Povežite se s nama

Život i društvo

Baka Draga (90) ne miruje: aktivna kao da je u 40-oj, a svađa se kao 20-godišnjakinja

Objavljeno:

- dana

DONJA VIŠNJICA

Jedna od najstarijih Lepoglavčanki je Draga Mežnarić koja je zakoračila u 90-u godinu. Riječ je ujedno o najstarijoj korisnici usluga gradske gerontoslužbe koju su povodom Međunarodnog dana starijih osoba, posjetili zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač i gerontodomaćica Aleksandra Štefanek.

Prpošna Draga iz Donje Višnjice koja još uvijek svakodnevno obavlja gotovo sve kućanske poslove skromno je zahvalila na prigodnim poklonima koje su joj donijeli zamjenik gradonačelnika i gerontodomaćica, a trenutno ima samo jednu želju.

– Imam sve kaj mi treba osim nekoga da me grije po noći. Ak najdete koga, dopeljajte ga – kroz smijeh progovara Draga.

Otkrila je Draga i da traži nekog da udomi njenog malog psa koji joj pravi društvo, ali se ne može toliko brinuti za njega.

 – Jednoga sam već dala, a ako neko hoće, more si i ovoga zeti – kaže Draga koja je, iako u 90-oj godini, još uvijek vrlo živahna i aktivna.

Redovito joj pomaže gerontodomaćica Aleksandra s kojom vrlo rado popriča, a što je, otkrila je, najviše veseli.

 – Zbog ovakvih zahvalnih ljudi kao što je Draga volim svoj posao jer znam da nekome zaista pomažem da živi bolje i osjeća se bolje – naglasila je Aleksandra i dodala kako uz Dragu još brine i o 20-tak građana grada Lepoglave.

Inače, gerontoslužba na području grada Lepoglave s djelovanjem je počela 2009. godine zahvaljujući suradnji Crvenog križa Varaždinske županije i Grada Lepoglave koji osiguravaju sredstva za njen rad.

Zahvaljujući toj suradnji, osobe u potrebi s gradskog područja nisu prepuštene sebi samima već dobivaju skrb bez koje teško da bi mogle samostalno živjeti. Riječ je o jednoj od mjera aktivne socijalne politike kojom Grada Lepoglave svojim građanima osigurava život dostojan čovjeka.

– Gospođa Draga jedna je od korisnica našeg programa, a uvijek nas ponovno oduševi svojom osobnošću. Iako u 90-oj, Draga izgleda kao da je u 60-oj, aktivna je kao da je u 40-oj, a svadi se i špota kao da je u 20-oj – kaže zamjenik gradonačelnika Kovač i dodaje kako Grad aktivno radi na povećanju broja gerontodomaćica.

Sve to s ciljem da proširi obuhvat skrbi za najstarije i najpotrebitije građane.

Izvor:
Foto: GL

Život i društvo

Na policama dućana uskoro će se prodavati pileće i pureće meso s oznakom “Dokazana kvaliteta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon uspješno provedenog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 3. listopada, donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi.

Potvrda je to potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje. Četvrti Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća te se od rujna prošle godine mogu kupiti jabuke označene ovim znakom, a od nedavno i kruške. Zatim je uslijedio zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja te naposlijetku i zahtjev iz sektora proizvodnje povrća.

Kako je početkom prošlog tjedna priznata i četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje