Povežite se s nama

Aktualno o koronavirusu

Avar o brzom testiranju u industriji: “Čačić je uljepšavao situaciju i opstruirao gradski Stožer“

Objavljeno:

- dana

Eskalacija ljudi zaraženih koronavirusom na području Varaždinske županije mogla se izbjeći, ustvrdio je zamjenik varaždinskog gradonačelnika na današnjoj konferenciji za medije koju je sazvao kao Načelnik Stožera civilne zaštite grada Varaždina.

Avar je ponovio svoju, više puta javno izrečenu tvrdnju, da su proizvodni pogoni žarišta COVID-a 19, a ne teretane, sportske hale i kafići. Po njemu, danas je to Nacionalni stožer potvrdio.

– Prije nego što sebe župan (Radimir Čačić) proglasi spasiteljem Republike Hrvatske, meni je drago da je danas na presici Stožera civilne zaštite RH konačno najavljeno brzo testiranje u industrijskim zonama. Odnosno u tvrtkama koje okružuju grad Varaždin i ovo područje – izjavio je Avar.

Podsjetio je da je varaždinski gradski Stožer 19. studenoga ove godine poslao ministrima Davoru Božinoviću i Viliju Berošu dopis u kojem su ga „zamolili da se uvede brzo testiranje u žarištima na području Varaždina i Varaždinske županije”.

– O tome sam govorio i na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, ali je dio nacionalnih medija moje izjave iz nepoznatog razloga cenzurirao – potužio se Avar.

Potom je napomenuo da su on i njegove kolege više od tri tjedna javno apelirali da se prihvati činjenica da su upravo industrijski pogoni žarišta koja treba „gasiti“.

– To nisu kafići, to nisu sportski centri, to nije kultura, kazališta, a to je razvidno iz odluka Nacionalnog stožera. Još tada smo zamolili da se krene u testiranje, mi smo također u proračunu Grada osigurali i spremni smo i dalje – što ćemo komunicirati prema HZJZ-u – da možemo sufinancirati dio tog troška, ukoliko to prihvate, a nadam se da hoće – rekao je Avar.

Dodao je da se pokazalo točnim ono što „cijelo vrijeme mi govorimo, a što je župan opstruirao i govorio da su žarišta negdje drugdje“.

– Sjećamo se svi njegove izjave da on razumije one tvrtke koje skrivaju kontakte, ali da to ne podržava. To je uzrok ove eskalacije na području grada Varaždina i Varaždinske županije – ukazuje Avar.

Naglasio je i kako „danas imamo zabrinjavajući trend rasta broja zaraženih i hospitaliziranih.

– To govori o tome da je gospodin Čačić neki dan kad je govorio o tome da postoji izravnanje krivulje i blagi pad, zapravo malo uljepšao situaciju. Koliko mi pratimo i imamo podatke, imamo u dva tjedna rast zaraženih, prosječni rast koji se temelji na onome kad gledamo dan kad smo zatvorili u Varaždinskoj županiji sve kafiće i sportske centre, tad je broj oboljelih bio 182. Moramo se dogovoriti o tome od kad brojimo tjedne. Po nama u dva tjedna imamo prosječni broj zaraženih 272, što pokazuje rast, a ne pad – zaključio je Zlatan Avar.

Na pitanje novinara zna li zašto će testiranje početi baš u Calzedoniji, odgovorio je da možda zato jer tvrtka ima dva pogona i jer je najveća. No, rekao je i da , smatra da „treba krenuti s Calzedonijom, a potom nastaviti niz sa Boxmarkom i Wollsdorfom“.

 

 

Aktualno o koronavirusu

Jedna osoba preminula zbog korone, u Općoj bolnici liječi se 20 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji jučer je potvrđeno sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je testirano 89 osoba.

Jedna osoba je preminula od Covida-19.

U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 20 osoba.

Oporavilo se 11 osoba i broj aktivnih slučajeva je 85.

Svi zainteresirani građani cijepiti se mogu u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije, u prostorima Epidemiološke djelatnosti u Ulici F. Galinca 3 u Varaždinu – zgrada Zavoda za hitnu medicinu, 3. kat, utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati. 

Nastavite čitati

Aktualno o koronavirusu

U Varaždinskoj županiji potvrđeno 16 novih slučajeva koronavirusa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji jučer je potvrđeno 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što su testirane 72 osobe, javio je 20. svibnja županijski Stožer.

U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 20 osoba.

Oporavilo se 20 osoba i broj aktivnih slučajeva je 83.

Svi zainteresirani građani cijepiti se mogu u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije, u prostorima Epidemiološke djelatnosti u Ulici F. Galinca 3 u Varaždinu – zgrada Zavoda za hitnu medicinu, 3. kat, utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje