Povežite se s nama

U fokusu

Bale u Brezju najveća eko bomba Hrvatske

Objavljeno:

- dana

PRESS: Natalija Martinčević pozvala odgovorne na hitan sastanak

Saborska zastupnica Natalija Martinčević za 3. srpnja pozvala je na sastanak varaždinskoga gradonačelnika Gorana Habuša, župana Predraga Štromara, ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića te direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svena Mullera.

Sastanak s jednom temom – pronalazak rješenja za 130 tisuća tona baliranog smeća, deponiranog u Brezju. – Ekološku bombu koja prijeti gradu treba što hitnije riješiti. Osim što prijete zdravlju Varaždinaca, bale mogu postati novim sudskim predmetom, u nizu drugih koji se već vode protiv Grada – rekla je Natalija Martinčević na konferenciji za novinare. – Za to se smeće ne zna hoće li se riješiti, kada, niti po kojoj cijeni. To je potpuno neprihvatljiva situacija za Varaždince – istaknula je i dodala kako je rješavanje smeća zapelo: “Vrtimo se u krug, a problem se ne rješava”.

Vrtimo se u krug

Prema njezinom se mišljenju stvari po pitanju smeća vrte u krug bez bilo kakvog pomaka rješavanja problema. Smatra da to nije samo problem Varaždina i Županije nego i cijele Hrvatske jer je to, kako je rekla, “trenutno najveća ekološka bomba u državi”.

Osim što su prijetnja zdravlju, bale mogu rezultirati novim sudskim predmetom

Ugovor između koncesionara i Grada još uvijek nije potpisan zbog čega je Ministarstvo odbilo sufinancirati zbrinjavanje bala. Ministarstvo planira pokrenuti upravni spor zbog poništavanja međunarodnog natječaja koji je raspisalo što znači da će bale još otprilike tri godine ostati tu gdje su sada. – To je totalno neprihvatljivo. Uostalom, tko zna kako bi se spor i završio – ljutita je Martinčević. – Prvo, ne možemo čekati da se riješi upravni spor između Ministarstva i Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave. Drugo, ne možemo si priuštiti da zajednica ponuditelja tuži Grad zbog nepoštovanja koncesije. Zbog toga je nužno sjesti i pronaći najprihvatljivije rješenje. Ne smijemo dozvoliti da teret padne na leđa građana – odlučna je.

Zakonske prepreke

Natalija Martinčević dodaje kako, prema njezinim informacijama, Ministarstvo ne želi sufinancirati zbrinjavanje bala u Brezju putem koncesije, jer za takvo što postoje ozbiljne zakonske prepreke. – Gradonačelnik Habuš je raspisao natječaj koji zapravo Ministarstvo ne može sufinancirati. Netko za to mora snositi punu odgovornost – onaj tko je raspisao natječaj koji ne odgovara propisanim pravilima, što sprečava Ministarstvo da sudjeluju u financiranju. I to, ne kao do sada sa 40, nego sa čak 60 posto. Tko je i zašto raspisao takav, neprovediv natječaj? – pita se saborska zastupnica, smatrajući da je u tome bit cijelog problema.
Varaždinu sada prijeti i tužba Biotehnološkog parka prema Gradu Varaždinu. Bale se nalaze na njihovom zemljištu, a istekli su svi, pa i produženi rokovi prema kojima su se bale morale maknuti i zemljište vratiti Biotehnološkom parku. – Još jedna u nizu tužbi, koje je više teško i prebrojati – zaključila je Natalija Martinčević.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje