Povežite se s nama

U fokusu

Avar i Bunić: Gradonačelniče, jeste li nas zamijenili s drugim gradskim vijećnicima?

Objavljeno:

- dana

NOVA REAKCIJA

Gradski vijećnici Zlatan Avar i Željko Bunić poslali su reagiranje na jučerašnje priopćenje gradonačelnika Varaždina Gorana Habuša, a vezano uz očitovanje Ministarstva financija o mogućem zaduženju Grada za balirani otpad.

Dvojica vijećnika sumnjaju da ih je Habuš zamijenio s drugim vijećnicima, a poručili su mu da on njima ne vjeruje, ali ni da oni ne vjeruju njemu, te su najavili da će kao odgovorni vijećnici sami zatražiti očitovanje Ministarstva financija o mogućnostima zaduženja, ali s jasnim i nedvojbenim pitanjima.

<< Avar i Bunić: Je li ministru financija Mariću prešućena prava istina?

<< Habuš po Avaru i Buniću: Kad im nešto ne paše, okreću ploču

Reagiranje donosimo u cijelosti.

“Možemo razumjeti nervozu i ljutnju gradonačelnika, no moramo ga podsjetiti da mi niti u jednoj jedinoj riječi na sjednici Gradskog vijeća 15. rujna nismo navodili da smo protiv rebalansa zbog načina zaduženja niti smo isticali potrebu da se zatraži mišljenje Ministarstva financija.

Navedeni potencijalni problem su iznosili neki drugi vijećnici, te je moguće da nas je gradonačelnik zamijenio. U tom smislu cijenjenog gradonačenika i njegove suradnike te sve dušebrižnike upućujemo da pažljivo pregledaju snimku 27. sjednice Gradskog vijeća (nalazi se na poznatom video servisu www.youtube.com).

Naša argumentacija na sjednici Gradskog vijeća je bila usmjerena upravo na to da se na temelju postojeće koncesije ona provede u svojem integralnom obliku. Lege artis. Naravno, uz uvjet da su osigurani novci, a posebice subvencioniranje.

Naš dopis kolegama gradskim vijećnicima je prije svega usmjeren intenciji da Gradsko vijeće ne bude pasivan promatrač, nijemi svjedok ili dežurni kritičar; već da Gradsko vijeće proaktivno preuzme namijenjenu ulogu u nalaženju legalnih rješenja, odnosno da bude osigurač zakonitosti provođenja nečega što je ključni problem Grada, a do sada je time upravljala gradska uprava koja nije riješila problem.

Iz toga razloga dajemo prijedlog predsjedniku Gradskog vijeća, no istovremeno ćemo, kao odgovorni vijećnici i sami uputiti upit Ministarstvu financija, s potpuno konkretnim pitanjima, na koje ćemo zatražiti nedvosmislene odgovore (za koje se nadamo ali i vjerujemo da ćemo ih dobiti). Pa ako odgovori budu onakvi kako to danas tumači gradonačelnik uljudno ćemo se ispričati. Podsjećamo gradonačelnika da smo takav upit poslali HERA-i u slučaju Termoplin i dobili konkretne odgovore koji ne ostavljaju prostor za spekulacije i proizvoljna tumačenja.

Kao gradski vijećnici do sada smo se naslušali sumnjivih objašnjenja različitih eksperata, kao što je, primjerice, bilo u slučaju JPP-a. Isto kao što gradonačelnik ne vjeruje nama, mi nemamo nikakvog razloga vjerovati njemu. Jer da je Goran Habuš ispunio svoja obećanja, o temi bala bi se prestalo govoriti 2013. godine!”

Zlatan Avar
Željko Bunić

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Zagorje-Tehnobeton je varaždinska tvrtka koja je lani ostvarila najveću dobit

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2020. godini poslovao je 2176 poduzetnika s 21.003 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 1,5 % u odnosu na 2019. godinu, objavila je FINA.

Znači, FINA je napravila pregled podataka tvrtki koji imaju sjedište baš u Varaždinu.

U 2020. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su pad ukupnih prihoda od 1,2 % i ukupnih rashoda od 1,9 % u odnosu na 2019. godinu. S ostvarenih 14,9 milijardi kuna prihoda u 2020. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije bio je 54,2 % (27,5 milijardi kuna).

Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2020. godini, u iznosu od 571,7 milijuna kuna, što je 19 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2019. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2020. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,9 %, u broju zaposlenih 49,7%, u ukupnim prihodima 54,2%, u ukupnim rashodima 54,6%, u dobiti razdoblja 45,8% i u gubitku razdoblja 46,8%.

U razdoblju od 2008. do 2014. godine (iznimka je 2011. godina) iskazan je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli, s tim da u 2019. godini (15,2 milijarde kuna) još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna). U 2020. godini ostvareno je 14,9 milijardi kuna ukupnih prihoda.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2020. godini, bila je VINDIJA d.d. s 3 milijarde kuna. Društvo je sa 1128 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina.

Druga po visini prihoda bila je KOKA d.d. s 1,3 milijarde kuna, koja je ostvarila 8,6 % ukupnih prihoda svih poduzetnika Varaždina.

U 2020. godini, najveću dobit razdoblja od 59,3 milijuna kuna ostvarilo je društvo ZAGORJE-TEHNOBETON d.d. s 236 zaposlenih (udio od 8,4% u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu).

Nastavite čitati

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje