Povežite se s nama

Međimurje

Bakina psiha u novom izdanju

Objavljeno:

- dana

Šijem, krojim, stvaram

Preuređujete li stari stan ili kuću, sigurno ćete naići na komade namještaja kojih ćete se u prvi tren željeti riješiti.

Razmislite i pokušajte zamisliti kako bi izgledali u nekoj drugoj boji ili kad bi ih malo oživjeli s ukrasnim reljefima ili zanimljivim uzorcima. Stari namještaj obično je tamnosmeđe boje koja djeluje pomalo mračno i sumorno u prostoru, ali zato pomoću boja i malo materijala za kreativce od stare bakine psihe, ormarića za cipele, starih stolica, stolova ili vješalica možete napraviti čuda i preobući ih u novo ruho tako da u njemu više nitko neće prepoznati onaj stari, mračni namještaj. Za restauraciju ormarića trebat će vam brusni papir, temeljna bijela boja, pokrivna boja u željenoj nijansi, 3D paste ili akrilni kit za drvo, šablone, kistovi i spužvice, sredstvo za završni zaštitni sloj.

Šablone

Očistite prvo namještaj koji preuređujete od paučine i prljavštine te pređite preko svih stranica brusnim papirom. Želite li glatke, ravne stranice namještaja malo podići, ukrasite ga reljefima. Nabavite u hobby trgovinama specijalne šablone i 3D pastu (možete kupiti i obični akrilni kit za drvo) i soboslikarskom špahtlom nanesite masu tako da ispuni otvore šablone. Pažljivo uklonite šablonu i ostavite da se osuši. Zatim preko cijelog ormarića nanesite sloj bijele temeljne boje pomoću kista, valjka ili komada spužve, isprobajte razne mogućnosti pa ćete vidjeti koji vam je način rada najpraktičniji. Želite li bijeli ormarić, nanesite još jednom bijelu boju ili drugu odabranu nijansu i ostavite da se osuši. Umjesto reljefa, ormariće možete ukrasiti i nakon bojanja glavne, pokrivne boje pomoću šablona kojima ćete dobiti plošne ukrasne uzorke.

Kad se boja osuši, prislonite na ormarić šablonu i pričvrstite je na rubovima pik-trakom kako se ne bi pomicala. Na komadić spužve stavite malo smeđe uljane boje i lagano je nanesite kako bi ispunila sve otvore šablone. Kad ste gotovi, pažljivo uklonite šablonu. Uljana boja će vam poslužiti i za stvaranje patiniranih rubova i kutova. U hobby dućanu možete nabaviti razne patine, ali sličan efekt postiže se i pomoću smeđe uljane boje. Plošnim kistom ili prstima nanesite je na rubove i uglove kako biste dobili efekt pohabanosti i starine. Patinu obavezno nanesite i na reljef kako bi “iskočio” i došao do izražaja. Višak uljane boje uklonite pomoću čiste krpice ili papirnatog ručnika. Na kraju nanesite zaštitno sredstvo na ormarić ili ga na balkonu pošpricajte običnim bezbojnim auto lakom u spreju.

Savjet

Ne morate obojati sve stranice ormarića u novu boju. Odlično će izgledati kombinacija smeđeg drveta i bijele ili neke druge, vama omiljene, boje.

Vrijeme

Nekoliko sati, ovisno o vašoj spretnosti.

Trošak

Od 50 do 100 kuna.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Prijam kod Cividini za Čakovečke mažoretkinje: „One su promotori i duša ovoga grada“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Advent u Gradu Zrinskih tradicionalno je započeo nastupom Čakovečkih mažoretkinja uz pratnju Gradskog puhačkog orkestra u centru Čakovca.

Kako bi im čestitala, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini priredila je prijam na kojem je sudjelovalo 11 djevojaka, članica Čakovečkih mažoretkinja i Twirling kluba Čakovec, na čelu s trenericama Smiljanom Nedeljko i Leonom Posavec.

Mažoretkinje su pritom iskoristile priliku da zahvale na kontinuiranoj podršci Grada, posebice za nedavno održano Europsko prvenstvo u Poreču, gdje su mlade Čakovčanke ponovno ostvarile zapažene rezultate.

Zara Nedeljko, Katja Kolac, Ena Kovačić, Nika Kovačić, Karolina Horvat, Tara Vidović, Emily Vuk i Anita Bulat osvojile su srebro u kategoriji Batonlag Team juniori, dok su Zara Nedeljko i Katja Kolac osvojile 6. mjesto u kategoriji duet s rekvizitima kadeti.

Twirling klub Čakovec pak je na Europskom prvenstvu u Poreču također postigao odlične rezultate – Mia Nedeljko osvojila je zlato u kategoriji strutting x juvenile, a u kategoriji stutting youth nastupila je i Tara Vidović te imala zapaženi nastup.

Članice ove ekipe još su Klara Golubić, Hana Pfeifer Kacian, Taša Gotal, Franka Strnad, Leona Huzjak i Zita Miličević, a trenerski tim još čini trenerica Iva Merdanović.

Gradonačelnica je naglasila da niz godina prati njihov rad te da iznimno cijeni sve napore koje ulažu u stvaranje ovakvih vrhunskih rezultata i činjenicu da su svojom predanošću, kvalitetom i rezultatima jedan od prepoznatljivih i ljepših promotora, prava duša grada.

– Po vrhunskim Čakovečkim mažoretkinjama znam da kada je osoba jednom mažoretkinja, ostaje zauvijek mažoretkinja. Za to su zaslužne vrhunske trenerice i roditelji koji se nesebično daju u vašu udrugu. Čestitam svima i sretno na državnom prvenstvu u Požegi – rekla je Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

Koronavirus: u Međimurju pada broj zaraženih, evidentirano 8 novih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

koronavirus, korona, ilustracija, cjepivo

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem evidentirana su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 6. prosinca županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirane su 273 osobe te su evidentirana 3 pozitivna nalaza, što je 1,1 % od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavljene su 153 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 990.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 119 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 pacijenata, otpušteno je 5 pacijenta, 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Preminula je 1 osoba, muška osoba stara 88 godina.

Na današnji dan 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji na testiranja PCR metodom iznosi 835 pozitivnih na 100.000 stanovnika, što je manje u odnosu na tjedan ranije kada je incidencija bila 982.

14-dnevna incidencija iznosi 1817, dok je tjedan ranije iznosila 2278 pozitivnih na 100.000 stanovnika. U proteklih sedam dana PCR-om je testirano 2145 osoba te je udio pozitivnih u broju testiranja 42,8 %. Sve epidemiološke brojke i u ovome tjednu bilježe pad.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

U subotu, 11. prosinca 2021. godine, cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, dok će se u subotu, 18. prosinca 2021. godine, cijepljenje provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. Svi građani, kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom, mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje