Povežite se s nama

U fokusu

“Sve je bilo smišljeno: nakon razotkrivanja afere Termoplin naplaćuje plin po ugovorenoj cijeni”

Objavljeno:

- dana

AVAR PREDAO KAZNENU PRIJAVU

Nezavisni vijećnik Zlatan Avar je prošli tjedan Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu predao kaznenu prijavu, kao što je i najavio nakon što je razotkrio da je Termoplin u 2014. i 2015. gradskim tvrtkama i ustanovama plin fakturirao po prosječno 30 posto višim cijenama nego što je ponudio u postupku javne nabave.

– Razlozi kaznene prijave su sustavno varanje kupaca, u konkretnom slučaju javnih ustanova u kulturi i obrazovanju, osnovnih škola te trgovačkih društava u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Grada Varaždina, u periodu od 1. ožujka 2014. do 29. veljače 2016. godine (a vjerojatno i ranije). Do toga je došlo na način da su odgovorne osobe Termoplina, nakon što su potpisale ugovore o opskrbi plinom po cijenama dogovorenim u javnoj nabavi, kontinuirano i bez iznimke utjecale da Termoplin izdaje fakture u iznosima višim od onih dogovorenih u javnoj nabavi – naveo je u kaznenoj prijavi.

“Varanje javnih ustanova, ali i građana”

Dodao je da su u tom razdoblju proračun Grada, ali i proračun RH, prema njegovim procjenama, oštećeni za najmanje 1,5 milijuna kuna. – Iz priložene dokumentacije je jasno vidljivo da se Termoplin d.d. s jednom (dosta nižom) jediničnom cijenom javlja u postupku javne nabave kako bi dobio posao, dok sasvim drugu (višu) jediničnu cijenu ispostavlja na fakturi odmah nakon provedenog postupka javne nabave – piše.

Avar smatra da se to nije dogodilo slučajno.

– Evidentno je da je obračun viših jediničnih cijena bio smišljen i namjeran, jer je nakon mojeg javnog istupa u ožujku 2016. godine, Termoplin počeo izdavati fakture s jediničnim cijenama koje su identične jediničnim cijenama koje su ponuđene u postupku javne nabave, odnosno ugovorenim cijenama – istaknuo je u kaznenoj prijavi.

– Po mojem mišljenju u ovom slučaju ne radi se o jednostavnom odnosu dobavljač – kupac, nego o odnosu u kojem jedno poduzeće s privilegiranim informacijama vara javne ustanove, a posredno i sve građane Grada Varaždina – zaključio je.

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Zabilježeno oko 140 slučajeva gripe u Hrvatskoj, cijepljenje u studenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog pandemije covida gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe, koja može uzrokovati teže oblike bolesti, rečeno je na predstavljanju javnozdravstvenog projekta “Ove sezone nosi se zdravlje”, kojim se naglašava važnost edukacije o cijepljenju protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza četverovalentnog cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza, čija je distribucija započela, javlja HRT.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama, gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu na lanjskih 150 tisuća doza.

Do sada je već zabilježeno oko 140 slučajeva gripe. Simptomi se gotovo i ne razlikuju od simptoma covida.

– Za gripu je možda malo karakterističniji taj nagli skok temperature, a za covid je potpuno karakterističan gubitak osjeta i okusa – objasnio je dr. Tiljak.

Svi koji nemaju pravo na besplatno cjepivo moći će ga kupiti po cijeni od 96 kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje