Povežite se s nama

Crna kronika

Baka (85) nasjela na lažnu bankaricu: u banci podigla 20.000 kuna i predala ih prevarantici!

Objavljeno:

- dana

NOVA PREVARA

Kad se 85-godišnja baka iz Varaždina jučer javila na telefon u svojoj kući, nije ni slutila da će ubrzo ostati bez cijele svoje ušteđevine.

Ženska osoba joj je rekla da zove iz banke, koja daje male kamate. Savjetovala joj je da podigne ušteđevinu u banci i donesene joj novac, jer će pribaviti veću i bolju kamatu.

85-godšnjakinja je to učinila i već oko podneva predala je čak 20-ak tisuća kuna prevarantici! Nepoznata žena je nestala zajedno s novcem, a baka je očito tek tada shvatila što se dogodilo.

PU varaždinskoj je podnijela kaznenu prijavu. Za prevaranticom i novcem se traga, a iz PU varaždinske ponovno apeliraju na građane da ne puštaju nepoznate osobe u svoje dome, a da se prethodno pouzdano ne uvjere o kome je riječ.

Ne puštajte nepoznate u kuću!

– Ako se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid. Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom prodaje raznih predmeta po «povoljnim» cijenama, primjerice uređaja za masažu, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim pod izlikom bolesti, traženja milostinje i sličnog. Time se izlažete riziku – savjetuju.

Napominju da, kada ste sami u stanu ili kući, ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama. 

– Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i slično). Ako je moguće, zabilježite registarsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe koristile, te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila – ističu iz PU varaždinske,  koji apeliraju na odrasle članove obitelji, koji brinu o starijim osobama, da ih upozore na navedene situacije i savjetuju ih o ponašanju.

 

Izvor:
Foto: Ilustracija

Crna kronika

USKOK-ova optužnica protiv 12 okrivljenika obuhvatila i preprodavače duhana u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

USKOK je nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 12 hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenog djela zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine te pomaganja u nedozvoljenoj trgovini, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od 23. studenoga 2022. do 23. svibnja 2023. na području Zagrebačke i Karlovačke županije, povezao u zajedničko djelovanje IV. do IX. okr. te XI. i XII. Okrivljenog.

I to s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi kupovinom većih količina sitno rezanog duhana neoznačenog nadzornim markicama Ministarstva financija u Zagrebu te njegovim daljnjim prevoženjem, skladištenjem, pripremom za prodaju i daljnjom preprodajom na ilegalnom tržištu u navedenim županijama.

Kucima su isporučili 1060,70 kilograma čime je Državni proračun Republike Hrvatske na ime neplaćenih trošarina oštećen za 121.078 eura, dok su članovi zločinačkog udruženja pribavili protupravnu imovinsku korist od 21.214 eura koju su međusobno podijelili.

Osim toga je II. okr. u istom razdoblju na području Zagrebačke, Karlovačke, Krapinsko – zagorske i Varaždinske županije, povezao u zajedničko djelovanje III. i X. okr. s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi kupovinom većih količina sitno rezanog duhana te njegovim daljnjim prevoženjem, skladištenjem, pripremom za prodaju i daljnjom preprodajom na ilegalnom tržištu u navedenim županijama.

Nastavite čitati

Crna kronika

U svom selu 60 metara kolnika polili benzinom i dizelom te ga zapalili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/morguefile.com

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su 24-godišnjak i 28-godišnjak počinili prekršaj iz Zakona o zaštiti od požara, javila je PU međimurska.

Naime, u subotu, 30. ožujka ove godine, oko 19 sati na ulici u Piškorovcu, izazvali su požar tako što su po kolniku ulice u dužini oko 60 metara, prolili benzinsko i dizelsko gorivo te ga potom zapalili.

Protiv okrivljenika zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara, podnijet će se optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje