Povežite se s nama

Život i društvo

AZRA osigurala 164.000 kuna ludbreškoj školi

Objavljeno:

- dana

POTPORE IZ EU

Agencija za razvoj Varaždinske županije uspješno osigurava EU sredstva za projekte u obrazovanju. 

Za Srednju školu Ludbreg su izradili projekt „Promocija obrtničkih i strukovnih zanimanja u duhu razvoja poduzetništva“, za koji je u sklopu poziva „Obrazovanje za poduzetništvo i obrt“ Ministarstva rada i mirovinskog sustava odobreno 164 tisuće kuna bespovratnih sredstava. 

– O uspješnosti govori činjenica da je za sredstva konkuriralo više od 450 projekata, a za financiranje je odobreno njih 83, ukupne vrijednosti 17,9 milijuna kuna – istaknuo je direktor AZRA-e Krunoslav Lukačić. 

AZRA je izradila i projekt „Osiguravanje pomoćnika učenicima u školama Varaždinske županije“, zahvaljujući kojem je u prošloj školskoj godini za 92 učenika u osnovnim i srednjim školama kojima je Županija osnivač osigurano 92 pomoćnika u nastavi. Projekt ukupne vrijednosti 3.043.908 kuna je u stopostotnom iznosu financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda. – I u školskoj godini 2015./2016. pomoćnici će se jednim dijelom financirati EU sredstvima, stoga AZRA i ove godine intenzivno radi na pripremi novog projekta – ističu.

Odnedavno je u provedbi i projekt Srednje škole Arboretum Opeka „Inovativni kurikulum ‘Cvjećara’ u skladu s europskim standardima kvalitete FLORA+“, koji je vrijedan 1.649.762 kune, u kojem AZRA odrađuje upravljanje provedbom projekta. Za financiranje je odobren u sklopu poziva Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i potrebama tržišta rada – faza II. U sklopu istog poziva AZRA je odradila i tehničku pomoć Srednjoj školi Ivanec, čiji je projekt SMUN, ukupne vrijednosti 1.514.150 kuna, također odobren za financiranje.
Znanje i iskustvo AZRA-inih stručnjaka u pripremi i provedbi EU projekata stoji na raspolaganju svim dionicima koji u korištenju EU sredstava vide priliku za daljnji razvoj.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Načelnik Cestice Mirko Korotaj obišao radove u Virju Križovljanskom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U naselju Virje Križovljansko, u Općini Cestica, trenutno je u tijeku izgradnja fasade na zgradi vatrogasnog doma.

S predsjednikom Vatrogasnog društva Danijelom Sambolecom, načelnik Mirko Korotaj obišao je radove koji su u završnoj fazi.

Ukupna vrijednost investicije je 137.000 kuna, a završetak je predviđen do kraja travnja. Danijel Sambolec izrazio je zadovoljstvo što će vatrogasni dom zasjati u novom ruhu te je tom prilikom izjavio: “Radovi na fasadi koji su započeli prošlog mjeseca odvijaju se prema predviđenom planu i samim završetkom bit će zaokružena potpuna modernizacija našeg doma. Naime, u proteklom razdoblju izvršeni su radovi rekonstrukcije krovišta, ugrađeni su novi prozori, a ranije su kupljeni novi stolci. Neke od radova odradili su sami mještani, no velika pomoć pružena nam je od strane Općine pri čemu zahvaljujem načelniku Mirku Korotaju. Naš dom je uistinu centar događanja u našem mjestu, a sada će svojim izgledom biti na ponos svim mještanima”.

Načelnik Korotaj osvrnuo se na aktivnosti koje su trenutno u tijeku na području naselja Virje Križovljansko, ali je najavio planove za buduće razdoblje: “Ovim završetkom radova, vatrogasni dom postat će jedan lijepi ukras u središtu naselja, ali će imati i korisnu funkciju u društvenom životu. Zahvaljujem mještanima i posebno Vatrogasnom društvu koji vrlo savjesno vode brigu o zajedničkoj imovini te će u tom smjeru uvijek imati partnera od strane Općine. Osim ovog objekta, u naselju je pred završetkom izgradnja kanalizacije te kad se završi sa priključcima, asfaltirati će se sve ceste. Već prije izgrađena je javna rasvjeta i rekonstruirana niskonaponska mreža u čitavom naselju, što je uvelike pridonijelo boljem standardu života na tom području.”

Nastavite čitati

Život i društvo

Brojni Ivančani žele zasaditi klonove ivanečke lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec

Predstavnici Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom, kojima se pridružio i gradonačelnik Milorad Batinić, 4. ožujka su sa stabla stare velelisne lipe u Ivancu (Tilia platyphyllosScop.), uzeli oko 250 novih plemki od kojih će se u rasadniku Instituta proizvesti klonovi.

Ovaj projekt Grad provodi treću godinu za redom sa ciljem da proizvodnjom kloniranih sadnica lipe trajno, za budućnost,sačuva originalni genetski zapis matičnog stabla.

Tim povodom je u Ivancu boravio i dipl. ing. Ivica Čehulić, voditelj Odjela rasadničke proizvodnje u Šumarskom institutu.

Na nastavak ovoga projekta Grad se odlučio zbog velikog interesa građana. Naime, nakon što im je ujesen lani na gradskoj špici besplatno podijeljeno 140 mladih lipa (dok je još 10 stabalaca Grad ustupio mjesnim odborima koji su ih zasadili u okolici društvenih domova), neprestano se javljaju novi građani koji bi na svojim imanjima također željeli zasaditi ivanečku lipu.

To i ne čudi, jer zna se da su za svoju lipu Ivančani emotivno jako vezani.

Lipa je dugovječni simbol Ivanca za koji se pretpostavlja da je star više od 600 godina. Stari zapisi navode de je vjerojatno zasađena početkom 14. stoljeća, prilikom svečanog preuzimanja Starog grada od strane ivanovačkog reda.

Budući da je starost načela matično stablo, Grad Ivanec ga je odlučio sačuvati projektom kloniranja.

Napominjemo da su reznice uzete i prošle godine, a od njih proizvedeni klonovi lipe za isporuku će biti spremni najesen ove godine. Grad će i tada dio stabalaca pokloniti građanima, a o početku predbilježbi obavijestit ćemo vas na vrijeme.

Što se tiče reznica koje su uzete danas, one će za isporuku biti spremne 2022. godine.

Grad mladim ivanečkim lipama planira zasaditi parkovne površine te od njih formirati drvored u Poslovnoj zoni. Inače, za svaki klon izdaje se numerirana svjedodžba o podrijetlu sadnica, kao potvrda da stabalce nosi originalni genom matičnog stabla.

Sve troškove ovoga projekta financira Grad Ivanec.

Nastavite čitati