TP Varaždin s 20,4 milijuna kuna, četvrta tvrtka COTRA d.o.o. s 18,8 milijuna kuna te Termoplin s 10,3 milijuna kuna.

Prosječna mjesečna neto plaća obračunata zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu, u 2021. godini, iznosila je 5628 kuna i bila je 0,3 % manja, u odnosu na prosječnu mjesečnu neto plaću obračunatu zaposlenima kod poduzetnika na području Varaždinske županije koja je iznosila 5.646 kuna. Također, plaća radnika koji rade u tvrtkama na području Varaždina je 11,4 % manja od prosječne neto plaće zaposlenih kod svih poduzetnika Republike Hrvatske koja je iznosila 6350 kuna.

– U razdoblju od 2008. do 2014. godine, iznimka je 2011. godina, vidljiv je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli. Ponovni pad ukupnih prihoda ostvaren je u 2020. godini (14,9 milijardi kuna), a u 2021. godini ponovni rast (16,2 milijarde kuna), s tim da još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna) – objavila je FINA.

Nastavite čitati

U fokusu

Evo tko su najdoktori 2022. godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

doktor liječnik stetoskop

Na portalu najdoktor.com pacijenti su devetu godinu zaredom birali najbolje doktore u Hrvatskoj, a među njima su i liječnici iz Varaždinske te Međimurske županije.

Na temelju ocjena i komentara korisnika navedenog portala, izabrani najdoktori u 2022. godini iz Varaždinske i Međimurske županije su:

Fizijatri: Ivan Kos i Vladimir Knež – Varaždinske Toplice

Ginekolozi: Ivo Bilopavlović,  Alex Jukić, Ivana Risek i Hrvoje Brijačak  – Varaždin

Neurokirurg: Vječeslav Kčira-Fideršek – Varaždin

Obiteljska medicina: Kristina Sambol, Silvija Cikač, Bojana Škvorc i Sanja Škudar-Popović – Varaždin

Otorinolaringolozi: Tajana Gudlin-Sbull i Domagoj Butigan – Varaždin

Oralni kirurg: Damir Roki – Varaždin

Ortodont: Mirna Weber – Varaždin

Stomatolozi: Ljiljana Peharda-Ivić – Vidovec i Ivana Ereš-Dugalija – Varaždin

Ortoped: Marko Labaš – Čakovec

Reumatolog: Vesna Budišin – Čakovec

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje