Povežite se s nama

Kultura

“Bakina hiža” i “Dedekov dvor” čuvaju prošlost od zaborava

Objavljeno:

- dana

Grupa žena, uglavnom učiteljica, prije 15 godina osnovala je Udrugu „Žene iz Centra svijeta“. Cilj im je bio okupljanje kreativnih pojedinaca po načelu dobrovoljnosti i sposobnosti, u duhu njegovanja ludbreške baštine, a osobito izražavanja i tolerancije u stvaranju umjetničkih djela te razvijanja navika za zdravo korištenje slobodnog vremena.

Tu su se našle žene koje su imale slične interese, uglavnom umirovljenice, koje su u velikoj prednosti jer imaju iskustva i mudrosti činiti najbolje u svakom trenutku svoga kreativnog života.

– Javila se želja, ali i potreba da na neki način pokušamo od zaborava otrgnuti materijalnu i nematerijalnu baštinu našega kraja. Skupljamo stare predmete, surađujemo sa srodnim udrugama, a možda je najveći značaj suradnja sa školama i vrtićima. Svoje znanje o prošlosti našeg Ludbrega, kao i običaje ovoga kraja, na taj način predajemo njima – kaže Ana Katana, predsjednica Udruge „Žene iz Centra svijeta“.

Primile plaketu u povodu Dana Grada

Očuvanje kulture

Zaštitom i očuvanjem kulturne baštine Udruga nastoji osigurati postojanost kulturnih vrijednosti, kao i potencijala za daljnji razvitak. Ova udruga stvorila je pravu turističku atrakciju u vidu „Bakine hiže“’, a posljednjih godina uređen je i „Dedekov dvor“, te je stvoren ugođaj koji podsjeća na neka već zaboravljena vremena.

Pandemija je poremetila brojne planove, ali „Žene iz Centra svijeta“ ne odustaju jer znaju da će i to proći, pa su zato uređenjem prostora dodatno uljepšale „Bakinu hižu“ i „Dedekov dvor“. U pripremi je i nova izložba, „Retro na etno“, u sklopu koje će predstaviti starinsku odjeću.

Stari namještaj i slike

I dok je u muzejskom prostoru o kojem se brinu vrijeme stalo, „Žene iz Centra svijeta“ itekako se prilagođavaju današnjici. Tako se nadaju da će ove godine uspjeti održati i planirane aktivnosti po europskom projektu kojem su nositelj.

Odjeća koju su nosili naši stari
Zanimljivi predmeti u “Bakinoj hiži”

Međunarodni projekti

– Projekt „Prema solidarnosti i toleranciji u EU – akronim SolidEU“ odobren je u okviru programa „Europa za građane“, mjera bratimljenje gradova. Nositelj i prijavitelj projekta smo baš mi, „Žene iz Centra svijeta“, a partneri su Grad Ludbreg te udruge iz Austrije, Slovenije, Srbije i Crne Gore. S obzirom na aktualnu situaciju, projekt vrijedan više od 20.000 eura provest će se u lipnju ove godine, iako je trebao biti proveden još 2020. godine. Zahvaljujući projektu imat ćemo priliku promovirati solidarnost na lokalnoj razini, ali i povezati se sa srodnim udrugama iz drugih zemalja. Ono čemu se najviše veselimo je prilika da i mi njima predstavimo sve što radimo – rekla nam je Biserka Kutnjak, jedna od članica Udruge.
Iako je posjetitelja znatno manje, u Udruzi vremena za predah nema.

– Imamo svoju mrežnu stranicu, aktivne smo na Facebooku. Trenutno su to najbolji alati da ostanemo u kontaktu sa svima. Unatoč pandemiji, ne odustajemo od aktivnosti, već se jednostavno prilagođavamo situaciji – kaže Ana Katana.

Turistički proizvod

S obzirom na to da se ove godine, upravo u travnju, slavi 15 godina njezina postojanja, u povodu Dana Grada Ludbrega Udruzi je uručena plaketa.– Stvorile smo vrijedan turistički proizvod. No vjerujem da je još vrednije od toga što ćemo budućim generacijama Ludbrežana ostaviti mjesto na kojem će moći doznati nešto o životu svojih baka i djedova, prabaka i pradjedova. Zahvaljujem svima koji su prepoznali naš rad i nagradili nas, a mi to shvaćamo kao veliku motivaciju za nastavak – zaključuje A. Katana.

Izložba “U spomen…”

U povodu obilježavanja 15. obljetnice postojanja, članice Udruge „Žene iz Centra svijeta“ pripremile su izložbu posvećenu svojim preminulim članovima koji su u Udruzi ostavili velik trag.

– U 15 godina koliko postojimo, brojni dobri ljudi utkali su dio sebe u razvoj naše udruge. Zahvaljujući svima njima danas smo prepoznatljiv dio naše zajednice, ali i šire. Upravo zato smo odlučile ovu godinu, u kojoj obilježavamo 15 godina postojanja, posvetiti svima njima. Neki od njih više nisu s nama, ali kroza sve ono što su nas naučili i ostavili, oni su i dalje tu – poručuju čuvarice baštine.

Potaknute time osmislile su izložbu „U spomen…“, u sklopu koje su izloženi radovi onih članova koji više nisu s njima – Nade Kapuste, Anice Petrač, Đurđe Novak, Ružice Čotre i Ivana Bonteka.

Kultura

Udruga “Gardruža” ove godine napunila dva desetljeća: “Se čega se primemo, oddelamo kak spada!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga “Gardruža” Gardinovec osnovana je zadnjeg dana ožujka 2001. godine.

Dvadeseti rođendan, u duhu odgovornosti, nisu posebno obilježavali, već su “proslavili” u klasičnome međimurskom stilu: radno, s tim da su sredstva predviđena za obilježavanje uložili u uljepšavanje lokalnog parka.

– Tako smo financirali izradu mosta i bunara u parkiću. Zato ćemo sljedeću sjednicu Skupštine nastojati organizirati u ponešto svečanijem tonu – objašnjava predsjednica Udruge Marija Prekupec.

Promocija i zaštita

Udruga djeluje na području kulture, sporta, zaštite zdravlja, kao i zaštite okoliša i prirode s ciljevima organiziranja aktivnog provođenja slobodnog vremena građana i postizanja bolje kvalitete života, unapređivanja zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba.

– Puno naših projekata povezano je sa školom i vrtićem, tako da smo ove godine u tom smislu bili ograničeni. Uvijek nastojimo osmisliti neke aktivnosti i uz događanja kao što su Božić, Uskrs, advent, maškare i slično, a u naših dvadeset godina zaista smo sudjelovali u obilježavanju i proslavi mnogobrojnih manifestacija.

Općina Belica, kojoj Gardinovec pripada, bila je, primjerice, domaćin na Noći muzeja u Muzeju Međimurja 2014. godine. Članovi i članice “Gardruže” tada su počastili posjetitelje starinskim kolačima, a prezentirali su i pletenje cekara te izradu svatovske jabuke od papira. U takva se događanja nastojimo uključiti, s obzirom na činjenicu da smo i čuvari narodne baštine. Na Noći muzeja zamijetio nas je gospodin Bagarin, skupljač narodnih običaja, i pozvao nas na sudjelovanje na 48. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Rado smo se odazvali! – dodaje Marija.

Svojim zalaganjem vrijedni Gardinovčani i Gardinovčanke zaradili su i hrpu nagrada. Tako su dobili službena priznanja “Zeleni cvijet s brončanim znakom” Turističke zajednice Međimurske županije u okviru edukativne akcije “Volim Hrvatsku” za uređenost parka čak tri godine zaredom: od 2008. do 2010.! Od ove godine park krasi i velika kopija grba Općine od buksusa, odnosno pušpana: nadaju se da će stimulirajuće djelovati i na zaštitu okoliša. Na svečanom otvorenju sportske dvorane i sjednici OV-a 2012. za zalaganje Udruge na lokalnoj razini i uspješan rad uručena im je Zlatna plaketa – Grb Općine Belica, dok su tri godine kasnije od općine dobili i zahvalnicu, a 2016. i pohvalnicu.

– Na Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje na Belici i u Gardinovcu uključujemo se s kolačima, proizvodima lokalnih OPG-ova, uz ples i pjesmu u pratnji tamburaša, u narodnim nošnjama koje nastojimo prezentirati svugdje gdje je prikladno. Jedan od projekata na koji smo najponosniji je “staro pralo”, to jest prikazivanje pranja rublja na način na koji su to radili naši stari. O uspjehu projekta najbolje su posvjedočili izrazi lica svih koji su vidjeli prikaz i s nostalgijom se prisjetili kako je to nekad izgledalo, a prikazale smo sve detalje – od kuhanja sapuna do upotrebe korita i nošenja autentičnih nošnji – uglas su nam ispripovijedale članice “Gardruže”. U rujnu 2018. običaj gardinovskoga potočnog prala dobio je i spomen ploču.

Niz nagrada

Od Međimurskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve” Udruzi je dodijeljen niz zahvalnica, priznanja i medalja. Izdvajamo tako Godišnju medalju za razvoj sportske rekreacije, koju je 2009. dobila predsjednica Udruge Marija Prekupec. Njoj je Hrvatski savez sportske rekreacije “Sport za sve” dodijelio i godišnju nagradu za razvoj sportske rekreacije “Mirko Relac” za 2015. godinu. Udruga je pak dobitnica više zahvalnica i priznanja za obilježavanje Svjetskog dana sporta i Svjetskog dana pješačenja na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i Priznanja Hrvatskog olimpijskog odbora za organizaciju natjecanja na lokalnoj razini.

Članice i članovi na ovogodišnjim “Bakinim kolačima” u Čakovcu

– Na manifestaciji “Bakini kolači”, koju organizira Udruga “Međimurska gruda”, sudjelujemo od 2017. godine, kada smo u Prelogu predstavili repliku eko-etno kuće i veliku svatovsku jabuku. Godinu kasnije u Svetome Martinu na Muri istom prigodom prezentirali smo kolače od maka i tikve, 2019. na Belici smo dobili Lentu za izvorno međimursko, a na posljednjem izdanju koje se zadnjeg vikenda u rujnu ove godine održalo u atriju Staroga grada u Čakovcu promovirali smo se pletenom ogradom od lijeske i bogatim štandom s kolačima i drugim jesenskim plodovima – nabrajaju članice Udruge.

Kruna njihova rada pristigla je neposredno prije Dana međimurske županije 2019., kad je “Gardruži” dodijeljena Povelja Međimurske županije u znak priznanja za nesebičan društveni rad i doprinos kulturnom amaterizmu, unapređenje zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba, te očuvanje prirode i zaštitu okoliša. Vidljivo je, dakle, da su članice i članovi aktivni u mnogobrojnim aktivnostima koje vjerojatno ne bismo mogli pobrojiti ni na nekoliko stranica novina.

Stalno su u potrazi za novim snagama koje bi im se htjele priključiti i pomoći im da na najljepši mogući način predstavljaju svoje mjesto, općinu i međimurski zavičaj. “Držimo im fige” da u tome budu uspješni i nastave s odličnim radom, a Udruzi želimo još mnogo puta po dvadeset godina!

Neumoran rad

Osim navedenih aktivnosti, članice i članovi “Gardruže” sudjelovali su, sudjeluju i planiraju sudjelovanje u: procesijama povodom Tijelova, organizaciji druženja za mještane nakon mise polnoćke, sportskim općinskim susretima, Danu srca, informatičkim radionicama, Festivalu žena, Obiteljskom festivalu, izgradnji odbojkaškog igrališta u Gardinovcu, hodočašćima na Mariju Bistricu na biciklima, BIMEP-u, aerobiku, izradi ručnih radova povodom blagdana i drugih događanja, humanitarnim akcijama (Dan narcisa), božićnim sajmovima, nordijskom hodanju…

Pomogli su u radovima na obnovi i uređenju vrtića i okoliša kad je to bilo potrebno, organizirali odbojkaške turnire, seoske igre “med vulicami”, promotivne događaje, obilježavali “Move week” (Tjedan kretanja), Dane Međimurske županije i Dan sv. Blaža (zaštitnika oboljelih od bolesti grla) biciklirali do Vukovara, izrađivali velike adventske vijence, bili dijelom projekta “Ftrgni od zaborava” u suradnji s učenicima PŠ Gardinovec, radili na promociji djela i lika pučkog književnika Stjepana Jankovića-Štefa…

Nastavite čitati

Kultura

Ženska vokalna skupina “Pučpuljike” obranila zlato na “Zlatnoj lipi Tuhlja”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 16. listopada, u hotelu Well u Tuhlju odvijala se prava rapsodija lijepih glazbenih nota.

Već tradicionalno, održana je 12. Zlatna lipa Tuhlja, međunarodno natjecanje pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava. Unatoč ovim pandemijskim vremenima, susret je na radost svih sudionika održan uživo, te su tako sudionici nakon dužeg vremena mogli uživati u onome što vole i u čemu su odlični: pjevanju divnih melodija koje su dolazile iz raznih krajeva.

Na ovom natjecanju međunarodnog karaktera sudjelovalo je četrnaest iznimno kvalitetnih pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava iz Hrvatske, Republike Slovenije, Republike Kosova te Bosne i Hercegovine.

Upornost i ljubav

U teškoj konkurenciji našle su se i članice Ženske vokalne skupine “Pučpuljike”. Sad već svima nadaleko poznate “Pučpuljike” svojim su nastupom obranile zlato osvojeno na prošlogodišnjoj 11. Zlatnoj lipi Tuhlja te se tako i na ovogodišnjem natjecanju okitile zlatom pod dirigentskom palicom Andree Ščapec. Koliko su “Pučpuljike” izvrsne u onome što rade te s koliko ljubavi i predanosti pjevaju, dokazale su i ulaskom u natpjevavanje za Grand Prix.

Najboljim zborovima proglašeni su ŽVS “Pučpuljike” Čakovec, Zbor “Siperantum” Peć (Kosovo), Zbor “Ivan pl. Zajc” (Zagreb) i Dekliški pevski zbor gimnazije Kranj (Slovenija), koji je i osvojio Grand Prix.

Zlatne pjevačice još jednom su dokazale što mogu i kako se slogom, snažnom željom, predanim radom, upornošću i velikom ljubavlju prema glazbi mogu svladati sve prepreke i zasjati. Sudjelovanje na ovom natjecanju bilo je sufinancirano sredstvima Grada Čakovca, kojem ovim putem zahvaljuju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje