Povežite se s nama

U fokusu

Avar i Bunić ogorčeni: Štromar i Habuš žele Varaždin pretvoriti u nacionalno smetlište!

Objavljeno:

- dana

PIŠKORNICA KUPUJE MBO TVORNICU

– Božićni dar župana Predraga Štromara i gradonačelnika Gorana Habuša nije mir i sreća, nego pretvaranje Varaždina u smetlište za cijelu Hrvatsku – istaknuli su vijećnici Zlatan Avar (nezavisni) i Željko Bunić (HSLS) na izvanrednoj konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Naime, pred Gradsko vijeće Varaždina, koje treba zasjedati 29. prosinca, upućen je dokument u kojem se predlaže mirno rješavanje spora s tvrtkom C.I.O.S MBO, i to za zemljište u Brezju na kojem je izgrađena tvornica. C.I.O.S. MBO se Gradu s takvim prijedlogom obratio prošli mjesec, i to zato da bi tvornicu mogli prodati Piškornici  – sanacijskom odlagalištu koje već obavlja dubinsko snimanje radi kupnje svih poslovnih udjela i preuzimanja cjelokupne djelatnosti.
 

Iz prezentacije Zlatana Avara i Željka Bunića

– Apeliramo na sve gradske vijećnike da dobro promisle hoće li podržati ovu odluku. Mi jesmo za mirno rješavanje spora oko zemljišta. Međutim, u pozadini ove odluke se krije namjera koja će donijeti veliku štetu Varaždinu. Umjesto da se otpad iz naših domaćinstava odvozi u Piškornicu, kao što se već godinama najavljuje, sad se iznenada planira da se smeće iz čak četiri sjeverne županije počne dovoziti u Brezje! Bojimo se da je to prvi korak prema pretvaranju Varaždina u nacionalno smetlište, što je bezobrazluk i zbog čega smo ogorčeni i bijesni – istaknuli su Avar i Bunić.
 

Vijećnici su istaknuli da je kapacitet MBO tvornice već povećan, pa može primati smeće iz četiri sjeverne županije

Prozvali su direktora Piškornice Mladena Jozinovića, župana Štromara i gradonačelnika Habuša navodeći da je riječ o dobro osmišljenom planu, pri čemu je prvi korak napravljen kad je MBO tvornici lani povećan kapacitet s 35.400 tona godišnje na 95.000 tona. 
 

Avar i Bunić prozivaju Jozinovića, Štromara i Habuša, ali i HNS-ove partnere iz SDP-a

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati

U fokusu

U Hrvatskoj danas bilježimo 134 nova slučaja zaraze koronavirusom i 32 preminule osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2519, priopćio je 25. siječnja Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 1485 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 138 pacijenata.

Preminule su 32 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 229.054 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 4859 preminulo, ukupno se oporavilo 221.676 osoba, od toga 579 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.109 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.156.456 osoba, od toga 2423 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati