Povežite se s nama

U fokusu

Započet će kompletna obnova i modernizacija autoceste sa spojem na GP Goričan!

Objavljeno:

- dana

Hrvatske autoceste donijele su odluku da će ove i iduće godine izdvojiti više od 100 milijuna kuna za potpunu obnovu autoceste A4, u dijelu koji prolazi kroz Međimursku županiju.

Obnova podrazumijeva kompletnu zamjenu asfalta i izgradnju čvora kojim će se povezati autocesta i infrastruktura na „starom“ graničnom prijelazu Goričan. Tom prilikom u službenom posjetu Međimurskoj županiji, boravili su predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta dr. sc. Boris Huzjan, član Uprave HAC-a Stjepan Baranašić, te direktor Sektora za investicije i EU fondove Miodrag Furdin, koji su održali radni sastanak sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem o problematici cestovnog sustava i infrastrukture.

U rekonstrukciju starog graničnog prijelaza Goričan uložit će se 21 milijun kuna!

Postojeći spoj autoceste prema tzv. „starom graničnom prijelazu Goričan“, koji je prethodno bio namijenjen za teretni promet, izgubio je svoju namjenu gradnjom novom graničnog prijelaza sa Republikom Mađarskom. Kako bi se osigurao pristup postojećim objektima iz svih smjerova uključujući i pristup na autocestu sa predmetnog područja, planira se rekonstrukcija spoja u puni čvor.

– Međimurje je veliko gradilište, puno se ulaže u obrazovanje i zdravstvo, no naši apeli i potrebe vezani su za ulaganje i u cestovnu infrastrukturu. Osim potrebe gradnje cestovnih obilaznica Nedelišća, Čakovca, Preloga i Murskog Središća, čije investicije su u nadležnosti Hrvatskih cesta, drago mi je da postoji razumijevanje i odluka Uprave Hrvatskih autocesta da riješe problem o kojem se govori posljednjih deset godina, u koju će biti uloženo više od 20 milijuna kuna. Infrastruktura na nekad najmodernijem graničnom prijelazu u Hrvatskoj propada, a njena revitalizacija, uvođenje novih ugostiteljskih, turističkih i gospodarskih sadržaja imala bi veliku korist za taj dio Međimurja. Stoga će spomenuta investicija HAC-a to omogućiti – rekao je međimurski župan, Matija Posavec.

Natječaj za izgradnju čvora planira se raspisati u rujnu 2018. godine, a radovi će započeti odmah po odabiru izvođača. Time se otvara mogućnost za korištenjem infrastrukture koja je trenutno neiskorištena, ali i veliki potencijal za razvoj turističkog sadržaja i promocije Međimurja. Predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan istaknuo je kako Hrvatske autoceste namjeravaju u autocestu A4 u 2018. i 2019. godini uložiti oko 300 milijuna kuna, od čega će u Međimurje biti uloženo oko 100 milijuna kuna.

– Osim rekonstrukcije spoja na graničnom prijelazu Goričan, planiramo rekonstruirati prateći uslužni objekt Varaždin za kojim postoji velika potreba, a uz značajna sredstva koja ulažemo u održavanje dionice A4, planiramo sanirati mnoge objekte, kolničke zastore, zidove za zaštitu od zračne buke, odbojne ograde i druge prometne objekte koji su potrebni da možemo bolje upravljati prometnim tokom i da naši korisnici imaju što bolju uslugu – rekao je predsjednik Uprave Huzjan.

Član Uprave Stjepan Baranašić naglasio je koliko će velika korist ove rekonstrukcije biti za mještane Goričana, koji će moći nesmetano prijeći preko autoceste do starog prijelaza i gospodarsku zonu koja se planira razviti na tom području, ali i za sve ostale korisnike autoceste. Hrvatske autoceste u 2019. godini planiraju radove u vrijednosti od 115 milijuna kuna od kojih će dio biti usmjeren na sanaciju oštećenja na nadvožnjaku u čvoru Čakovec u km 16+844 na dionici Varaždin – Čakovec te na sanaciju prijelaznih naprava i oštećenja nadvožnjaka u čvoru Goričan u km 2+825, dionica od granice s Mađarskom do čvora Varaždin.

Ulaganje u sigurnost

U planu je modernizacija postojeće autoceste, odnosno ulaganje u sigurnost. Planira se ulaganje dodatnih sredstava u modernizaciju postojeće autoceste, odnosno poboljšavanje sigurnosti za korisnike autoceste. U tu svrhu planiraju se izgraditi dodatni zidovi za zaštitu od buke te ugraditi nova prometna oprema čime će korištenje autoceste biti sigurnije, a život stanovnika uz autocestu kvalitetniji i bolji.

Ukupna investicijska ulaganja u Međimurskoj županiji u 2018. godini su 12.700.000 kuna, a dok će u 2019. godini biti gotovo sedam puta veća, što u brojkama iznosi čak 84.000.000 kuna!

U fokusu

Liga za Varaždin: Ukidanje prireza je uvjet za sastavljanje gradske većine! I točka.

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Liga za Varaždin izlazi na predstojeće lokalne izbore i najavljuje potpuno ukidanje prireza u Gradu Varaždinu.

PRIREZ U VARAŽDINU = NULA KUNA

— Ili ćemo samostalno sastavljati gradsku većinu ili ćemo onome koji će ju sastavljati našu podršku uvjetovati potpunim ukidanjem prireza. I točka — rekao je prvi čovjek Lige za Varaždin, gospodarstvenik Davor Patafta.

Objasnio je i zašto:

— Aktivacija trenutno neaktivne imovine Grada Varaždina, koja otprilike vrijedi tri milijarde kuna, godišnje može nositi prihod od jednog cijelog proračuna. Zašto da onda građani plaćaju prirez? Nekome to svake godine može biti novi televizor, a nekome jednom godišnje nova investicija.

U gradu s prosječno najnižim plaćama, a onda i mirovinama, prirezom se građanima dodatno izbija iz džepova još najmanje dva milijuna eura. Sramotno i točka.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinka Marta Divjak nakon smrti djevojčice: Oduzeti roditeljska prava na vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinka je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

Cijelu Hrvatsku šokirao je slučaj malene Nikoll iz Nove Gradiške. Ova dvoipolgodišnja djevojčica podlegnula je ozljedama u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti nakon što ju je premlatila vlastita majka.

Višednevni napori liječnika, nažalost, nisu bili uspješni. Ozljede glave bile su preteške. Preminula je na Uskrs. Malenu Nikoll roditelji su prije dvije godine ostavili u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. U studenome prošle godine zatražili su da je Centar vrati u obitelj, čemu je udovoljeno.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su malenu Nikoll roditelji mjesecima zlostavljali i zanemarivali, a Centar za socijalnu skrb za sve je to znao. Njezini roditelji su uhićeni, a ravnatelj Centra je smijenjen.

Slučaj je pokazao svu manjkavost sustava.

Reakcija

Zbog toga se na noge podignula javnost, ali i mnoge inicijative i udruge.

Varaždinka Marta Divjak iz inicijative „Moramo vam nešto reći“ sa svojom kolegicom Antonijom Skender sudjelovala je na sastanku s ministrom rada i socijalne politike Josipom Aladrovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

– Na sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrom Aladrovićem dogovorili smo izmjenu Zakona o udomiteljstvu. Važno je pokrenuti izmjene tog zakona i sve nelogičnosti koje u praksi otežavaju udomljavanje relaksirati i osnažiti mogućnost udomiteljstva – ističe Marta Divjak.

Dodala je da je važno žurno pojednostaviti i maksimalno ubrzati postupke udomljavanja i posvajanja, a kao preduvjet za to provesti obuku djelatnika centara te nadležnih sudova.

– Za djecu koja su ranjiva oformiti stručne nadzorne timove koji će se sastojati od psihologa, medicinskog djelatnika i socijalnog radnika. U zakone i postupke vezane za djecu unijeti stroga vremenska ograničenja da djeca ne bi godinama odrastala u domovima ili, još gore, u nasilnim obiteljima. Neophodno je raslojiti rad centara za socijalnu skrb tako da se odvoje odjeli za slučajeve vezane za djecu te da djelatnici tih odjela budu maksimalno angažirani. Također, nužno je osnovati sustavan nadzor rada i svih oblika djelovanja socijalnih radnika i drugih stručnjaka te samih centara za socijalnu skrb – objasnila je Marta zahtjeve koje su iznijele premijeru Plenkoviću i ministru Aladroviću.

No, je li možda rješenje da biološki roditelji koji ga se odreknu nikad više ne mogu ponovno dobiti svoje dijete?

Pravovremena reakcija

– Oduzimanje roditeljskih prava na vrijeme onim biološkim roditeljima koji nisu roditelji, nego zlostavljači. Otac pokojne djevojčice imao je više od 20 prijava za nasilje, nakon prve je dijete trebalo oduzeti – objasnila je Varaždinka.

Inače, Marta je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

– Nije bilo natezanja s biološkim roditeljima i oduzimanjem roditeljskih prava. Naravno, i dalje je predugo da dijete čeka dvije godine u sustavu, a i sama činjenica da su moji roditelji čekali dijete tri i pol godine je poražavajuća. Potrebe djeteta na koje roditelji odgovaraju tijekom ranog razvoja čine osnovu za više razine emocionalnih, socijalnih i intelektualnih sposobnosti, te je stoga socioemocionalni razvoj u prvim godinama od presudnog značaja. U najranijoj dobi uspostavlja se snažan emocionalni odnos između djeteta i roditelja, koji je za ovu dob primaran i u kojem su ovi emocionalni odnosi ključni za djetetov psihički, ali i fizički razvoj. Uvijek volim napomenuti da sam ja imala sreće te da prilagodba nije dugo trajala – otkriva Marta, koja je pokrenula inicijativu „Moramo vam nešto reći“.

Važna platforma

– Inicijativu sam pokrenula jer sam željela platformu koja će educirati javnost o posvajanju i udomljavanju. Drugi razlog je bio da bivša djeca iz sustava mogu podijeliti osobna iskustva i tako pomoći drugima, ali i potaknuti promjene u sustavu brige o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kad sam ja odrastala, nisam znala nijednu osobu koja je posvojena i nisam se imala ni s kim usporediti i povezati, a što mi je zapravo bilo potrebno, tako da sam napravila i grupe na Facebooku za posvojene i udomljene kako bi mogli izmjenjivati iskustva i podijeliti emocije. Zbog te zajednice sam upoznala i Tonku (Antoniju Skender), koja mi je prvo bila suradnica, a danas mi je najbolja prijateljica. Želimo senzibilizirati javnost, ukloniti stigmu s djece koja nemaju uobičajene životne putove te urediti sustav kako bi bilo manje djece u domovima, a više u obiteljima – rekla nam je Divjak, koja vjeruje da će u Hrvatskoj doći do zaokreta u sustavu socijalne skrbi.

– Mislim da hoće, zapravo nadam se da hoće. Ako je njihov interes bio zbog medija i javnosti, to je na njihovu savjest jer oko 4200 djece nema odgovarajuću roditeljsku skrb i nema vremena čekati. No, Tonka i ja smo rekle ministru i premijeru da ne mislimo odustati – zaključila je Varaždinka.

Nastavite čitati