Tri velika turistička festivala održana su sredinom studenoga u Solinu: 26. INTERSTAS 2019. / Međunarodna smotra turizma, filma, krajobraza – Međunarodni klub zaslužnih za turizam, 22. ITF’CRO 2019. / Međunarodni festival turističkog filma i 17. K.E.A. – CRO 2019. / Predstavljanje hrvatskih gradova/mjesta za ”Međunarodni zlatni cvijet – CiB 2020.”

Na 22. Međunarodnom festivalu turističkog filma u konkurenciji 325 turističko-promotivnih filmova iz 87 zemalja, posebno priznanje primila je i Marija  Barić, autorica i redateljica filma Trakošćan – četiri godišnja doba.

– Bilo je to za mene ugodno iznenađenje, jer mi je vijest o dobivenom priznanju javila kolegica Tina Čubrilo, koja je na ovogodišnjem festivalu  kao dopredsjednica  FIJET-a Svjetskog udruženja novinara i pisaca o turizmu i predsjednica hrvatskog FIJET-a predstavljala udruženje čiji sam i ja član.  Iznenađenje je bilo to veće jer se nisam sama prijavila na festival već je film poslao Dvor Trakošćan kao naručitelj i suproducent, a za kojega smo u suradnji sa Studijem Mlinarić napravili dva filma – jedan kratki promotivni i drugi dokumentarni, oba na temu četiri godišnja doba u Trakošćanu. U filmu smo kao glazbenu podlogu koristili djela varaždinskog baroknog skladateljskog kruga, što je dodana vrijednost filma jer je postignut sklad slike i zvuka u oslikavanju te povijesne građevine koja je svoj najveći sjaj i procvat doživjela upravo u tom stilskom razdoblju – govori Marija Barić.

Film Trakošćan – četiri godišnja doba i Trakošćan Castle – Dreams and Memories može se pogledati na servisu Youtube, podsjeća autorica, inače dugogodišnja novinarka Varaždinskih vijesti, a danas direktorica PR agencije ARTMEDIA i news portala za iseljeništvo HIA / www.hia.com.hr.

INTERSTAS se održavao pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović koja je u svojem dopisu organizatorima istaknula da ta manifestacija afirmira hrvatski turizam, turistički film, te cjelovitost hrvatske turističke ponude. Svim djelatnicima u turizmu čestitala je na još jednoj uspješnoj turističkoj sezoni.

Gradonačelnik Solina i predsjednik Vijeća ovog festivala Dalibor Ninčević rekao je da je INTERSTAS iznimno važan za promociju hrvatskog turizma.

– Ova manifestacija daje veliki doprinos pozicioniranju Solina kao destinacije antičkog turizma – rekao je Ninčević.

Direktor INTERSTAS-a Vojko Pleština najavio je da će filmovi sa solinskog festivala sljedeće godine od 15. veljače do 15. travnja biti predstavljeni u 27 zemalja članica Federacije festivala turističkog filma.

– To će biti golem doprinos ukupnoj promociji hrvatskog turizma u svijetu i kulturološkom brendiranju Hrvatske – rekao je Pleština.

Izvijestio je da je direktorij ove manifestacije odlučio da se Gradu Kaštelima ove godine dodijeli certifikat kojim se taj grad plasira kao hrvatski predstavnik na sljedeći Međunarodni zlatni cvijet, to jest cvjetno-krajobrazno natjecanje.

Pleština je također rekao da su dobitnici ovogodišnje povelje Europske federacije turističkih novinara (FEST) tenisači Novak Đoković i Ivan Ljubičić, “za vrhunsku svjetsku izvrsnost u sportu, a time i sjajan doprinos promociji turizma svojih zemalja u svijetu”.

Posebna priznanja za film dobili su:

 1. Autor Janes Tadić za film RIMSKI MOST (8’30’’),u produkciji Vanja Tadić, scenarij i režija, Sarajevo, BiH
 2. Autor ŠTEFAN CELEC, za film POMLADNI OKUSI KRKA, (22’11’’), Produkcija Zavod Sončica, Murska Sobota, Slovenija
 3. Film TURKEY 2018 – TRAVEL VIDEO, (2’41’’) u produkcij NTO Turske
 4. Film MRKOPLJA, redatelj Željko Jurešić, u produkciji “Motikom”, Rijeka, Hrvatska
 5. Autor MARIJA BARIĆ, za film TRAKOŠĆAN – ČETIRI GODIŠNJA DOBA, (11’19’’), u produkciji Dvor Trakošćani, Hrvatska
 6. Film INSPIRING TUNISIA – SHOT ON RED (2’28’’), u produkciji “Luu”, Tunis
 7. Autor SANJIN BADURINA, za film RABSKA FIJERA, (5’’) produkcija Video Studio Piloto, Rab, Hrvatska
 8. Film, DUBROVNIK RIVIJERA (4’15’’) prijavitelj TZ Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatska
 9. Film THE PHILLIPINES 2018 (3’) u produkciji NTO Filipini
 10. Autor MIKI DRAGIČEVIĆ za film CRNA GORO, (4’37’’) u produkciji NTO Crne Gore, Podgorica, Crna Gora
 11. Autor ANTEA RATKOVIĆ, za film KAŠTELA – SEVEN REASONS TO VISIT (3’20’’), u produkciji TZ Grada Kaštela, Hrvatska
 12. Film SALONA AETERNA (5’02’’), REDATELJ Zvonimir Pavlinović, scenarij Radojka Bučan, u produkciji “Jedina” I Grad Solin, Hrvatska

Komentari

Komentara