Autobusni prijevoznici su najavili štrajk upozorenja za 23. kolovoza.

Od Vlade traže da se hitno sklope ugovori o javnim uslugama s prijevoznicima i da se napokon donese Pravilnik o obavljanju javnog linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu, piše Večernji list.

– Prošle godine u svibnju je izašao Zakon… i u roku od 60 dana je trebao biti donesen pravilnik na temelju kojeg bismo sklapali usluge do 30. studenog 2019., no još nije objavljen – kaže prijevoznik mr. sc. Hrvoje Meštrović. Tim ugovorima uredio bi se sustav prijevoza i osiguralo funkcioniranje nerentabilnih linija te zadržali radnici.

Meštrović dodaje da je postojeći model prijevoza neodrživ.

– Provodi se po principu da prijevoznici kupuju i voze autobuse kakve hoće, nude cijene i uvode vozne redove kakve žele. Takav model davno je napušten u Europi. Ondje frekvenciju linija određuju gradovi i općine, odnosno država. Svaki dan gubimo novac a vozači odlaze van jer ne možemo dati veće plaće. Prijeti opasnost da će se vrlo brzo otkazivati linije, njih gotovo 95 posto, koliko je nerentabilno u Hrvatskoj – upozorava Meštrović.

Problem je, smatra, u tromosti cijelog sustava.

Prijevoznici traže uređenje tržišta u javnom prijevozu putnika autobusima. Drugo, traže izmjene kaznenog zakona kojima bi vozači autobusa dobili status službene osobe zbog učestalih verbalnih i fizičkih nasrtanja na njih. Kažu da Vlada ignorira njihove zahtjeve pa se nadaju pažnji kad dođe do kompletnog kolapsa autobusnog prijevoza.

Komentari

Komentara