Povežite se s nama

U fokusu

Avar i Bunić ogorčeni: Štromar i Habuš žele Varaždin pretvoriti u nacionalno smetlište!

Objavljeno:

- dana

PIŠKORNICA KUPUJE MBO TVORNICU

– Božićni dar župana Predraga Štromara i gradonačelnika Gorana Habuša nije mir i sreća, nego pretvaranje Varaždina u smetlište za cijelu Hrvatsku – istaknuli su vijećnici Zlatan Avar (nezavisni) i Željko Bunić (HSLS) na izvanrednoj konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Naime, pred Gradsko vijeće Varaždina, koje treba zasjedati 29. prosinca, upućen je dokument u kojem se predlaže mirno rješavanje spora s tvrtkom C.I.O.S MBO, i to za zemljište u Brezju na kojem je izgrađena tvornica. C.I.O.S. MBO se Gradu s takvim prijedlogom obratio prošli mjesec, i to zato da bi tvornicu mogli prodati Piškornici  – sanacijskom odlagalištu koje već obavlja dubinsko snimanje radi kupnje svih poslovnih udjela i preuzimanja cjelokupne djelatnosti.
 

Iz prezentacije Zlatana Avara i Željka Bunića

– Apeliramo na sve gradske vijećnike da dobro promisle hoće li podržati ovu odluku. Mi jesmo za mirno rješavanje spora oko zemljišta. Međutim, u pozadini ove odluke se krije namjera koja će donijeti veliku štetu Varaždinu. Umjesto da se otpad iz naših domaćinstava odvozi u Piškornicu, kao što se već godinama najavljuje, sad se iznenada planira da se smeće iz čak četiri sjeverne županije počne dovoziti u Brezje! Bojimo se da je to prvi korak prema pretvaranju Varaždina u nacionalno smetlište, što je bezobrazluk i zbog čega smo ogorčeni i bijesni – istaknuli su Avar i Bunić.
 

Vijećnici su istaknuli da je kapacitet MBO tvornice već povećan, pa može primati smeće iz četiri sjeverne županije

Prozvali su direktora Piškornice Mladena Jozinovića, župana Štromara i gradonačelnika Habuša navodeći da je riječ o dobro osmišljenom planu, pri čemu je prvi korak napravljen kad je MBO tvornici lani povećan kapacitet s 35.400 tona godišnje na 95.000 tona. 
 

Avar i Bunić prozivaju Jozinovića, Štromara i Habuša, ali i HNS-ove partnere iz SDP-a

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

U Varaždinu obuka komunalnih redara, raspravljat će i o komunikaciji s “teškim strankama“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ilustracija

Varaždin će u četvrtak, 7. prosinca, od jutarnjih sati biti domaćin obuke komunalnih redara.

Obuka komunalnih redara, namijenjena je i drugim službenicima i/ili pročelnicima u čijem je “opisu posla” problematika komunalnog gospodarstva.

Stoga će sudionici skupa u Park Boutique hotelu raspravljati između ostalog o zakonskoj regulativi za postupanje komunalnog redarstva s naglaskom na gospodarenje otpadom, o Odluci o komunalnom redu i drugim aktima JLS važnima za postupanje komunalnog redarstva.

Programom je prije pauze za kavu Predviđena još jedna zanimljiva točka. Riječ je  o profesionalnoj komunikaciji s „teškim strankama“, što god to značilo.

Nastavite čitati

U fokusu

Strani radnik u hrvatskim građevinskim tvrtkama je 20 posto skuplji od domaćeg

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Nedostatak radnika s potrebnim znanjima i vještinama sve više će postajati ključni ograničavajući razvojni problem hrvatskoga graditeljstva, ali i gospodarstva u cjelini. Hrvatska gospodarska komora provela je indikativno istraživanje o zapošljavanju strane radne snage među svojim članicama.

Istraživanjem su bile obuhvaćene veće građevinske tvrtke koje su imale zaposlene radnike iz drugih država, njih 12 ukupno. Broj stranih radnika u tim se tvrtkama kretao od 20 do 350 radnika.

Rezultate istraživanja kao i osvrt na aktualnu situaciju u građevini s obzirom na radnu snagu predstavila je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj na Hrvatskom graditeljskom forumu koji organizira Hrvatski savez građevinskih inženjera danas u Zagrebu.

Forum je zamišljen kao prilika za okupljanje i javnu diskusiju bitnih dionika u sektoru graditeljstva kako bi se raspravljalo o problemima u graditeljstvu i mogućim rješenjima tih problema.

Strani radnici zaposleni u građevini dolaze iz zemalja u okružju: BiH, Srbije, Kosova, Makedonije i Albanije, ali i iz nešto udaljenijih zemalja poput Ukrajine, Maroka, Egipta i Turske, a u posljednje vrijeme sve je više radnika koji stižu iz dalekih zemalja kao što su Uzbekistan, Nepal, Indija, Bangladeš i Filipini. Prema komentarima poslodavaca u građevini, najbolja iskustva imaju s radnicima iz Bosne i Hercegovine te dijelom iz Makedonije i Srbije – jezične barijere nema i radnici imaju potrebne vještine.

Što se zadržavanja u hrvatskim tvrtkama tiče, u najvećemu broju zadržavaju se radnici iz Bosne i Hercegovine, a zatim iz Makedonije, Srbije, Ukrajine i Bangladeša. Radnici iz dalekih zemalja zadržavaju se na radu u Hrvatskoj kraći period od radnika iz regije.

Čest je slučaj da određen broj tih radnika vrlo lako i brzo, bez objašnjenja, napušta posao u hrvatskim građevinskim tvrtkama.

– Iako je uvriježeno mišljenje da je strani radnik jeftiniji pa da zato domaći poduzetnici uvoze radnike, to ipak nije tako. Traženje radnika, trošak dozvola, prevoditelji, učenje i stručna obuka stvaraju određeni trošak koji nije zanemariv. Zbog svih tih dodatnih troškova strani radnik je oko 20 posto skuplji od domaćeg – ističe Čagalj.

Problem u privlačenju radnika građevinske struke u Hrvatsku su i neadekvatna primanja zaposlenih. Naime, prosječne mjesečne isplaćene neto plaće u građevinarstvu znatnije zaostaju za prosjekom.

Čagalj ističe da dugoročno rješenje problema stručne radne snage ipak ne leži u uvozu stranaca. S obzirom na to da nije izgledno kako će se u kratkome roku popraviti raspoloživost građevinskih stručnjaka na domaćemu tržištu, treba započeti s drugim mjerama radne politike.

Utjecaj stranih radnika može se promatrati i kroz produktivnost po zaposlenome koja se zadnjih godina povećava, ali je još uvijek dosta niža nego što je bila u 2008. Najslabija točka hrvatskoga građevinskog sektora svakako je produktivnost rada.

Broj zaposlenih u djelatnosti građevinarstva u drugome kvartalu 2023. iznosio je 115.000, što je više od sedam posto od ukupnog broja zaposlenih u RH.

U 2016. godini broj zaposlenih u graditeljstvu pao je na oko 86 tisuća, dok je na HZZ-ovu popisu bila oko 21 tisuća nezaposlenih građevinske struke. U građevinskome sektoru izgubljeno je više od 60 tisuća radnih mjesta. Nameće se zaključak da je upravo u tom periodu veliki broj domaćih radnika otišao raditi u inozemstvo.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje