Povežite se s nama

Novosti

Babić: Općina Breznica grubo prekršila zakon

Objavljeno:

- dana

PONIŠTILI NATJEČAJ PRIJE ISTEKA ROKA

Iako su raspisali natječaj, Općinsko vijeće je posao skupljanja otpada direktno dodijelilo Varkomu.

Zašto je Općina Breznica raspisala koncesijski natječaj za skupljanje i odvoz komunalnog otpada, a potom ga poništila prije isteka roka za predaju ponuda i koncesiju direktnom pogodbom dodijelila tvrtki Varkom?

Neugodno iznenađeni

To pitanje postavljaju tvrtki Babić iz Cestice. Oni se se bave skupljanjem komunalnog otpada te su se javili na natječaj Općine Breznica. No ostali su neugodno iznenađeni kada su prije 20-ak dana primili obavijest da je Općinsko vijeće natječaj poništilo 11. lipnja, devet dana prije isteka roka za dostavu ponuda?!

– Općinsko vijeće je grubo prekršilo Zakon o koncesijama koji jasno propisuje da se natječaj ne smije poništiti prije isteka roka za dostavu ponuda. Zbog toga smo podnijeli žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave – doznajemo od Nevenke Babić, direktorice Babića d.o.o.

Nevenka Babić: Sumnje otvara i činjenica da zamjenik načelnika u Varkomu radi u Radnoj jedinici Čistoća

Načelnik Općine Stjepan Krobot u kratkom nam je telefonskom razgovoru potvrdio da je natječaj poništen, kao i to da je na takvu odluku podnesena žalba. Iako smo ga poslije toga, sukladno dogovoru, još dvaput zvali, više nam se nije javljao na mobitel. Zbog toga nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanja koje postavlja Nevenka Babić. – Zašto je Općina uopće raspisivala natječaj ako je na kraju posao dodijelila Varkomu? To je, najblaže rečeno, vrlo čudno – navodi.

Sukob interesa?

Ona sumnja u to da je takva odluka povezana sa činjenicom da je zamjenik načelnika Općine Breznica Božo Majcen djelatnik Varkoma.
– Zaposlen je u Radnoj jedinici Čistoća i to baš na poslovima baliranja otpada u Brezju – tvrdi Nevenka Babić. Zamjenik načelnika odbacuje sumnje u sukob interesa, odnosno pogodovanje. – Nema govora o pogodovanju. Ja sam operativac i izvršitelj, dakle radim po nalogu Uprave, kao i svaki drugi djelatnik na takvom radnom mjestu – ističe Majcen.

Za razliku od načelnika, pojašnjava da je Općinsko vijeće posao skupljanja i odvoza komunalnog otpada Varkomu dodijelilo zbog toga što je Općina jedan od suvlasnika te komunalne tvrtke. – Nakon što je Općinsko vijeće poništilo natječaj, odluku o direktnoj pogodbi s Varkomom donijelo je na temelju zakonskih propisa koji dopuštaju sklapanje direktne pogodbe s tvrtkom koja je u suvlasništvu jedinice lokalne samouprave. Tako su manje – više postupile sve općine – pojasnio je i zaključio da će Općina poštovati odluku Državne komisije za žalbene postupke, bez obzira kakva ona bila.

Raspisali, ispravili pa poništili

9. svibnja je Općina Breznica objavila Obavijest o namjeri davanja koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti skupljanja i odvoza komunalnog otpada s područja općine Breznica te njegovo odlaganje na uređena odlagališta izvan područja općine Breznica. Rok za predaju ponuda bio je 17. svibnja.

16. svibnja ili 7 dana nakon objave je Općina Breznica objavila ispravak dijela Obavijesti koji se odnosi na rok za predaju ponuda. Rok je produžen do 20. lipnja.

11. lipnja ili 9 dana prije isteka roka Općinsko vijeće donijelo je odluku o poništenju obavijesti o namjeri davanja koncesije za djelatnost skupljanja i odvoza komunalnog otpada.

Je li kriterij najniža cijena?

U tvrtki Babić žale se i na odluku Općinskog vijeća Visoko, koja je obavijest o namjeri davanja koncesije za skupljanje i odvoz komunalnog otpada objavila još 5. travnja.

– Iako je naša tvrtka ponudila najnižu cijenu usluge za domaćinstva, što je bio glavni kriterij za odabir ponude, Općinsko vijeće je poslove povjerilo drugom ponuđaču, tvrtki Varkom. Konkretno, naša cijena za domaćinstva iznosila je 54 kune, a Varkomova 65 kuna, što je 20-ak posto razlike – navodi direktorica Nevenka Babić.

Nije poznato jesu li ishođene dozvole za pretovar 50 tona otpada dnevno na Motičnjaku

Zbog toga su podnijeli žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupka javne nabave. Načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković kratko je rekao da je odluka donesena sukladno uvjetima iz natječaja. – Pravo tvrke Babić je da se žale, a Općina će poštovati rješenje Državne komisije – ustvrdio je.

“Poništenje po isteku roka”

Zakonom o koncesijama propisano je na koji način se donosi odluka o poništenju postupaka davanja koncesije. “Davatelj koncesije poništit će postupak davanja koncesije nakon isteka roka za dostavu ponude”, piše u Zakonu u kojem se potom nabraja u kojim se slučajevima postupak može poništiti. Međutim, u svim navedenim slučajevima postupak je moguće poništiti tek nakon isteka roka za dostavu ponude.

 

Što će biti s ilegalnim odlagalištem otpada u Brezju?
Nije poznato kamo će se odvoziti komunalni otpad iz domaćinstava i tvrtki s područja Varaždina te općina Trnovec, Petrijanec, Sveti Ilija i Vinica od četvrtka 12. srpnja. Kao što je poznato, toga dana istječe odgoda inspekcije zaštite okoliša o zabrani gospodarenja otpadom na ilegalnom odlagalištu u Brezju. Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode do zaključenja ovoga broja nismo dobili odgovor na pitanje hoće li biti postupljeno po tom rješenju ili će izvršenje ponovno biti odgođeno na temelju žalbe koju je, prema navodima gradonačelnika Gorana Habuša, uložila tvrtka Varkom.
Ako inspekcija ovaj put provede svoje rješenje, Varkom neće imati kuda odvoziti komunalni otpad. Iz Grada Varaždina su prošli tjedan poslali priopćenje u kojem su javnost izvijestili da su objavili koncesijski natječaj za obavljanje komunalne djelatnosti odlaganja komunalnog otpada s područja grada. Istaknuli su da vjeruju da će “već krajem kolovoza” otpad zbrinjavati tvrtka koja će biti izabrana na koncesijskom natječaju.
Međutim, javnosti istovremeno nisu dali informacije o tome gdje će biti zbrinut otpad iz domaćinstava u razdoblju od 12. srpnja pa do 31. kolovoza, do kada očekuju da će koncesionar početi preuzimati otpad i zbrinjavati ga na svojem legalnom odlagalištu.
Bez odgovora je ostalo i pitanje o lokaciji Motičnjak, koja se u koncesijskom natječaju navodi kao lokacija na kojoj će koncesionar svaki dan osim nedjelje preuzimati otpad. Svaki dan će Varkom na Motičnjak dovoziti po 50 tona otpada. Jesu li ishodili potrebnu dokumentaciju za dovod otpada na tu lokaciju, iz Grad nisu izvijestili.

Izvor:
Foto: Andrej Švoger

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje