Povežite se s nama

U fokusu

Avar i Bunić ogorčeni: Štromar i Habuš žele Varaždin pretvoriti u nacionalno smetlište!

Objavljeno:

- dana

PIŠKORNICA KUPUJE MBO TVORNICU

– Božićni dar župana Predraga Štromara i gradonačelnika Gorana Habuša nije mir i sreća, nego pretvaranje Varaždina u smetlište za cijelu Hrvatsku – istaknuli su vijećnici Zlatan Avar (nezavisni) i Željko Bunić (HSLS) na izvanrednoj konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Naime, pred Gradsko vijeće Varaždina, koje treba zasjedati 29. prosinca, upućen je dokument u kojem se predlaže mirno rješavanje spora s tvrtkom C.I.O.S MBO, i to za zemljište u Brezju na kojem je izgrađena tvornica. C.I.O.S. MBO se Gradu s takvim prijedlogom obratio prošli mjesec, i to zato da bi tvornicu mogli prodati Piškornici  – sanacijskom odlagalištu koje već obavlja dubinsko snimanje radi kupnje svih poslovnih udjela i preuzimanja cjelokupne djelatnosti.
 

Iz prezentacije Zlatana Avara i Željka Bunića

– Apeliramo na sve gradske vijećnike da dobro promisle hoće li podržati ovu odluku. Mi jesmo za mirno rješavanje spora oko zemljišta. Međutim, u pozadini ove odluke se krije namjera koja će donijeti veliku štetu Varaždinu. Umjesto da se otpad iz naših domaćinstava odvozi u Piškornicu, kao što se već godinama najavljuje, sad se iznenada planira da se smeće iz čak četiri sjeverne županije počne dovoziti u Brezje! Bojimo se da je to prvi korak prema pretvaranju Varaždina u nacionalno smetlište, što je bezobrazluk i zbog čega smo ogorčeni i bijesni – istaknuli su Avar i Bunić.
 

Vijećnici su istaknuli da je kapacitet MBO tvornice već povećan, pa može primati smeće iz četiri sjeverne županije

Prozvali su direktora Piškornice Mladena Jozinovića, župana Štromara i gradonačelnika Habuša navodeći da je riječ o dobro osmišljenom planu, pri čemu je prvi korak napravljen kad je MBO tvornici lani povećan kapacitet s 35.400 tona godišnje na 95.000 tona. 
 

Avar i Bunić prozivaju Jozinovića, Štromara i Habuša, ali i HNS-ove partnere iz SDP-a

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

Ove godine 17 poginulih: u kontroli prometa u Varaždinskoj županiji bit će angažiran maksimalan broj policajaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ove godine na području Policijske uprave varaždinske dogodilo se šest prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom u kojima je poginulo 17 osoba, javila je PU važdinska.

– Naglašavamo da je gotovo u svim prometnim nesrećama uzrok nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja vozila, kao i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola ili droga u krvi, dok je za posljedice sudionika u velikoj mjeri uzrok – nekorištenje sigurnosnog pojasa. Osim navedenog, evidentiran je i povećan broj poginulih vozača mopeda i motocikala uzrokovanih kršenjem prometnih propisa s njihove strane, ali i od strane drugih sudionika u tim prometnim nesrećama – objasnili su iz varaždinske policije.

Slijedom navedenog, apeliraju na sve sudionike u prometu da vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljaju, da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti i poštuju ograničenja brzine kretanja propisanih zakonom ili postavljenim prometnim znakovima, ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, ne koriste mobitel tijekom vožnje, koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu, ne ulaze u rizična pretjecanja bez obzira na žurbu, adekvatno smještaju djecu u vozilu te drže dovoljan razmak između vozila prilikom vožnje u kolonama.

Policija upozorava da će policijski službenici ovog vikenda, ali i kontinuirano do kraja godine, nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Nastavite čitati

U fokusu

Na Bregani i Goričanu policija nesavjesne vozače autobusa opalila po novčaniku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za vrijeme turističke sezone područjem Republike Hrvatske tranzitira veći broj autobusa. Kako bi osigurali sigurno prometovanje i spriječili prometne nesreće koje nažalost završavaju s najtragičnijim posljedicama, policijski službenici su tijekom vikenda, na ulasku u Republiku Hrvatsku kod graničnih prijelaza Bregana i Goričan proveli preventivno-represivnu akciju nadzora autobusa, odnosno vozača autobusa.

Tijekom pojačanog nadzora autobusnog prometa, policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije (Ravnateljstvo policije), u suradnji s inspektorima Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa (Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture), utvrdili su prekršaje vozača u slučaju tri poljska, dva bugarska te kod jednoga bosanskohercegovačkog i jednoga češkog prijevoznika.

Utvrđeni i sankcionirani prekršaji:

Bosanskohercegovački prijevoznik – nadzorom je utvrđeno da vozač upravlja autobusom, a pritom koristi karticu vozača koja nije valjana. Za utvrđene prekršaje naplaćena je novčana kazna pravnoj osobi te vozaču u iznosu od 11 400 kn, a uz potvrdu oduzeta je i kartica vozača;

Češki prijevoznik – utvrđen je nepravilan unos podataka na kartici vozača i nepravilni skraćeni dnevni odmor. Naplaćene su novčane kazne u iznosu od 500,00 kn i 150,00 kn;

Bugarski prijevoznik – nadzorom je utvrđeno nepravilno korištenje tahografskog uređaja te je za utvrđeni prekršaj vozaču naplaćena novčana kazna u iznosu 1 533 kn;

Bugarski prijevoznik – nadzorom je utvrđeno nepravilno korištenje tahografskog uređaja. Za utvrđene prekršaje svakom vozaču naplaćene su novčane kazne u iznosu od 500 kuna;

Poljski prijevoznik – utvrđeno je nepravilno korištenje tahografskog uređaja te je naplaćena novčana kazna u iznosu od 500,00 kn;

Poljski prijevoznik – utvrđeno je nepravilno korištenje tahografskog uređaja te je naplaćena novčana kazna u iznosu od 500,00 kn;

Poljski prijevoznik – nadzorom su utvrđene manipulacije. Vozač je za kontrolno razdoblje predočio potvrdu kojom izjavljuje da je bio na odmoru, međutim uvidom u službene evidencije MUP-a utvrđeno je da je u navedenom razdoblju imao vidljive prijelaze državne granice RH pri čemu je obavljao prijevoz putnika. Za utvrđene prekršaje naplaćena je novčana kazna u iznosu od 12 600 kn.

Policija će i u narednim vikendima pojačano nadzirati autobusni promet, odnosno vozače autobusa koji su u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku, te i na taj način pokušati preventivno utjecati na sigurnost cestovnog prometa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje