Povežite se s nama

Međimurje

Bakina psiha u novom izdanju

Objavljeno:

- dana

Šijem, krojim, stvaram

Preuređujete li stari stan ili kuću, sigurno ćete naići na komade namještaja kojih ćete se u prvi tren željeti riješiti.

Razmislite i pokušajte zamisliti kako bi izgledali u nekoj drugoj boji ili kad bi ih malo oživjeli s ukrasnim reljefima ili zanimljivim uzorcima. Stari namještaj obično je tamnosmeđe boje koja djeluje pomalo mračno i sumorno u prostoru, ali zato pomoću boja i malo materijala za kreativce od stare bakine psihe, ormarića za cipele, starih stolica, stolova ili vješalica možete napraviti čuda i preobući ih u novo ruho tako da u njemu više nitko neće prepoznati onaj stari, mračni namještaj. Za restauraciju ormarića trebat će vam brusni papir, temeljna bijela boja, pokrivna boja u željenoj nijansi, 3D paste ili akrilni kit za drvo, šablone, kistovi i spužvice, sredstvo za završni zaštitni sloj.

Šablone

Očistite prvo namještaj koji preuređujete od paučine i prljavštine te pređite preko svih stranica brusnim papirom. Želite li glatke, ravne stranice namještaja malo podići, ukrasite ga reljefima. Nabavite u hobby trgovinama specijalne šablone i 3D pastu (možete kupiti i obični akrilni kit za drvo) i soboslikarskom špahtlom nanesite masu tako da ispuni otvore šablone. Pažljivo uklonite šablonu i ostavite da se osuši. Zatim preko cijelog ormarića nanesite sloj bijele temeljne boje pomoću kista, valjka ili komada spužve, isprobajte razne mogućnosti pa ćete vidjeti koji vam je način rada najpraktičniji. Želite li bijeli ormarić, nanesite još jednom bijelu boju ili drugu odabranu nijansu i ostavite da se osuši. Umjesto reljefa, ormariće možete ukrasiti i nakon bojanja glavne, pokrivne boje pomoću šablona kojima ćete dobiti plošne ukrasne uzorke.

Kad se boja osuši, prislonite na ormarić šablonu i pričvrstite je na rubovima pik-trakom kako se ne bi pomicala. Na komadić spužve stavite malo smeđe uljane boje i lagano je nanesite kako bi ispunila sve otvore šablone. Kad ste gotovi, pažljivo uklonite šablonu. Uljana boja će vam poslužiti i za stvaranje patiniranih rubova i kutova. U hobby dućanu možete nabaviti razne patine, ali sličan efekt postiže se i pomoću smeđe uljane boje. Plošnim kistom ili prstima nanesite je na rubove i uglove kako biste dobili efekt pohabanosti i starine. Patinu obavezno nanesite i na reljef kako bi “iskočio” i došao do izražaja. Višak uljane boje uklonite pomoću čiste krpice ili papirnatog ručnika. Na kraju nanesite zaštitno sredstvo na ormarić ili ga na balkonu pošpricajte običnim bezbojnim auto lakom u spreju.

Savjet

Ne morate obojati sve stranice ormarića u novu boju. Odlično će izgledati kombinacija smeđeg drveta i bijele ili neke druge, vama omiljene, boje.

Vrijeme

Nekoliko sati, ovisno o vašoj spretnosti.

Trošak

Od 50 do 100 kuna.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio 10 poticaja za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom siječnja ove godine Grad Mursko Središće je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina.

Pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 11 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak 31. ožujka u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je: “Cilj i želja je napraviti nešto korisno za mlade obitelji za koje želimo da u gradu ostanu i da se doseljavaju u naš grad, a da stare ruševne kuće koje narušavaju vizuru i izgled da se uklone ili obnove.“

Tako je ukupno dodjeljeno 10 poticaja i to u iznosu od 9954,20 eura za obnovu nekretnina i 6636,15 eura za rušenje to jest sveukupno 16.590,35 eura. Jedan poticaj za rušenje nekretnine u iznosu od 1990,84 eura uvjetovan je promjenom prebivališta.

Nastavite čitati

Međimurje

Kros za vrtićarce te učenike u Perivoju Zrinskih okupio stotine trkača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Jedna od najmasovnijih sportskih aktivnosti u Međimurju svakako je kros za vrtićarce te učenike osnovnih i srednjih škola koji se održava dva puta godišnje u Čakovcu, u organizaciji Atletskog kluba Međimurje.

U subotu, 1. travnja, je održano novo izdanje proljetnog krosa koji je okupio velik broj mališana i učenika, a trčalo se na poznatoj lokaciji u jezeru podno zidina Starog grada te Perivojem Zrinski.

Snage su odmjerili brojni osnovnoškolci, svaki razred zasebno te dječji vrtići s područja Međimurja, u dvije kategorije- posebno predškolci i posebno mlađi.

Najuspješnijima u pojedinačnim uzrasnim kategorijama podijeljene su medalje, kao i pehari školama najboljih trkačica i trkača.

Proljetni i jesenski krosevi za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurja te polaznike vrtića održavaju se u čakovečkom parku od 2005. godine, a kontinuitet je prekinut samo tijekom pandemije.

Međimurska županija u duhu Europske regije sporta, odnosno regije koja sustavno pomaže te podržava sport i rekreaciju i ove je godine pomogla u organizaciji i pripremi masovnog natjecanja koje je odavno preraslo u veliko obiteljsko druženje brojnih žitelja našega kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje