Diljem Hrvatske mnogi autobusni prijevoznici i vozači idu u štrajk upozorenja u petak, 23. kolovoza.

Kako su najavili predstavnici Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske te Sindikat prometa i veza Hrvatske, autobusni promet stat će u petak od 10 sati do 10:10.

– Tada neće prometovati autobusne linije, niti će raditi autobusni kolodvori, kao ni ostali radnici u linijskom prijevozu putnika. Svi vozači autobusa u tom periodu će se zaustaviti na 10 minuta, osim autobusa na brzim cestama i autoputevima. U isto vrijeme odnosno u vremenskom periodu od 10 sati do 10:30 održat će se prosvjedna vožnja autobusima od Zagrebačkog velesajma do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Prije svega ispričavamo se našim putnicima zbog neugodnosti koje će imati 23. kolovoza i eventualno 9. rujna ove godine i dalje prilikom putovanja autobusima javnog linijskog prijevoza diljem Hrvatske. Ispričavamo se cijeloj javnosti što smo prisiljeni djelovati na ovakav način. Poslije 30. studenoga, ni naši poslodavci, niti mi ne znamo što ćemo raditi. Nakon toga se ukidaju sve potpore, subvencije, mnoge linije su već dugo vremena ispod granice isplativosti, ukidanjem istih mnoga radna mjesta postaju upitna. Mnoga sela će biti odsječena od škola i bolnica te prepuštena daljnjem iseljavanju i propadanju, vozači odlaze i napuštaju RH, a tko će voziti putnike? – kažu sindikalisti o najavljenom štrajku.

Naime, ako se ne uspiju dogovoriti s Vladom 9. rujna, na prvi dan nove školske godine, idu u generalni štrajk.

Raspitali smo se koji će prijevoznici 23. kolovoza zaustaviti promet na području Varaždinske županije.

Naime, u Samoboru je 2. travnja 2019. osnovana Udruga hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika (UHAJLP). Cilj Udruge je zastupanje zajedničkih interesa autobusnih prijevoznika u javno linijskom prijevozu. Sjednici Skupštine je prisustvovalo 29 autobusnih javno linijskih prijevoznika koji zajedno zapošljavaju 4018 radnika, raspolažu s 2045 autobusa i obavljaju više od 80 posto županijskog autobusnog javno linijskog prijevoza na području Republike Hrvatske.

Članivi UHAJLP-a su i Presečki Grupa i AP Varaždin, koji obavljaju veliki dio autobusnog prometa na području Varaždinske županije. Hrvoje Meštrović, predsjednik UHAJLP-a, za Regionalni tjednik potvrdio je da će i dvije navedene grupe na 10 minuta u petak zaustaviti prometovanje.

Ipak, neće svi u štrajk.
U Varaždinu je 31. svibnja 2019. godine osnovana Udruga hrvatskih autobusnih prijevoznika, koju su osnovali brojni prijevoznici iz Hrvatske s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja autobusnog prijevoza putnika u cestovnom prometu. Nakon rasprave i usvajanja Statuta, donesena je i odluka o pokretanju postupka za upis u registar udruga te su u izvršni odbor udruge izabrani predstavnici tvrtki Vincek, Slavonija Bus, Slavonski Brod, Flixbus CEE South, Zagreb i Brioni iz Pule, dok je za predsjednika udruge izabran Krešimir Čumbrek iz tvrtke Vincek.

Ova grupacija neće u štrajk 23. kolovoza. Poslali su priopćenje u kojem objašnjavaju da su za stanje na autobusnom tržištu krivi sami sindikati, koji su gledali uništavanje tržišta i odljev radne snage te poslodavci, uglavnom okupljeni u ranije spomenuti UHAJLP, koji su uništavali županijska tržišta samo da bi ostvarili tržišne akvizicije.

– Navedena simbioza je čak i zlonamjerna jer se neizravno za članove naše udruge tvrdi da smo dužni porez i da smo loši poslodavci pa koristimo priliku da pozvati sve stručne i sposobne vozače autobusa da se zaposle kod naših članova kako više ne bi morali trpjeti niske plaće i loše uvjete rada – dio je priopćenja koje potpisuje Krešimir Čumbrek, predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih prijevoznika.

Komentari

Komentara