Povežite se s nama

U fokusu

AZRA najbolje zna kako do novca iz EU

Objavljeno:

- dana

VAŽNA OBLJETNICA

Agencija za razvoj Varaždinske županije (AZRA) obilježila je deset uspješnih godina rada. 

Kroz desetogodišnje postojanje razvila se u jednu od najuspješnijih razvojnih agencija u ovom dijelu regije, pokretač je regionalnog razvoja te glavna jedinica za privlačenje sredstava iz euorpskih i nacionalnih fondova, a prema Zakonu o regionalnom razvoju Republike Hrvatske akreditirana je i kao regionalni koordinator za Varaždinsku županiju. 

Za EU fondove 

AZRA, kao i istoimeni sastav novog vala, i Agencija za razvoj, bila je jedna od prvih razvojnih agencija na ovom području, osnovana od strane Varaždinske županije i u njezinom je stopostotnom vlasništvu. Osnovana je da bi se osigurao optimalan razvoj Varaždinske županije s ciljem promicanja i provedbe razvojnih aktivnosti u skladu s razvojnim prioritetima Varaždinske županije. Iako su se od početka do danas mijenjale struktura i organizacijski ustroj, AZRA je uvijek bila usmjerena na pružanje podrške privatnom, civilnom i javnom sektoru, kroz osiguravanje informacija, edukaciju te pružanje konzultantskih usluga i pomoći svim dionicima od strane zaposlenih stručnjaka koji pokrivaju sva područja djelatnosti, a gotovo svi s visokim su ili višim stupnjem obrazovanja. No, kako je sve počelo?

U kontekstu pristupnog puta Hrvatske prema punopravnom članstvu u EU razvojne agencije imale su status stručnih institucija, sa znanjem i iskustvom u poznavanju europske politike i mogućnosti privlačenja novca iz europskih fondova. 

Kada je AZRA osnovana, 1. kolovoza 2005. godine, Hrvatska je već dobila status kandidata za članstvo u EU te je započela pregovore. U to vrijeme Hrvatskoj su bili na raspolaganju pretpristupni programi pomoći CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD, u sklopu kojih je AZRA već tada uspješno implementirala desetak važnih projekata, od projekta REI (Roma Employment Initiative), usmjerenoga na romsku nacionalnu manjinu, Turističko-kulturno informativni centar Lepoglava – TKIC, projekt ICE, Internalisation of Cross-Border Entrepreneurship, projekt FUTURE PUBLIC ENERGY, Projekt SMEs GO ONLINE, Putevi tradicionalne hrane P.O.T, For Plan – Interregional Forestry Management Plan, i druge. Projekti su pokrivali sva područja, od poduzetništva, ekologije, turizma, energetske učinkovitosti do problema nacionalnih manjina, a vrijednost im je bila viša od dva milijuna eura.

 

Varaždinska županija je 2007. godine otvorila Ured hrvatskih regija u Bruxellesu

Od 2007. godine do stupanja u članstvo EU, sredstva su bila dostupna preko Instrumenta pretpristupne pomoći IPA, koji je u financijskom razdoblju 2007.-2013. zamijenio  dotadašnje programe pomoći. Tek tada su se otvorila vrata i mogućnosti snažnijeg povlačenja sredstava iz pretpristupnih fondova, a AZRA je uspješno iskoristila te pripremila i sudjelovala u provedbi  nekoliko zapaženih projekata za Varaždinsku županiju. Prije svega to su bili prekogranični projekti iz IPA prekogranične suradnje sa Slovenijom, poput projekata Mura-Drava.bike, Edu-preneur, SPRINT, IR-OVE, zatim s Mađarskom projekti InvestPro i InvestStrategy, a kroz komponentu IPA IV razvoj ljudskih potencijala projekti INVET, ECHO i One click away. Vrijednost samo tih projekata iz IPA programa bila je viša od četiri milijuna eura, bez projekata financiranih iz ostalih programa pomoći, IPARD-a, Europe za građane i različitih europskih lokalnih vlada. Također, u završnoj fazi provedbe su četiri projekta odobrena u sklopu Operativnog programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska 2007.-2013., ukupne vrijednost više od 1.200.000 eura.

Ured u Bruxellesu 

S uspostavljanjem snažnije suradnje s jedinicama lokalne samouprave i pružanjem stručne pomoći i podrške u njihovom razvoju, Varaždinska županija otvorila je Ured hrvatskih regija u Bruxellesu 2007.  kako bi povezala članove Ureda s ključnim europskim institucijama i regijama iz drugih zemalja EU. 

Ured zastupa interese hrvatskih partnera, pronalazi mogućnosti za suradnju s europskim partnerima u projektima koje financira EU te prikuplja (networking) i prosljeđuje informacije o događanjima na raznim područjima djelovanja EU, a također, partneri su članovi raznih regionalnih mreža i inicijativa. 

Do sada su Uredu hrvatskih regija od županija pristupile Bjelovarsko-bilogorska, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka, od gradova Koprivnica, Rijeka i Varaždin, te Općina Vidovec. Nadalje, ulaskom u EU Hrvatskoj su se otvorile značajne financijske mogućnosti na području europskih fondova i financiranja projekata kroz instrumente kohezijske politike, najvećim dijelom kroz Europski socijalni fond, Europski fond za regionalni razvoj, Europski fond za ribarstvo, Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj te Kohezijski fond.

 

AZRA pruža podršku regionalnom razvoju Županije i radi na izradi Županijske razvojne strategije

AZRA je dosad sudjelovala u izradi i provedbi nekoliko projekata od značajne važnosti za Varaždinsku županiju u području obrazovanja, financiranih sredstvima Europskog socijalnog fonda, od kojih treba istaknuti projekte: “Osiguravanje pomoćnika učenicima u školama Varaždinske županije”, projekt Srednje škole Arboretum Opeka Inovativni kurikulum “Cvjećara” u skladu s europskim standardima kvalitete FLORA+,  projekt Srednje škole Ludbreg “Promocija obrtničkih i strukovnih zanimanja u duhu razvoja poduzetništva” koji je za tu školu izradila AZRA, a pružala je tehničku pomoć Srednjoj školi Ivanec za projekt SMUN (Suvremene metode u nastavi). Također, AZRA odrađuje upravljanje provedbom Projekta razvoja IPP i IPT na području regije sjeverne Hrvatske, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, od iznimne važnosti za razvoj integriranog prijevoza putnika i tereta na području regije. 
Ukupna vrijednost svih spomenutih projekata iznosi više od 10 milijuna kuna. 

Strukturni fondovi 

AZRA će i dalje raditi svoj posao te pružati podršku privatnom, civilnom i javnom sektoru, a velike su mogućnosti koje se nude iz strukturnih fondova i suradnje s dionicima u tom pogledu. Osvrt na mogućnosti koje se nude iz strukturnih fondova i suradnju s dionicima u tom pogledu dao je direktor AZRA-e Krunoslav Lukačić.

– Financijskim sredstvima iz spomenutih strukturnih fondova kroz ove se projekte želi potaknuti gospodarski razvoj, regionalna konkurentnost, zapošljavanje te europska međunarodna suradnja, a mi kao Agencija pritom imamo važnu ulogu u odabiru i pripremi projekata koji će na optimalan način doprinijeti snažnijem razvoju svih sektorskih područja u Varaždinskoj županiji, s posebnim naglaskom na povećavanju zaposlenosti te usavršavanju i edukaciji ciljnih skupina, kao ključni preduvjet današnjim potrebama tržišta rada – istaknuo je Lukačić.

Dodao je da AZRA ima i vrlo važnu ulogu u koordiniranju aktivnosti jedinica lokalne samouprave vezanih uz regionalni razvoj. 
– Također, Agencija radi na poticanju zajedničkih razvojnih projekata s drugim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave te kroz međuregionalnu i prekograničnu suradnju, a kao regionalni koordinator za Varaždinsku županiju pružamo podršku regionalnom razvoju Varaždinske županije i radimo na izradi Županijske razvojne strategije te surađujemo s drugim regionalnim koordinatorima radi stvaranja i provedbe zajedničkih projekata – rekao je Lukačić.  

Daljnja suradnja 

AZRA s posebnim entuzijazmom i odgovornošću pruža svoju stručnu podršku svim općinama i gradovima s područja Varaždinske županije, ali i području cijele Hrvatske, od Općine Motovun u Istarskoj županiji do Općine Blato u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, vodeći pritom brigu o lokalnim specifičnostima i potrebama ulaganja te razvijanja projekata u skladu s tim. 

– Važan partner su nam brojni načelnici i gradonačelnici s kojima surađujemo, pružamo im kontinuiranu pomoć i podršku, od informiranja o otvorenim natječajima, pripreme i vođenja projekata te izrade strateških i drugih dokumenata kako bi njihovi projekti bili najbolje pripremljeni za prijave na natječaje jer samo tako možemo doprinijeti ravnomjernom razvoju svih područja u Varaždinskoj  županiji – naglasio je direktor AZRA-e.

 

AZRA je potvrdila da je politika razvoja županije bila dobra, rekao je Leverić 

Zahvalio je na dosad ostvarenoj uspješnoj suradnji svim poslovnim partnerima, jedinicama lokalne (regionalne) samouprave, poduzetnicima, organizacijama civilnog društva, razvojnim agencijama, javnim, obrazovnim institucijama te fizičkim osobama.  Istaknuo je kako se nada da će se ta suradnja nastaviti i intenzivirati i u budućnosti. 
– Što se tiče planova za budućnost, na raspolaganju nam stoje izuzetno velika sredstva iz europskih fondova, a naša je obveza i odgovornost da ih maksimalno iskoristimo, identificiramo ključne potrebe i prioritete razvoja svih dionika te u skladu s tim kontinuirano pripremamo i provodimo razvojne projekte s ciljem što snažnijeg razvoja svakog od ključnih dionika Varaždinske županije i cijele Hrvatske – istaknuo je Lukačić te je posebno zahvalio svim djelatnicima AZRA-e koji su zaslužni za uspjehe Agencije.

AZRA će i dalje biti okosnica razvoja Varaždinske županije 

AZRI su na 10 uspješnih godina čestitke uputili mnogi, a među njima bio je i varaždinski župan Predrag Štromar. 

Velike investicije
-U našoj Županiji, djelomično i zahvaljujući EU fondovima, nikad nije bio zabilježen ovako velik investicijski ciklus, vrijedan više od milijardu kuna. U okviru toga su i agencijski projekti poput modernizacije naših srednjih škola, asistenata u nastavi, razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta te mnogi drugi. Siguran sam da će AZRA i dalje ostati okosnica razvoja i još više raditi na projektima koji imaju regionalni značaj i regionalnu dimenziju – rekao je Štromar.

Zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić, koji je bio jedan od troje prvih zaposlenika AZRA-e, rekao je da je Varaždinska županija već 2005. godine prepoznala važnost financiranja projekata iz EU. 

– Od samih početaka do danas Agencija je sudjelovala u izradi nekoliko desetaka ključnih razvojnih projekata od strateške važnosti za Varaždinsku županiju i time potvrdila da je politika razvoja Varaždinske županije bila dobra – rekao je Leverić. 
Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić pohvalio je AZRU za projekt TKIC-a vrijednosti 981.037,02 eura, nakon čega je uspješna suradnja nastavljena i ostvarena na mnogo drugih zajedničkih projekata.

– Svakako treba spomenuti projekt Izgradnje sustava za pročišćavanje otpadnih voda – Kamenica iz IPARD programa vrijednosti od oko 1,1 milijun kuna – rekao je Škvarić.

I Općina Maruševec imala je uspješnu suradnju, što je posebno vidljivo iz realizacije Mjere 301 iz IPARD programa. 
– Njome je realiziran projekt Općine Maruševec “Rekonstrukcija nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec” i ostvaren povrat sredstava u iznosu od 2,1 milijun kuna – istaknuo je načelnik Ivan Šagi, dok je predsjednik Uprave PPK Karlovac Igor Miljak zahvalio AZRI na uspješno odrađenom velikom projektu PPK Karlovačke mesne industrije u sklopu IPARD programa ukupne vrijednosti 23 milijuna kuna. Projekt je omogućio tehnološko unapređenje ove karlovačke tvrtke. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Milanović: Ovo nije državni udar, ovo je samo priprema. Hoće li mi uzeti putovnicu? Ti ljudi su opasni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što se danas oglasio Ustavni sud, reagirao je i predsjednik Zoran Milanović.

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Prvo se oglasio na svom Facebooku gdje je objavio fotografiju te napisao: Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda.

Potom je na konferenciji za medije istaknuo da želi umiriti građane.

– Želim umiriti građane koji su ljuti. Volja građana će odrediti izvršnu vlast, a sigurno neće suci Ustavnog suda. Prije mjesec dana mogli su prijetiti, a ja sam se držao uputa i nisam htio ugroziti šanse SDP-a. To je bila prijetnja koja je mogla prouzročiti materijalne posljedice. Međutim, na Ustavnom sudu mogu govoriti što žele, ali ne mogu ništa napraviti! – rekao je Milanović.

Dodaje da Ustavni sud ne može ništa protiv volje građana.

– Reći ću samo da protiv toga nema pravnog lijeka. To je volja građana, Ustavni sud tu ne može ništa. Drugo, ne bih se složio da je ovo državni udar, ovo je priprema za udar. Ovo je samo priprema Ustavnog suda da Plenković dobije Sabor. Prije nego što krenemo razgovarati tko je mandatar, jako je važno da se konstituira Sabor. To su dva odvojena procesa. Ja moram sazvati konstituiranje 20 dana od objave službenih rezultata – rekao je Milanović,a prenosi Jutarnji list.

– Sabor može mijenjati zakone, donositi nove zakona, može u okviru Ustava raditi što hoće – promijeniti izborne zakone, ukinuti Lex AP, ali ja tu neću sudjelovati. Pozivam sve koji su do izbora biti antikorupcijska koalicija, koji su glasali protiv skandaloznih mjera, da pokažu dosljednost. HDZ će imati barem potpredsjednika Sabora, ali predsjednika ne. Ovo nije priča o meni, ja sam predsjednik Republike, ja ću poštivati Ustav, a mandat će dobiti samo onaj sa 76 potpisa – rekao je Milanović i dodao da će volja građana biti poštivana i da se tu Ustavni sud ne može ispriječiti.

– Hoće li mi zabraniti političko djelovanje? Hoće li mi uzeti putovnicu? Što je sljedeće? Ti ljudi su opasni, tako više ne može dalje. Hrvatski ljudi su glasali protiv toga. Onaj tko skupi većinu, taj će voditi našu zemlju za koju se isplati boriti – zaključio je Milanović.

–Ja ću čekati dok se većina skupi, tu su razumni rokovi. Postoji mogućnost da se akteri dogovore, razumijem stavove stranaka, ali situacije je komplicirana i teška. Ako Sabor ne bude uspješan, može se raspustiti. Nije da prijetim. Nadam se da se to neće dogoditi – rekao je na kraju.

Nastavite čitati

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje